Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Premijer Ivo Sanader istaknuo je danas u Saboru kako mjere koje Vlada kani poduzeti za smanjenje utjecaja svjetske financijske krize ne podrazumjevaju zamrzavanje plaća u idućoj godini.


'Nismo najavili stezanje remena, od mene to niste čuli. Najavili smo da će država skresati proračun za 2009. za 15 milijardi kuna u odnosu na prvotnu projekciju, da ćemo sa socijalnim partnerima dogovarati mjere, ali ne zamrzavanje plaća', poručio je Sanader u 'aktualnom prijepodnevu'.

Vezani članci Aurora Weiss Iz Austrije o lockdownu za necijepljene: "Minimalna kazna za lažne COVID potvrde je 1200 eura, a nagrade su motiv za cijepljenje" Koronavirus Planiraju lockdown za necijepljene: ''Uvest ćemo stroga ograničenja kretanja. Mjera će, nadam se, odaslati signal''

>> Ukidaju se povlastice zastupnicima i ministrima?! 

Izvijestio je da se u 2009. može računati na rast plaća za oko 2 posto, na temelju dodatka za minuli rad, regres i božićnicu.

Dodao je kako Vlada razmatra mjere racionalizacije u državnoj upravi, ali da te mjere neće značiti restrikcije u javnoj upravi, jer ona, u idućoj godini očekuje reformu kao jedan od preduvjeta završetka pregovora s EU.

Možemo se pokriti samo s onolikom dekom koliku imamo Ivo Sanader

'Nema govora da se u godini u kojoj trebamo reformirati javnu upravu obrušimo na službenike', rekao je Sanader.

HSLS-ovca Ivana Čehoka zanimalo je postoje li mogućnosti da se za hrvatske izvoznike, kojima, upozorava, od financijske krize prijeti najveća opasnost, na bankarskom tržištu ili u proračunu osiguraju dodatna sredstva za potpore.

Premijer Sanader potvrdio je da je Hrvatska banka za obnovu i razvoj (HBOR) bezuspješno pokušavala na inozemnom tržištu dobiti kredit, ali i naglasio da se u mnogo većim financijskim problemima nalaze puno snažnije bankarske institucije u Europi i svijetu.

'Vlada će učiniti sve da se ne zaustave projekti na temelju kreditiranja HBOR-a', poručio je, izvijestivši da se unatoč krizi proračunska izdvajanja za HBOR u idućoj godini neće smanjivati - kretat će se oko pola milijarde kuna.

'Ako sve Vladine mjere zažive bit ćemo u mogućnosti pomoći i HBOR-u, a HBOR gospodarstvu. Ako cijelo društvo bude pokazalo zajedništvo moći ćemo izaći iz krize neokrznuti', dodao je Sanader, istaknuvši kako je HBOR u problemima, ali da nema mjesta širenju pesimizma.

SDP-ovac Davorko Vidović upitao je ima li financijska kriza negativnog odraza na isplatu državnih potpora starijim i nemoćnim osobama za ovu godinu, na što je Sanader odgovorio kako obveza isplate potpora ostaje, ali da je u ovom trenutku teško reći kada će ta obveza biti i ispunjena.

'Možemo se pokriti samo s onolikom dekom koliku imamo. To (isplata potpora) ćemo učiniti, ali sada jako teško', rekao je premijer.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju