Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sve službe brane ugrožena područja od poplava

"Teško nam je, bilo bi lakše da pomogne vojska. Nasip će izdržati, a vodostaj mora pasti. Mora, za našu dušu!"

Obrana ugroženih područja od poplava (Foto: Dnevnik Nove TV)
Obrana ugroženih područja od poplava (Foto: Dnevnik Nove TV) Dnevnik Nove TV
Aktualno Galerija Mrežnički Varoš (Foto: Dnevnik.hr) Mrežnički Varoš (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Mrežnički Varoš (Foto: Dnevnik.hr) Mrežnički Varoš (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Mrežnički Varoš (Foto: Dnevnik.hr) Mrežnički Varoš (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Obrana ugroženih područja od poplava (Foto: Dnevnik Nove TV) Galerija 1/4 >>
Rijeke Korana i Mrežnica, koje su se u ponedjeljak izlile iz korita i u utorak nastavile rasti, u Karlovcu nisu poplavile kuće, no zbog rekordno visokog vodostaja Mrežnice, poplavljeno je 20-ak kuća na području Duge Rese. Hrvatska Kostajnica brani se od Une box-barijerama.

Sa svakom jačom kišom - Hrvatska pliva, a tako je i danas. Vodostaji rijeka na karlovačkom i kostajničkom području obaraju rekorde. Poplavljene su kuće na karlovačkom području, dvorišta, ceste. Neka su sela odsječena. Iako su na terenu svi koji trebaju biti, vojska je također u stanju pripravnosti, a već 30 godina u kontroliranju vodotoka nismo se odmaknuli od vreća s pijeskom.  
 

Tijek događaja pratite u nastavku: 

23:15 Zbog nabujalih rijeka Korane i Mrežnice, Karlovčani ni ovu noć neće spavati. Tamošnjim vatrogascima u pomoć su pristigli kolege iz susjednih mjesta.

"Mislimo da će nasip izdržati, dežuramo cijelu noć. Najkritičnije je u Logorištu, a bilo bi nam lakše da nam pomogne vojska", kazao je Pero Šokčić, zapovjednik DVD-a Vojnić s kojim je razgovarala reporterka Dnevnika Nove TV Ivana Pezo Moskaljov. 

"Teško nam je, bilo bi lakše da nam pomogne vojska. Nasip će izdržati, a vodostaj mora pasti. Mora, za našu dušu!", pričaju umorni vatrogasci i građani koji će cijelu noć dežurati 

23:00 Vodostaj Kupe u Karlovcu je u 23 sata se zadržao na 777 centimetara, kao i sat ranije. Vodostaj Une kod Hrvatske Kostajnice je bio na 453 centimetra. Vodostaj Korane je u 23 sata bio na 799 centimetra.

22:45 Iako je porast vodostaja usporen, Una i dalje raste dva do tri centimetra na sat, pa su sve službe zaštite i spašavanja u punoj pripravnosti. Najkritičnije je u Ulici Nine Marakovića, gdje je voda ušla u neka dvorišta i do pragova kuća.

"Stanje još uvijek nije kritično i niti jedna kuća još nije poplavljena. Na najkritičnijim su mjestima već ranjje postavljene tzv. box barijere i zečji nasipi, a pripadnici civilne zaštite i drugih službi obilaze teren i po potrebi učvršćuju nasipe. Kako bi izbacili vodu iz nekih dvorišta, crpke su u stalnom radu. Organizirali smo dežurstva tijekom cijele noći, pa vjerujemo da nas voda neće iznenaditi", rekao je za Hinu kostajnički gradonačelnik Dalibor Biščan.  

22:10 Vodostaj Korane kod Karlovca u 22 sata je dosegao 798 centimetara, a Kupe 777 centimetara. Una je kod Hrvatske Kostajnice dosegla 452 centimetra. 

21:30 Izvanredno stanje proglašeno je u Hrvatskoj Kostajnici i u Karlovcu. Vodostaj Une dostigao je 450 centimetara, dok je vodostaj Korane 797 centimetara. 

20:20 "30 godina jedna te ista područja plivaju nakon kiša. Od 700 milijuna kuna, koliko je predviđeno za obranu od poplava, 200 milijuna kuna ulaže se za unaprjeđenje sustava", izvijestila je reporterka Dnevnika Nove TV Ivana Pezo Moskaljov iz Logorišta, napominjući kako se Hrvatska u sustavu obrana od poplava nije pomakla od vreća s pijeskom, koje zapravo pune mještani.

Goran Franković, zapovjednik vatrogasne zajednice Karlovačke županije kaže kako pomaka ipak ima. "U Logorištu bi inače bilo poplavljeno 200 kuća, no sada je poplavljeno desetak objekata. Zadovoljni smo pomakom, no nismo tempom.

Suosjećamo sa stanivništvom i zato smo ovdje. Karlovac može odahnuti, no mještani okolnih područja bit će pod patronatom svih nadležnih službi koje će sve pratiti. Neće biti potrebe za evakuacijom mještana. Sve je pod kontrolom“, uvjeren je. Franković je siguran kako će box-barijere izdržati, ali ipak će sve, kaže, nadzirati.

20:00 Načelnik Stožera civilne zaštite Roman Posavec rekao je kako je stanje u Hrvatskoj Kostajnici pod kontrolom. "Svi građani Hrvatske Kostajnice mogu biti sigurni. Uspješno smo odradili sve preventivne aktivnosti, slijedi nam samo obilazak prostora, vidjeti gdje što i ako propušta. Potpuno smo spremni, sve službe su na terenu i razloga za zabrinutost nema“, rekao je Posavec i dodao kako su po prvi puta uspješno obranili kuće sa strane rijeke Une.

"Zadovoljan sam s našim preventivnim aktivnostima. Nije bilo prodora vode u obiteljske kuće, nije bilo ugroze za imovinu, niti ugroze ljudskih života“, rekao je.

 Napomenuo je, kako se vrhunac vodenog vala očekuje u srijedu ujutro.

"Una raste centimetar po satu. Spremni smo i za visinu od 500 cm, no sigurni smo da tu visinu Una neće doseći, obilazit ćemo područja i braniti ih, kako smo i do sada“.

Otkrio je i kako će box-barijere ostati u Hrvatskoj Kostajnici, do konačnog rješenja. U suglasju s Hrvatskim vodama, formirat će pomoćne barijere koje će štiti od poplava. To je, kaže, u fazi projektiranja. Najavljuje i kvalitetniju izgradnju barijera.

19:26 Gradonačelnik Hrvatske Kostajnice Dalibor Bišćan obećao je trajno rješenje problema s poplavama na području Hrvatske Kostajnice. Kaže, povukli su novac iz Europske unije i u ovo vrijeme iduće godine godine s Hrvatskim vodama počet će s javnom nabavom za izgradnju nasipa.

Na pitanje kada bi to moglo biti gotovo ako je to tek u procesu javne nabave, gradonačelnik odgovara da javna nabava ne traje toliko dugo, ako nema žalbi. "Ja mislim da sljedeće godine počinje izgradnja a kada će biti ovisi o izvođaču radova i vremenskim prilikama“, uvjeren je.

17:11 Generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković boravio je i danas na karlovačkom području te se požalio na loš sustav obrane od poplava. "Na žalost, nije se prethodno pristupilo sustavno problemu. Nismo imali cjelovite projekte. Nažalost i ovdje u Karlovcu, već 30 godina nije osmišljen cjeloviti sustav obrana od poplava. On je konačno učinjen, znaju se brojke i mi smo na putu da uz potporu Vlade RH i uz zakon o zaštiti obrane od poplava sliva rijeke Kupe to i učinimo do 2023. godine", rekao je. 

17:10 "Kuće u Hrvatskoj Kostajnici za sada su obranjene box-barijerama. Voda ipak ponegdje malo prodire, no to se riješava pumpama. Na terenu je 100-injak ljudi nadležnih službi. Stanje nije alarmantno i pod kontrolom je", izvijestio je reporter Dnevnika Nove TV Dino Goleš.

17:00 "Opasnost još nije prošla, a Korana i Mrežnica i dalje prijete", izvijestila je reporterka Dnevnika Nove TV Ivana Pezo Moskaljov koja kaže kako se očekuje vodostaj i do 8 metara. "Nadležne službe dežurat će cijelu noć i ništa se ovdje ne prepušta slučaju, iako se procjenjuje da će se situacija tijekom noći smiriti", izvijestila je.

16:40 Ministar zaštite okoliša Tomislav Ćorić posjetio je Karlovac i rekao kako cijeli sustav funkcionira dobro. "Prošle smo godine reagirali boks barijerama u Karlovcu i sada ih koristimo i u Kostajnici", podsjetio je ministar. "20 kuća nismo uspjeli obraniti. Korana raste, a Mrežnica bilježi najveći vodostaj u posljednjih 50, 60 godina. Kupa je još dovoljno niska i očekujemo da će se tijekom noći situacija stabilizirati", rekao je Ćorić.

16:37 Hrvatska vojska spremna je za obranu od poplava u Karlovcu, priopćio je MORH. "S obzirom na aktualnu situaciju u Karlovačkoj županiji i Gradu Karlovcu, Hrvatska vojska kao dio sustava domovinske sigurnosti spremna je pomoći lokalnom stanovništvu u obrani od poplava.

Temeljem članka 13., a u vezi sa člankom 64. Zakona o obrani i zamolbe Karlovačke županije, potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH Damir Krstičević donio je Odluku o pružanju pomoći Hrvatske vojske Karlovačkoj županiji i Gradu Karlovcu", naveli su u priopćenju.

14:57 Iz Hrvatskih voda izvijestili su da se u iduća tri dana ne očekuju veće količine oborina, što će dovesti do opadanja vodostaja rijeka na području Hrvatske, uključujući i najugroženija područja oko Karlovca i Hrvatske Kostajnice.

U protekla 24 sata pale su nove značajnije količine oborina, koje su utjecale na daljnji porast vodostaja rijeka, osobito Kupe i njezinih glavnih pritoka Korane, Mrežnice, Dobre i Gline te rijeka Sunje, Ilove i Une.

No iz Hrvatskih voda ističu kako se u iduća tri dana ne očekuju veće količine oborina, što će dovesti do opadanja vodostaja.

"Prema raspoloživim hidrometeorološkim prognozama, u iduća tri dana posvuda u kontinentalnoj Hrvatskoj očekuju se manje količine oborina od 15 do 30 mm, što bi trebalo dovesti do postupne stabilizacije, odnosno prestanka porasta vodostaja te od sutra i osjetnijem opadanju vodostaja na najugroženijim područjima oko Karlovca i Hrvatske Kostajnice", navode u priopćenju.

Izvijestili su i da je vodostaj rijeke Kupe u Karlovcu u protekla 24 sata porastao za više od 5 metara te da je i dalje u laganom porastu od 6 cm/sat.

Navode i da su vodostaji rijeke Korane ostvarili izuzetno visoke razine te da još rastu po 1 cm/sat te da će biti samo 30-ak centimetara niži od apsolutnih rekordnih vrijednosti iz 2014. godine, dok je vodostaj rijeke Mrežnice na mjernoj postaji Juzbašići u 14 sati iznosio je 342 cm, što je premašilo rekordni vodostaj rijeke iz 1959. godine koji je bio 340 cm.

U Sisačko-moslovačkoj županiji u posljednja 24 sata vatrogasne postaje imale su 23 intervencije, a trenutačno su angažirani na području Hrvatske Kostajnice.

"Domaći vatrogasci i ispomoć s područja županije rade na postavljanju barijera i zečjih nasipa te se nadamo da neće doći do većih problema“, rekao je zapovjednik Vatrogasne zajednice Sisačko-moslavačke županije Mijo Brlečić te istaknuo da su u pripremi i snage na jasenovačkom području, stoji u priopćenju.

Na području Karlovačke županije obavljene su 24 intervencije uklanjanja stabala, ispumpavanja vode, saniranja krovišta i obrane od poplava, na području Krapinsko-zagorske županije bilo je 27, a u Varaždinskoj županiji zabilježena je 21 takva intervencija.

13:50 U Karlovcu su na Korani i Kupi prema podacima Hrvatskih voda na snazi izvanredne mjere, tamo je rijeka Korana poplavila dvorišta desetak obiteljskih kuća, dok se rijeka Mrežnica u Dugoj Resi izlila iz korita i poplavila pet obiteljskih kuća.

Karlovački gradonačelnik Damir Mandić za Hinu je rekao da su vodostaji rijeka Korane i Kupe iznad ranije procijenjenih vrijednosti.

"Najgora je situacija na području Mostanja, Logorišta, Male Švarče i Turnja", kazao je Mandić dodavši da box-barijere postavljene na tom području daju svoje rezultate te da se voda koja se izlila crpi pumpama i vraća u korito.

Rijeka Korana, koja je dosegla razinu iznad procijenjenih vrijednosti te je u 12 sati iznosila 766 cm, ušla je u dvorište 10-ak obiteljskih kuća.

"Zadatak nam je zaštititi svaku obiteljsku kuću da voda ne uđe unutra", kazao je gradonačelnik dodavši da je trenutno na terenu preko 100 pripadnika JVP-a i DVD-a i gradskih tvrtki, a jednako toliko pripadnika kooperantskih tvrtki Hrvatskih voda.

Raste vodostaj i rijeke Kupe, prema zadnjim mjerenjima bila je na razini 756 centimetara, a zbog njezina izlijevanja zatvoreno je nekoliko cesta.

"Što se tiče nas u gradu, vodostaje Kupe i Korane do 800 cm mi možemo relativno obraniti, sve ostalo je nešto drugo. Ako ne bude bilo velikih probijanja predviđenih vodostaja, mislim da ćemo uspjeti obraniti sva područja", kazao je karlovački gradonačelnik.

U jučerašnjim prognozama Hrvatske vode procijenile su da će vrhunac vodenoga vala biti danas prijepodne, no Mandić kaže se u ovom trenutku ne može utvrditi kada će biti vrhunac vodnog vala te da su sljedeća 24 sata ključna.

13:45 U protekla 24 sata pale su nove značajnije količine oborina (Plitvice 75 mm, Slunj 58 mm, Hrvatska Kostajnica 35 mm, Ogulin 33 mm, Delnice 32 mm, Sisak 22 mm, Krapina 18 mm, Varaždin 33 mm). Velike količine novih oborina pale su i u susjednoj Bosni i Hercegovini (Bihać 52 mm, Sanski Most 39 mm, Banja Luka 62 mm). U Republici Sloveniji zabilježene su ipak znatno manje količine oborina.

Dodatne količine oborina utjecale su na daljnji porast vodostaja, osobito rijeke Kupe i njezinih glavnih pritoka Korane, Mrežnice, Dobre i Gline te rijeka Sunje, Ilove i osobito Une. Oborine u susjednoj Bosni i Hercegovini utjecale su na značajan porast rijeke Sane te svih desnih pritoka rijeke Save, osobito Vrbasa, Ukrine i Bosne.

U iduća tri dana ne očekuju se veće količine oborina što će postepeno dovesti do stabilizacije, a od danas poslijepodne, naročito u srijedu i osjetnijeg opadanja vodostaja, uključujući i najugroženija područja oko grada Karlovca te na području Hrvatske Kostajnice, priopćeno je iz Hrvatskih voda.

13:15 Vodostaj Sunje pao je za 1 cm u posljednjih sat vremena, sada je 231 cm. Una kod Hratske Kostajnice porasla je za 3 cm. Una je sada visoka 432 cm.

Rastu i rijeke kod Karlovca. Kupa je od podneva narasla za 3 cm i sada je 759 cm. Korana je porasla za 5 cm i njezin vodostaj u 13 sati je 771 cm.

12:30 Ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića novinari su pitali je li sramota da svake godine imamo iste probleme u istim mjestima s poplavama. On je kazao da nevrijeme poput onoga koje je sjeverni dio pogodilo u ponedjeljak nije zabilježeno.

Što se tiče vodostaja rijeka u Sisačko-moslavačkoj i Karlovačkoj županiji, ministar kaže da još uvijek rastu vodostaji Une u Kostajnici i Korane u Karlovačkoj županiji, ali da veće probleme ne očekuje, piše N1.  "Sve su ekipe na terenu, stožeri su u pripravnosti već nekoliko dana. U poslijepodnevnim satima očekuje se pad vodostaja. Sve službe rade, nema razloga za preveliku zabrinutost", rekao je ministar.

Situaciju je komentirao i karlovački župan Damir Jelić. "U Karlovačkoj županiji najgore je prošlo. Sada nam ostaje još grad Karlovac", kazao je Jelić. "Za dva do tri sata očekuje se prolazak vodenog vala kroz Dugu Resu", dodao je Jelić i istaknuo da im trenutno najveći problem predstavlja kako da se dva vodena vala, onaj iz Korane i onaj iz Mrežnice, ne sudare.

12:15 Vodostaj Sunje pada 1 cm po satu, u 12 sati je izmjereno 235 cm. Una kod Kostajnice i dalje raste. U podne je izmjereno 429 cm.

Raste i Korana. U 12 sati kod Karlovca je izmjereno 766 cm. Vodostaj Kupe također raste nekoliko centimetara u satu, u podne je izmjereno 756 cm.

11:30 I dalje rastu vodostaji rijeka. Vodostaj Kupe kod Karlovca u 11 sati je 752 cm, a Korana kod Karlovca narasla je na 759 cm.

Una je kod Hrvatske Kostajnice narasla na 426 cm. Raste i rijeka Glina kod Gline. u 11 sati izmjeren je 481 cm. Vodostaj Sunje kod Sunje spustio se još nekoliko centimetara i u 11 sati je bio 238.

11:15 U Hrvatskoj Kostajnici proglašene su izvanredne mjere obrane od poplava. Zasad nisu ugroženi ni ljudi ni njihove kuće te se poduzima sve što se može i zasad je sve pod kontrolom, doznaje se od načelnika tamošnjeg Stožera civilne zaštite Milka Prpića.

"Sve su službe na terenu, pokušavamo zaštititi sve što možemo, uključujemo pumpe na dijelovima gdje nam se javlja voda iza nasipa. Poduzimamo sve što možemo i nadamo se da ćemo sve to uspjeti, zasad je sve pod kontrolom", kazao je Prpić za Hinu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna OBORILO GA Vjetar i dalje stvara kaos u Zagrebu: Objavljeno važno upozorenje za građane, u centru grada stablo palo na – javni WC

Naglasio je da su sve službe na terenu – Hrvatska gorska služba spašavanja, Crveni križ, vatrogasci, a županijski vatrogasni zapovjednik im je, kaže, najavio da šalju još 36 ljudi. Radi se, dodao je, na nasipima, pojačavaju ih i spajaju ih između box-barijera i podižu s još više box-barijera gdje računaju da bi razina vode mogla biti viša.

Sve će, dodao je, ovisiti o tome koliko će kiše pasti u Bosni i koliko će Sava i pritoke Une dignuti vodu. "Prognoza se mijenja iz sata u sat i mi se pripremamo kao da će biti najveći vodostaj, no vidjet ćemo. Zasad nisu ugroženi ni ljudi ni njihove kuće, držimo sve pod kontrolom", istaknuo je Prpić.

 

11:00 Tatjana Dobronić Kardaš iz Hrvatskih voda kazala je da je stanje zadovoljavajuće i da se rade završni radovi pri podizanjau zečjeg nasipa. "Vodostaj će rasti do jutarnjih sati, ali ne previše. U uzvodnom dijelu Una je već u laganoj stagnaciji", kazala je.

10:30 Premijer Andrej Plenković komentirao je vremenske nepogode iz Velikog Trgovišća, gdje se obilježava 97 godina od rođenja prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana.

"U kontaktu sam s ministrom Tomislavom Ćorićem i Davorom Božinovićem. Situacija u Karlovcu je, čini mi se, pod kontrolom. Najviše pozornosti treba obratiti na Hrvatsku Kostajnicu. Ministar Ćorić popodne će otići u Hrvatsku Kostajnicu.

Vremenske prilike nisu baš svojstvene sredini svibnja. To su gradovi i općine navikli na visoke vodostaje, ali treba biti budan i pratiti kretanja, a eventualne štete što prije otklanjati", kazao je Plenković.

10:15 U 10 sati vodostaj Sunje kod Sunje je iznosio 244 cm. Una kod Hrvatske Kostajnice narasla je u sat vremena 3 cm, pa vodostaj iznosi 419 cm. Kupa kod Karlovca narasla je za 5 cm i sad je na 747 cm, a Korana je narasla za 7 cm i sad je na 754 cm.

Pročitajte i ovo Hitna pomoć Metković (Ivo Cagalj/PIXSELL) rekordni broj intervencija Burna noć u Zagrebu: Stablo zdrobilo vozilo Hitne pomoći, vatrogasci izvlačili još jednu osobu

10:00 Doznajemo da Hrvatska vojska prati situaciju, vojnici su u stanju pripravnosti i kad god bude bilo potrebno, spremni su izići na teren i pomoći.

Iz Hrvatskih voda javljaju da je najteže stanje u Hrvatskoj Kostajnici. "Na rijeci Uni u Hrvatskoj Kostajnici najteže je stanje", kazao je Zoran Čavlović iz Glavnog centra obrane od poplava Hrvatskih voda. Na nekoliko mjesta u gradu zbog zamućenosti vode za piće opskrba vodom je iz cisterni, a zbog visokog vodostaja Une dio grada bit će bez električne energije.

"Prognoza je da će na tom području vodostaj Une biti oko 500 cm, što je 37 cm niže od maksimuma iz 1955. godine", rekao je Čavlović i dodao da se radi sve kako Una ne bi ugrozila ljude.

9:50 Nakon što je jučer odsječeno selo Korana u općini Rakovica, doznajemo da se stanje popravlja.

"Razina vode trenutačno pada, stanje na terenu pomalo se popravlja. Obilazimo ugrožene stanovnike. Evakuacija je pripremljena još od ponedjeljka, no za evakuacijom nije bilo potrebe. Do svih je ljudi moguće doći, do nekih dolazimo obilaznim putovima", kazao je Ivan Pejkunović, zapovjednik postrojbe JVP Plitvička jezera.

 

9:30 Zbog poplava prekinut je promet državnim cestama DC36 Karlovac – Šišljavić, u mjestu Koritinja i DC47 Hrvatska Kostajnica – Dvor u mjestima Kuljani i Zamlaća.

Prekinut je promet i na županijskim cestama ŽC3231 Glina – Veliki Obljaj u mjestu Šibine, ŽC3223 Topusko – Maljevac u mjestu Staro Selo te na ŽC2201 Hrastovica – Zelena Dolina.

Zbog izlijevanja vode na cestu vozi se usporeno na DC1 kod mjesta Prijeboj.

Korana kod Karlovca narasla je za dodatnih 5 cm, pa je sada na 747 cm. Raste i Una kod Hrvatske Kostajnice. U 9 sati izmjereno je 419 cm, 3 cm više nego u 8 sati.

Rijeci Sunji kod Sunje vodostaj je pao za 1 cm, sada je na 249 cm.

9:00 Sve više cesta u Karlovcu i okolici je pod vodom, javlja Radio Mrežnica. Iako ih policija još nije zatvorila, automobili negdje voze pločnikom. Takva je situacija u Logorištu jutros.

8:30 Korana kod Karlovca narasla je na 742 cm, a Kupa na 735 cm. Una kod Hrvatske Kostajnice u 8 sati bila je na 416 cm.

Raste i rijeka Glina kod Vranovice. U 8 sati izmjeren je vodostaj od 357 cm. U okolici Topuskog na snazi su redovne mjere zaštite od poplave.

8:00 Zbog poplava prekinut je promet državnom cestom Hrvatska Kostajnica – Dvor (DC47) u mjestu Kuljani.

Prekinut je promet i na županijskoj cesti Glina – Veliki Obljaj (ŽC3231) u mjestu Šibine, na županijskoj cesti Topusko – Maljevac (ŽC3223) u mjestu Staro Selo te na županijskoj cesti Hrastovica – Zelena Dolina (ŽC2201), javlja HAK.

Zbog izlijevanja vode na cestu vozi se usporeno na DC1 kod mjesta Prijeboj, javio je HAK.

7:30 Prema najnovijim podacima, vodostaj rijeke Sunje kod Sunje je 251 cm. Vrhunac vodostaja u utorak ujutro izmjeren je u 5:30, a iznosio je 261 cm. Na snazi je izvanredno stanje.

Una kod Hrvatske Kostajnice i dalje raste. U 7 sati izmjereno je 412 cm, a na snazi su izvanredne mjere zaštite od poplava.

Raste i Korana kod Karlovca. Jutros u 7 sati izmjereno je 734 cm. Na snazi su izvanredne mjere zaštite od poplava. Kupa kod Karlovca trenutačno je na 729 cm. I njezin je vodostaj u porastu.

Vodostaji rastu i dalje

Uslijed intenzivnih oborina tijekom vikenda te prognoziranih oborina za prvu polovicu tjedna, u većem dijelu Hrvatske vodostaji su u porastu s tendencijom daljnjeg porasta, posebice na slivu Save, Une i Kupe.

Vodostaji Une u porastu su s tendencijom porasta, u domenama od srednjih do visokih voda. Maksimum u Hrvatskoj Kostajnici mogao bi biti tijekom večeri u utorak i noći na srijedu, kada se očekuje vrh vodnog vala te bi vodostaji mogli dosegnuti izvanredno stanje mjera obrane od poplava.

Vodostaji na slivu Kupe u gornjim dijelovima sliva (Kupa, Dobra, Mrežnica, Korana, Glina) u porastu su te su vodostaji na pripadnim hidrološkim postajama ušli ili će uskoro ući u domene obrane od poplava.

U Karlovcu na Kupi i Korani vodostaji su dosegnuli pripremno stanje obrane od poplava, a vrh vodnog vala očekuje se tijekom utorka, kad bi vodostaji mogli ući u redovne i izvanredne mjere obrane od poplava. Vrh vodnog vala u Farkašiću može se očekivati tijekom četvrtka.

Vodostaji Save u porastu

Vodostaji Save i njezinih lijevih pritoka u porastu su s tendencijom porasta, u domenama od niskih do srednje visokih voda. Vodostaji na hidrološkoj postaji Crnac dosegnut će pripremno stanje obrane od poplava u srijedu (15. 5. 2019.) s očekivanim vrhom vodnog vala u petak.

Vodostaji u Jasenovcu dosegnuli su pripremno stanje obrane od poplava te se sutra tijekom dana očekuje da će vodostaji biti u redovnim mjerama obrane od poplava, s vrhom vodnog vala u petak. Zbog vremenske situacije u BiH vodostaji u donjem toku Save također će biti u porastu, piše DHMZ.

Također su u porastu i vodostaji rijeka u Lici (Lika, Gacka, Novčica) uz mogućnost izlijevanja iz korita.

Postoji mogućnost bujičnih poplava na području Rijeke i Primorja, Gorskog kotara, Like, Banovine, Korduna, sjeverne i srednje Dalmacije i unutrašnjosti te na vodotocima koji se slijevaju s Bilogore, Papuka, Psunja i Krndije.

Oborine i u idućim danima

Prema trenutačno raspoloživim hidrometeorološkim prognozama, u iduća tri dana posvuda u kontinentalnoj Hrvatskoj očekuju se znatne količine oborina od 50 do 100 mm, mjestimice moguće i više. Manje količine oborina očekuju se tek na području jadranskih slivova (20 – 30 mm).

Za sliv Kupe i Save u Republici Sloveniji u iduća tri dana očekuje se više od 30 – 40 mm kiše dok se u susjednoj Bosni i Hercegovini očekuju količine kiše od 70 do 100 mm, najviše tijekom dana, javljaju Hrvatske vode.

Očekuje se kako će najavljene nove oborine utjecati na produljenje dugotrajnosti visokih vodostaja, koji bi mogli potrajati idućih 4 do 5 dana.

Stručne službe Hrvatskih voda kontinuirano prate hidrometeorološke prognoze i po potrebi će pravovremeno reagirati te operativno sprovoditi mjere obrane od poplava.

Podsjetimo, nabujala rijeka Korana odsjekla je istoimeno selo u općini Rakovica. U selu je desetak kuća u kojima su mještani, obilaze ih vatrogasci.

Poplavljeni su i mostovi u selu pa su neki mještani izolirani od ostatka sela.

HGSS poslao ozbiljno upozorenje

"S obzirom na porast vodostaja i najavljene moguće opasnosti od poplava, molimo vas da zadržite prisebnost i budete krajnje oprezni. Ne krećite se blizu vodenih površina i tokova rijeka, a posebno napominjemo da ne ulazite u vodu.

Prema globalnim statistikama, gotovo 50 % poginulih u poplavama nastradalo je u vozilima. Stoga izbjegavajte kretanje vozilima po poplavljenim prometnicama i uz obale riječnih tokova.

S obzirom na bujične poplave i nagli porast vode, svaki ulazak u vodu izuzetno je opasan i pogibeljan te osim svoga u opasnost dovodite i živote pripadnika žurnih službi u slučaju akcije spašavanja.

Ono što vam može izgledati kao dobra ideja vrlo se brzo može pretvoriti u akciju izvlačenja tijela!

Slijedite upute Stožera Civilne zaštite na područjima ugroženim mogućom poplavom:
- ostanite pribrani i ne širite paniku
- opskrbite se pitkom vodom (voda iz vodoopskrbe nije za piće), namirnicama i lijekovima za nekoliko dana
- napunite mobitele i pripremite ručne lampe
- pratite vodostaj na internetu ili teletekstu
- pratite vijesti na radiju ili televiziji
- slijedite upute žurnih službi
- podignite namještaj i električne aparate na visoko
- pripremite toplu odjeću, obuću i kabanice
- bitnije dokumente i stvari prebacite na kat kuće
- u slučaju hitne intevencije odmah nazovite Centar 112", napisala je Hrvatska gorska služba spašavanja na Facebooku.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene