Obavijesti Video Pretražite Navigacija
NASTAVAK SJEDNICE

Grbin u Saboru: "Mirovine hrvatskih građana su ugrožene"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Saborski zastupnik SDP-a Peđa Grbin smatra da su mirovine hrvatskih građana ugrožene jer je, kako je rekao, potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva Martina Dalić trgovala povlaštenim informacijama.

Peđa Grbin je to rekao u petak u Hrvatskom saboru uoči rasprave o vjerodostojnosti tumačenja jednog od članaka Zakona o dodatku na mirovine.

Pročitajte i ovo Hrvatski sabor Burno jutro u Saboru Teške riječi tijekom rasprave o lex AP: "Želite poslati poruku o zaštiti žena, a nositelj liste vam je dva puta prijavljen za nasilje" Siniša Hajdaš Dončić zbog govora o izborima upozoren na prostačenje u Saboru Prostote u Saboru VIDEO "To je sad stvarno malo previše": Pala psovka za govornicom, zastupnik ne vidi ništa sporno

"Kada govorimo o uređenim tržištima ona su uređena zato što se na njima poštuju određeni propisi, a jedan od najvažnijih je zabrana 'dilanja' i korištenja povlaštenih informacija, dakle, onih koje ne bi trebale biti dostupne svim ulagačima do jednog trenutka kada postaju dostupne svima. Što je trgovanje i zlouporaba tih informacija? Kada primjerice potpredsjednica Vlade u obnašanju svoje dužnosti sazna za financijske podatke u poslovanju Agrokora i onda ih daje Intercapitalu, Texu, Alteri...", poručio je Grbin koristeći pravo na stanku uoči rasprave o vjerodostojnosti tumačenja jednog od članaka Zakona o dodatku na mirovine.

Podsjetio je kako se mirovina danas isplaćuje iz tri stupa.

"Prvi stup je onaj klasični stup generacijske solidarnosti. Međutim, drugi i treći stupovi su stupovi koji isplatom mirovine baziraju na individualiziranoj i kapitaliziranoj štednju. To znači da trgovačka društva kojima je povjerenje upravljanja mirovinskih fondova u ime građana RH bilo dobrovoljno ili obvezno ulažu novac koji građani štede za svoju mirovinu u vrijednosne papire. Dio tih vrijednosnih papira su obveznice, ali drugi dio, velik dio su dionice koje kotiraju na uređenim tržištima", pojašnjavao je Grbin te dodao kako bi ona trebala biti uređena tako da se na njima propisi poštuju. (Hina)

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene