Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Milinović šapnuo odgovor

VIDEO: Premijerka ne zna cijenu goriva

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na aktualnom prijepodnevu Hrvatskog sabora zastupnici su 'rešetali' premijerku Jadranku Kosor svojim pitanjima.

Tijekom aktualnog prijepodneva 22. sjednice Hrvatskog sabora zastupnica Gordana Sobol premijerki je spomenula ručak s koalicijskim partnerom Josipom Friščićem, na što joj je premijerka ispričala što je tada bilo na meniju.

Pročitajte i ovo Saborski zastupnici Objavljena lista Socijaldemokrat je najaktivniji zastupnik, pogledajte koja trojica u Saboru ove godine nisu rekli ni riječ Prazna Sabornica, ilustracija - 5 Kakav apsurd Pogledajte kako izleda sabornica, dok je pod prozorom prosvjed: "Ja nisam moralna policija"

'Točno je da sam ručala s Friščićem, bio je to mali kratki objed na kojem se nisu jeli nikakvi specijaliteti, nije se jela ni tuna ni suši, ali smo pojeli juhicu. Bili su i naši tajnici na tom ručku. Ponajmanje smo se slikali za tim ručkom, ali smo razgovarali što nas čeka u budućnosti, nedavno smo imali koalicijski ručak koji smo sami pripremili, a ovaj ručak smo sami platili', rekla je Kosor.

Kosor nije znala cijenu benzina

Zastupnici su se i kasnije u raspravi vratili na temu 'tko je što jeo' na što je Kosor rekla da će se držati one da se 'o ukusima ne raspravlja'. 'Ne bih komentirala što su oni jeli jer to ovisi o tome koliko tko može platiti. Zabrinjava me što ga sada nema na svom mjestu, a ne što se jelo i što se pilo', dodala je Kosor.

SDP-ovog Zdenka Franića je zanimalo zna li premijerka Kosor koliko košta litra Eurosupera 95. Ona je izbjegla konkretan odgovor rekavši da ona ne kupuje benzin sama te je počela govoriti kako će Vlada učiniti sve da cijene benzina ne povuku lančani porast cijena. No, da SDP ne ostane bez odgovora pobrinuo se ministar Darko Milinović koji je premijerki prišapnuo točan odgovor. ' 9,31, to je dogovor', rekla je Kosor.

Ne bi me smjeli diskriminirati po ženskim rekvizitima, kostimima i torbicama koji nisu skupi, rekla je Kosor zastupniku Marasu

Kosor i Maras oko kostima i torbi

Zastupnik Gordan Maras 'uhvatio' se premijerkinih kostima i torbica što je ona shvatila kao diskiminaciju. 'Vladu vodite godinu i pol dana, od kada vas je postavio vaš prijatelj Ivo Sanader. Broj nezaposlenih je narastao, BDP pao, narastao je vanjski dug, a vi radite prezenatcije i sve to radite u skupoj odjeći sa pravim ili ne Fendijevim torbicama. To je jednostavno s obzirom da nemate hipoteku na stan kao većina građana Hrvatske', rekao je Maras.

'Ja sam jako zadovoljna vašim pitanjem jer je jasno da vi nemate što za pitati. Diskiminirali ste me po nekoliko zakona. Ne bi me smjeli diskriminirati po ženskim rekvizitima, kostimima i torbicama koji nisu skupi. 0zbiljno kršite najmanje dva zakona svojim nepitanjem, a to je nepitanje iz nemoći', rekla je Kosor. 

Richembergh 'zaradio' opomenu

'Nećete me uplašiti niti prestraviti niti zbuniti', dodala je Kosor na što joj je Maras odgovorio kako mu je drago da je inspirira. 'I ja imam torbicu, nije Fendi ni Prada i ne vrijedi više tisuća kuna, ali nije mi bila namjera da vas diskriminiram jer ste ženskog spola', rekao je Maras i dodao da je interes građana da Kosor što prije odstupi i raspiše izbore.

SDP-ovac Goran Beus Richembergh 'zaradio' je opomenu predsjedavajućeg Vladimira Šeksa jer je rekao kako bi bilo 'para' da se nije sve izvuklo preko Fimi medije. 'Nemojte ponižavati antifašiste i nemojte krasti pare i slati ih u svoje firme', rekao je Richembergh. 'Kako možete insinuirati da su krali na račun antifašizma? To je jedna bezočna uvreda i bezočna laž, izreći ću vam opomenu', rekao je Šeks.

Kosor: 'Osmjeh im nisam dao'

Aktualno prijepodne započeo je zastupnik Dragutin Lesar koji se osvrnuo na premijerkinu borbu protiv korupcije. 'Smatram da imamo problem i s političkom korupcijom jer se ona očituje u tome da je nemoguće dobiti posao u javnom ili državnom sektoru na najnižim nivoima, a da se od kandidata ne traži potpisivanje stranačkih pristupnica, ne samo HDZ-a', rekao je Lesar.

Zastupnik SDP-a Mario Habek pitao je premijerku tko ju je sve postavio na dužnosti, aludirajući na bivšeg premijera Ivu Sanadera, na što mu ona nije odgovorila, već se pozvala na poslovnik jer joj zastupnik nije postavio pitanje o njezinom radu.

Zastupnica Nadica Jelaš upitala je premijerku na čemu gradi optimizam i čemu se smije, na što joj je premijerka odgovorila pjesmom jednog dječaka. 'Tijekom rata, dok sam radila emisije, jedan dječak mi je napisao pjesmu o onome što je proživio i rekao je 'osmijeh im nisam dao', tako neću ni ja vama, koliko god vi mene željeli poniziti nećete uspjeti', odgovorila je Kosor.

'Tako se i Šuker smijao pa ste ga smijenili'

Jelaš je na to dodala da se tako i bivši ministar Ivan Šuker smijao. 'Tako se smijao i Šuker pa ste ga smijenili, a vaš osmijeh će na izborima smijeniti građani', rekla je Jelaš.

Tijekom rata, dok sam radila emisije, jedan dječak mi je napisao pjesmu o onome što je proživio i rekao je 'osmijeh im nisam dao', tako neću ni ja vama, koliko god vi mene željeli poniziti nećete uspjeti, rekla je Kosor

Zastupnica Tatjana Šimac Bonačić prigovorila je premijerki za rasprodaju nacionalnog blaga, kao i za sukob interesa njezinog suradnika Borislava Škegre kao jednog od vlasnika Quaestus fonda, što je nazvala mogućim pokušajem pljačke. Kosor je 'odbacila zlonamjerne insinusacije' te je nabrojala neke primjere privatizacije za vrijeme SDP-a.

'Ovo što nam govorite je otišlo u proračun, a ne u Barišićevu vreću', kratko je odgovorila Bonačić.

Hebrang: Čačić, arhitekt koji sporo vozi i brzo ulaže

Andrija Hebrang se obrušio na Radimira Čačića, nazvavši ga 'arhitektom koji sporo vozi, a brzo ulaže'. 'Čačić je kupio naselje Zelena punta na otoku Ugljanu 2001. kada je bio član lijeve koalicije i kada je raspolagao povlašetnim informacijama, što je nečasno. Zatim je devet godina zapuštao to naselje, devastirao ga i pretvorio u hrđu i trulež, to naselje koje je hranilo pola otoka. Ovo je klasičan primjer kriminala', rekao je Hebrang.

Na aktualnom satu zastupnici su se dotakli i slučaja vukovarskog branitelja Tihomira Purde. Ingrid Antičević Marinović upitala je premijerku zašto nisu reagirali 2007. godine kad je zaprimljen zahtjev za izručenjem te je poručila da politika ove vlade ne može biti ignorancija zakona.

'Pokazali ste da ste vlast koja nema dušu i to prema onima koji su vam dali sve', rekla je Antičević Marinović.

Kajin o 'Jadrankinom zakonu'

Na dnevnom redu su 53 točke, a prva je najavljeni prijedlog dopuna Zakona o tržištu električne energije. Zastupnik Damir Kajin je imao primjedbu na hitni postupak dopuna tog Zakona.

'Jako dobro znamo da se u ovom trenutku vode kazneni postupci protiv Damira Polačneca i Ivana Mravka. S jedne se strane jedne ljude sudi, a drugi u Vladi predlažu odredbe da se čini nešto što su ranije činili. To je takozvani 'Jandrankin zakon' i bilo bi dobro da se taj zakon skine s dnevnog reda', rekao je Kajin.

>> Ekskluzivno istraživanje: SDP sve jači, Kosor sve popularnija!

O Kajinovoj primjedbi očitovala se premijerka Jadranka Kosor. 'Vlada ne prihvaća prijedlog zastupnika Kajina, Vlada inzistira da se ustraje na hitnom postupku. Nijedan argument nije utemeljen i nije istinit. Ovim zakonom Vlada osigurava transparentno poslovanje, zaštitu države i jedan je od mehanizama očuvanja radnih mjesta. Predlažem da ostane u proceduri', rekla je Kosor.

Nakon toga je od 97 prisutnih zastupnika njih 88 glasovalo za hitni postupak ovog zakona. Tim zakonom Vlada po hitnom postupku predlaže da se opskrbljivačima električnom energijom u Hrvatskoj omogući prodaja struje kupcima u inozemstvu kada je to državi u interesu.

22. sjednica Hrvatskog sabora trebala bi trajati šest tjedana, odnosno do početka ožujka.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene