14. sjednica Sabora na kojoj su fotelje većinom prazne (Foto: Patrik Macek/PIXSELL)
14. sjednica Sabora na kojoj su fotelje većinom prazne (Foto: Patrik Macek/PIXSELL) Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Drugi je dan štrajka u školama, no pogled na sabornicu pokazuje da su i zastupnici shvatili da ne trebaju doći na posao.


Učitelji i nastavnici počeli su štrajk nezadovoljni time što Vlada nije pristala na šest-postotno povećanje plaća. U četvrtak su štrajkali u školama diljem Hrvatske, a u petak u četiri županije.

Vezani članci Zlata Hrvoj Šipek, nova državna odvjetnica Glavna državna odvjetnica pozitivna na koronavirus: ''Bez nje nema smisla raspravljati o radu DORH-a'' Sabor, ilustracija Sabor kompletirao svoje odbore i izaslanstva: Zastupnici otišli na stanku do rujna

Radno mjesto zastupnika u petak također zjapi prazno. Jesu li se zastupnici solidarizirali s učiteljima? Ma ne, pa oni ni inače baš ne dolaze na posao. Dođu kad baš moraju.

Prosječna plaća saborskog zastupnika je oko 15.000 kuna neto. Ovisno o dužnostima primanja se penju i na 20-ak tisućica. Na to ide još paušal, pa naknada za odvojeni život za zastupnike koji nisu u Zagreba. Tu je još i trošak smještaja, prijevoza, a da ne spominjemo dnevnice, hotelski smještaj i prijevoz na službena putovanja.

Mjesečno na zastupnike potrošimo otprilike 2,3 milijuna kuna. Godišnje je to oko 27,6 milijuna kuna.

Nakon isteka mandata zastupnici imaju pravo još šest mjeseci primati punu plaću te sljedećih šest mjeseci pola plaće.

Kad primaju pola plaće za potpuni nerad, i dalje dobivaju više od učitelja i nastavnika.