Obavijesti Video Pretražite Navigacija

SAD očekuje poziv Hrvatskoj za NATO u Bukureštu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sjedinjene Države očekuju upućivanje pozivnice Hrvatskoj na sastanku na vrhu NATO-a u Bukureštu u travnju slijedeće godine, izjavila je danas stalna predstavnica SAD-a pri NATO-u Victoria Nuland, a priopćio Ured predsjednika.

Noland je u razgovoru s hrvatskim predsjednikom Stjepanom Mesićem pohvalila Hrvatsku za postignuća u reformi obrambenog sustava kao i ostalih područja važnih za dostizanje standarda NATO Saveza.

Pročitajte i ovo Kosovska policija Obavještajci objavili Zabrinjavajući izvještaj: "Putinu je potreban novi sukob u Europi i pronašao je idealno mjesto - Balkan" Ilustracija na obali Crnog mora NATO povlači potez koji će sigurno razbjesniti Putina

Posebno je istaknula važnost sudjelovanja Hrvatske u međunarodnim mirovnim misijama i pohvalila napore koja je pokazala angažirajući se trenutno u 15 mirovnih misija širom svijeta.

Razgovarajući o sigurnosnom stanju u jugoistočnoj Europi, predsjednik Mesić i veleposlanica Nuland složili su se da je potrebno riješiti sva otvorena pitanja kako bi se osigurale pretpostavke za dugoročnu stabilnost i razvoj, kaže se u priopćenju.

'Hrvatski obrambeni sustav neće biti zapreka za NATO'

Visoki dužnosnik američkog Ministarstva obrane izjavio je da hrvatski obrambeni sustav zasigurno neće biti zapreka da se Hrvatskoj uputi pozivnica za NATO-a na idućem summitu u Bukureštu.

"Zahvaljujući napretku u vojnim reformama, obrambeni sektor zasigurno nije segment koji će spriječiti upućivanje pozivnice Hrvatskoj za članstvo u NATO-u na sljedećem summitu u travnju 2008.", rekao je zamjenik pomoćnika američkog ministra obrane za Europsku i NATO politiku Daniel Fata, stoji u priopćenju hrvatskog Ministarstva obrane.

Fata je, zajedno sa stalnom predstavnicom SAD-a u NATO-u Victoriom Nuland razgovarao s ministrom obrane Berislavom Rončevićem i načelnikom glavnog stožera Oružanih snaga generalom Josipom Lucićem.

Tema sastanka bila je reforma hrvatske vojske, pri čemu je
veleposlanica Nuland izrazila zadovoljstvo postignutim ocijenivši da je ostvaren velik i vidljiv napredak, stoji u priopćenju MORH-a.

Nuland je također pohvalila doprinos hrvatskih snaga u NATO-ovoj mirovnoj operaciji ISAF u Afganistanu, kao i druge napore za očuvanju mira i stabilnosti u svijetu, a povećanje broja hrvatskih vojnika do 300 iduće godine ocijenila je iznimno pozitivnim.

Rončević je naglasio da će se reforme oružanih snaga nastaviti prema Dugoročnom planu razvoja i zahvalio američkoj vladi na potpori nastojanjima Hrvatske da postane punopravna članica euroatlanskih integracija, navodi se u priopćenju MORH-a.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene