Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

- Odlučili smo započeti s pripremama za izgradnju sinagoge u Zagrebu, izjavio je u utorak navečer predsjednik Vlade Ivo Sanader nakon sastanka s predstavnicima židovske općine i židovske vjerske zajednice.


Na sastanku su bili nazočni i predsjednik Hrvatskog Sabora Vladimir Šeks, predsjednik epublike Stjepan Mesić, te zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

Vezani članci Alemka Markotić i Natalija Prica I Alemka Markotić i Bandićeva zastupnica Natalija Prica bore se za titulu ''Zagrepčanka godine'' Švedska policija (Foto: AFP) Maskirani napadači u Švedskoj napali sinagogu zapaljivim bombama, mladi Židovi pobjegli u podrum

- To je naš dug prema našoj povijesti i ispravljanje povijesne nepravde, sinagoga je srušena za vrijeme NDH, želimo to ispraviti i u tom smislu postoji velika suglasnost državnog vrha – predsjednika Republike, Vlade i Hrvatskog sabora te zagrebačkog gradonačelnika', kazao je Sanader.

Dodao je da je formiran zajednički odbor za izgradnju sinagoge i Židovskog centra u Praškoj ulici na prostoru koji pripada židovskoj općini. Ta nekretnina joj je vraćena 1999. godine, podsjetio je Sanader.
 
- Želimo to izgraditi i u jednakom će omjeru sudjelovati Grad i država. Pozvali smo na sastanak predstavnike Židovske općine Zagreb i Beth Israela, jer ne želimo ulaziti u genezu i u stanje stvari u Židovskoj zajedni u Zagrebu. Želimo samo konstairati da smo ovom odlukom i odlučnošću da krenemo u izgradnju sinagoge željeli poslati jasnu poruku Židovskoj zajednici i svima u svijetu da je Hrvatska zemlja koja po svom ustavu i svemu ostalome promiče vrijednosti antifašizma i bori se protiv svakog oblika antisemitizma', istaknuo je Sanader