Hrvatska Kostajnica čeka vrhunac vodenog vala. Na snazi su izvanredne mjere od poplava. Voda nije ušla u kuće, već samo u dvorišta. Stanovnici Kuljana ogorčeni su, jer im s poplavama ne pomažu dežurne službe.

Galerija


Civilne službe na području Hrvatske Kosrtajnice cijeli dan rade na učvršćivanju box barijera i nasipa te ispumpavanju vode. Kuće za sada nisu ugrožene, no voda ponegdje prodire do dvorišta. Voda iz slavine nije za piće. Dopremljene su cisterne iz Siska.

Vezani članci Vandali uništili spomenik poginulim hrvatskim braniteljima (Foto: Pixsell,Nikola Cutuk)1 - 5 Ministarstvo osudilo devastiranje Spomenika hrvatskim braniteljima u Sisku Srđan Mlađan - čovjek od čijeg skorog izlaska iz zatvora strepe svi (Foto: Dnevnik.hr) - 8 Trostruki ubojica Srđan Mlađan oženio se u zatvoru u Lepoglavi: 20-godišnju Zagrepčanku prvi put je vidio na vjenčanju

Mještani uz obalu Une zadovoljni su, no traže konačno rješenje kako nakon svake veće kiše ne bi morali strahovati za svoju imovinu.

Vodostaj Une i dalje raste iz sata u sat. Više nema dvoznamenkastog rasta kao jučer, ali svakog sata Una je veća za dva do tri centimetara i sada ju još desetak dijeli do izvanrednog stanja.

Kuće su u Hrvatskoj Kostajnici za sada obranjene box barijerama kojih je uz obalu oko 3 kilometara i štite šezdesetak kuća. Ipak, ponegdje voda malo prodire, no to se riješava pumpama. Na terenu je stotinjak ljudi, pripadnika HGSS-a, vatrogasaca i radnika Hrvatskih voda.

Stanje nije alarmantno i pod kontrolom je, no samo desetak kilometara od Hrvatske Kostajnice u selu Kuljani kod Dvora, stanje je bitno drugačije. Ondje je voda preplavila državnu cestu.

U pet sela na tom području mještani sami postavljaju nasipe, pune vreće s pijeskom, voda im je ušla u dvorišta, a dežurnih službi i box barijera nema. Razočarani su i kažu da ih Županija i država uvijek zaborave i svake godine samo zbrajaju štetu.

"Svake godine imamo poplavu koja nam načini mnogo štete, a ne možemo dobiti ništa od sredstava", poručio je Petar iz Kuljana.

Marijan iz Unčana kaže da su prepušteni sami sebi. "Plaćaš slivne vode, šta imaš, nemaš ništa. Svake godine poplava. 2014. je bilo tu na ulazu. Evo lađa je svaki dan spremna i čekaš šta drugo možeš. Vode nemam", rekao je ogorčeni stanovnik mjesta Unčana.

"Sela odsječena zbog cesta"

Načelnik Stožera civilne zaštite Roman Posavec rekao je kako je stanje u Hrvatskoj Kostajnici pod kontrolom. "Svi građani Hrvatske Kostajnice mogu biti sigurni. Uspješno smo odradili sve preventivne aktivnosti, slijedi nam samo obilazak prostora, vidjeti gdje što i ako propušta. Potpuno smo spremni, sve službe su na terenu i razloga za zabrinutost nema“, rekao je Posavec i dodao kako su po prvi puta uspješno obranili kuće sa strane rijeke Une.

"Zadovoljan sam s našim preventivnim aktivnostima. Nije bilo prodora vode u obiteljske kuće, nije bilo ugroze za imovinu, niti ugroze ljudskih života“, rekao je.

Posavec je komentirao i stanje u okolnim selima. Neka su sela udaljena desetak kilometara od Hrvatske Kostanice ostala odsječena, mještani su sami punili vreće s pijeskom nadležnih službi nije bilo, tek su im HGSS i Crveni Križ donijeli pitku vodu.

"Imamo problem s cestama. Trebalo bi podignuti niveleto ceste. Imali smo sastanak sa županom, gdje smo definirali te probleme i uskoro očekujemo rješenje tog problema u vrlo kratkom vremenu“, uvjeren je.

Napomenuo je, a vezano za stanje s Unom, kako se vrhunac vodenog vala očekuje u srijedu ujutro.

"Una raste centimetar po satu. Spremni smo i za visinu od 500 cm, no sigurni smo da tu visinu Una neće doseći, obilazit ćemo područja i braniti ih, kako smo i do sada“.

Otkrio je i kako će box-barijere ostati u Hrvatskoj Kostajnici, do konačnog rješenja. U suglasju s Hrvatskim vodama, formirat će pomoćne barijere koje će štiti od poplava. To je, kaže, u fazi projektiranja. Najavljuje i kvalitetniju izgradnju barijera.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr