Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Sabor: Oporba protiv zabrane rada nedjeljom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Saborska oporba nije danas podržala Vladin prijedlog da se novim zakonom o trgovini zabrani rad nedjeljom, ocijenivši da gradovima i općinama treba ostaviti pravo da uređuju radno vrijeme trgovina na svom području - vladajući klubovi podupiru zakon, iako HSLS traži da se razmotri mogućnost da lokalna samouprava i dalje određuje kako će raditi trgovine.

Predloženi zakon najžešće je kritizirao Damir Kajin (IDS), koji je pozvao Vladu da lokalnim sredinama, posebno turističkim poput onih u Istri, ne nameće kako će, i nedjeljom i radnim danima, raditi trgovine na njihovu području, ocijenivši da je riječ o još jednoj centralizaciji Hrvatske.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna IVANA RADAČIĆ Studenti ljutiti: Hrvatski studiji otkazali suradnju predsjednici UN-ove skupine o diskriminaciji žena Slika nije dostupna Dolaze u Lijepu našu HIT MEĐU KOREJCIMA Sve ih više uči čitati i pisati - hrvatski jezik!

"Ostavite to nama Istrijanima. Nemojte nam, gospodo u Vladi, nanositi štetu", poručio je Kajin, dodavši da "život nije moguće organizirati bez rada nedjeljom".

"Zašto bi licemjeri koji predlažu ovaj zakon nedjeljom odlazili na nogometne utakmice i gledali kako netko za njih tamo trči", rekao je.

Protiv predloženog zakona 'ustao' je i HNS, koji smatra da rad nedjeljom treba propisati kolektivnim ugovorima, a kako bi se, po riječima Dragutina Lesara, spriječilo velike trgovačke lance da svoju želju za profitom ostvaruju preko leđa radnika, koji nisu adekvatno plaćeni i nemaju slobodne dane.

"Radnici bi po ovom zakonu radili 22 nedjelje u godini i kakva je to zaštita ako neće biti plaćeni", upitao je.

Dragica Zgrebec (SDP) upozorila je na opasnost da zbog iznimki u zakonu, odnosno popisa trgovina koje mogu raditi i nedjeljom, zakon ponovno 'sruši' Ustavni sud.

"Zakon nije usklađivanje sa zakonodavstvom EU, nego loš kompromis unutar vladajuće koalicije", ocijenila je.

Ivan Čehok je najavio da će Klub HSLS/HSU-a podržati zakon, ali i predložio da se do drugog saborskog čitanja razmotri kako lokalnoj samoupravi ostaviti pravo da i dalje određuje radno vrijeme trgovina, po primjeru njegova Varaždina gdje se trgovine, dogovorno, izmjenjuju nedjeljom pa svaka radi jednom u dva mjeseca.

Smeta ga, kazao je, i iznimka po kojoj bi nedjeljom trgovine mogle raditi tijekom ljetnih mjeseci (od 1. lipnja do 1. listopada), jer se time, smatra, unaprijed određuje da turistička sezona traje 90 dana, a nakana je da traje dulje.

Potpredsjednik Vlade Damir Polančec rekao je da Zakon o turizmu ne definira pojam turističke sezone, te da je spomenuta iznimka predložena jer u spomenutim ljetnim mjesecima najveći priljev potrošača.

Na zahtjeve da gradovi i općine i dalje uređuju radno vrijeme trgovina uzvratio je da upravo takva situacija dovodi do "šarolikog" radnog vremena koje otežava nadzor inspekcija, te da Vlada i predlaže jedinstveni sustav radnog vremena trgovina na razini cijele države (radnim danima od 6 do 21 sat) kako bi se to promijenilo.

Polančec je odgovorio i na zahtjeve da se rad nedjeljom cijele godine dopusti i malim obiteljskim trgovinama i obrtima, rekavši da se o tome razmišljalo, ali i odustalo zbog bojazni da bi veliki trgovački lanci mogli ponovno oboriti zakon na Ustavnom sudu.

Potporu zakonu najavila je Marijana Petir (HSS), ističući da je nedjelja tradicionalno neradni dan, da je kao takav naveden i u ugovoru sa Svetom stolicom, te da takav konačno mora i postati u hrvatskom društvu, u cilju zaštite obitelji i radnika.

"Ovaj zakon kakav predlažemo najbolja je opcija za Hrvatsku", poručila je, usprotivivši se, kako je rekla, da gradovi i općine i dalje proizvoljno uređuju vrijeme rada trgovina, jer to, smatra, pogoduje trgovačkim lancima "koji potroše ljude i onda ih izbace na ulicu".

Zakon je u ime Kluba HDZ-a podržao Boris Kunst, iako je kazao kako se njegovi osobni stavovi razlikuju od nekih stavki u predloženom zakonu.


Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene