Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ekskluzivno istraživanje Nove TV

SDP sve jači, Kosor sve popularnija!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Istraživanje Crobarometar agencije Ipsos Puls provedeno za Dnevnik Nove TV na uzorku od 1000 ljudi, pokazuje kako se SDP sve više udaljava od HDZ-a ali i da jača popularnost premijerke.

Pročitajte i ovo Crobarometar 25.03.2024. - 2 Istraživanje Dnevnika Nove TV HDZ se oglasio o rezultatima Crobarometra: "Milanović se utopio u vlastitoj rijeci balkanštine i prostaštva" Andrej Plenković Nakon objave Crobarometra Plenković komentirao istraživanje Dnevnika Nove TV: ''Kad se HDZ zalaufa, bit ćemo kao zagorski cug''

Istraživanje pokazuje da su danas izbori SDP bi dobio 33,3 posto glasova, dok bi HDZ dobio 22,5 posto. U posljednjih mjesec dana je došlo do blagog porasta razmaka između SDP-a i HDZ-a jer je u prosincu SDP imao naklonost 32 posto birača, dok je HDZ dobivao 24,7 posto.

Na trećem mjestu je i dalje HNS koji dobiva 5,2 posto, dok iza njega slijede HSS sa 4,8 posto, HSP sa 4,4 i HSU sa 4,1 posto.

Kad se pogledaju rejtinzi koalicija, i tu opet razloga za osmijeh ima Zoran Milanović. Koalicija SDP, HNS, IDS, HSU dobiva 44,3 posto glasova dok koalicija HDZ-HSS-DC dobiva 24,2 posto.

Ivo Josipović je i dalje daleko najpopularnija osoba u Hrvatskoj te vlada prava 'ivomanija'. Naime, o predsjedniku pozitivan dojam ima 84 posto građana, jednako kao u prosincu. Jadranka Kosor napokon ima malo razloga za veselje jer joj je opet porasla popularnost te o noj sada pozitivan dojam ima 41 posto građa, te tako popularna nije bila od srpnja 2010. No, Zoran Milanović je i dalje popularniji te 47 posto građana o njemu ima pozitivno mišljenje.

I dalje idemo u pogrešnom smjeru

Razina optimizma u siječnju se zadržala na razini iz prosinca, što je nešto više u odnosu na listopad i studeni te na razini iz jeseni 2010. godine. Velika većina birača svih stranaka smatra da se zemlja kreće u pogrešnom smjeru, a jedino birači HDZ-a pokazuju veću razinu optimizma.

Međutim, i među njima je više pesimista nego optimista.
Da se stvari kreću u pogrešnom smjeru smatra 75% ispitanika. 15% ih drži da se stvari kreću u dobrom smjeru, dok ih 10% ne zna.

Od ispitanika koji smatraju da se stvari kreću u pogrešnom smjeru 51% je HDZ-ovih te 86% SDP-ovih birača. HNS i HSS imaju po 73% onih koji smatraju da se stvari kreću u pogrešnom smjeru.

Trend podrške radu Vlade se u prosincu 2010. preokrenuo u pozitivnom smjeru, nakon silazne putanje od ožujka te nastavio rasti i u siječnju. Za taj porast prije svega su zaslužni birači HDZ-a, među kojima Vlada očito postupno vraća povjerenje. No, pozitivan trend podrške se zamjećuje i među ostalim biračima.

Na pitanje da li uglavnom odobravate ili uglavnom ne odobravate odluke i poteze Vlade premijerke Jadranke Kosor, 67% ispitanika se izjasnilo kako uglavnom ne odobrava. 23% ih uglavnom odobrava, a 10% ih ne zna. Najveći broj onih koji odobravaju dolazi iz redova HDZ-a - njih 60%. Najveći broj onih koji ne odobravaju dolazi iz redova SDP-a - njih 87%.

Kao i u prethodnim mjesecima najbolje je ocijenjeno djelovanje Vlade na području vanjske politike – 39% ispitanika odobrava njezine poteze. Javne financije i deficiti proračuna su najslabije ocijenjeno područje rada – 13% ih odobrava odluke i poteze Vlade.

U Dnevniku Nove TV u 19.15 pogledajte kako se rekordna nezaposlenost, ali i nelikvidnost u političkom smislu odrazila na rejting dviju vodećih stranaka te tko je u utrci za Banske dvore trenutačno popularniji.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene