Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Burno je bilo već na samom početku sjednice...


15:40 - Iako su saborski zastupnici u raspravi o provedbi Zakona o pravima hrvatskih branitelja za 2013. u četvrtak bili složni oko toga kako branitelji zaslužuju svu pažnju i poštovanje, ipak nije izostalo spominjanje petokraki, parola 'Za dom spremni' ali i 'prepucavanje' oko toga jesu li u svojoj retorici žešći branitelji koji prosvjeduju u Savskoj ili pak vladajući koji, po ocjeni oporbe, za njih nemaju ni sluha ni razumijevanja.

Vezani članci Prosvjed u Petrinji - 3 Dva prosvjeda u Petrinji zbog spore državne obnove: ''Najveći problem je nesigurnost naših građana, naše djece'' Slika nije dostupna Leko: Mene se označava kao glavnog krivca! Dojam mi je da više ne znaju koji je razlog prosvjeda!

“Branitelji su časno i hrabro obaviti svoj domoljubni posao i zbog toga mogu biti ponosni i oni sami, ali i mi svi zbog njih", ustvrdio je nezavisni zastupnik Branko Vukšić.

Smetaju mu međutim, kaže, ultimatumi koje neki branteljski vođe postavljaju, ali i prijetnje koje mu, ističe, zvuče oporo.

"Pojasnite mi kako zvuči rečenica, 'Imali smo krvavi Uskrs, a mogli bismo imati i krvavi Božić', izrečena pred prošli Božić u šatoru u Savskoj ili pak poruke 'Idemo pred Vladu - ili će otići oni ili mi - a mi nećemo otići'", pitao se Vukšić.

"Da oni prijete i da su prijetili pa kako vas to nije sram uopće reći? Ja zaista ne razumim kako vas to nije sram reći? Pa mirni su ka' janjci što se kaže", obrušio se HDZ-ov Dujomir Marasović na Vukšića.
"Jedno je biti bezobrazan, jedno je biti neodgojen, a sasvim je drugo zvati na krv i nekoga upozoravati o krvavom Božiću što zaziva ubijanje", ističe laburist Mladen Novak.

"Braniteljima je potreban samo mali tračak razuma i nade, tračak riječi i današnjih pet ili 10 minuta da je dato u Saboru Đuri Glogoškome promijenilo bi puno toga u dijalogu", uvjeren je HDZ-ov Josip Đakić.
“Premijer mora biti mekši, mora komunicirati, treba nekad prignuti glavu i treba razgovarati sa onima s kojima ne bi inače razgovarao - zato i jest premijer", složio se Vukšić.

U narušavanje digniteta Domovinskog rata uvjeren je i HDSSB-ovac Dražen Đurović."Sinoć je 20-ak naoružanih policajaca oskvrnulo spomenik poginulim braniteljima 9. bojne HOS-a u Splitu i odštemala natpis koji je bio dio tog spomenika.S druge pak strane taj natpis 'Za Dom spremni' je dio naše povijesti i Domovinskog rata, iako možda jest dio i nekih drugih vremena", kazao je Đurović.

“Ne slažem se da 'Za Dom spremni' ima neku veliku vezu s Domovinskim ratom. Pa nismo mi 'Za Dom spremni' te znamo povijest toga”, uzvratio mu je Vukšić. Obveza svake Vlade je, kazao je nezavisni Damir Kajin, da poštuje braniteljsku žrtvu, njihovu muku te da pokuša zaliječiti ako je to moguće njihovu bol.

“Treba prihvatiti činjenicu da Udruga 100-postotnih hrvatskih ratnih vojnih invalida prve skupine nije tražila niti jedno materijalno pravo te tu treba doista skinuti im kapu i izraziti divljenje”, podsjećao je nezavisni zastupnik Damir Kajin kojega međutim smeta, kako kaže, politiziranje pravima braniteljima.

“Smeta me da primjerice borci NOB-a nisu u cijelosti izjednačeni sa hrvatskim braniteljima. Stalno ističem da ako je netko izgubio ruku iznad Buzeta '43. ili '44. to je kao kad je izgubljena ruka u okolici Siska, Karlovca ili u Vukovaru", rekao je Kajin.

S tom se tvrdnjom međutim nije složio HDZ-ovac Marasović. “Nije isto kad je netko izgubio ruku u Istri, recimo partizan, ili sad kod Siska neki branitelj. Ovaj u Sisku izgubio je ruku od zvijezde petokrake, a zvijezda petokraka je ovome otkinula ruku i zvijezda petokraka je bombardirala Banske dvore”, poručio je Marasović.

Po podacima o provedbi Zakona o pravima hrvatskih branitelja, u 2013. na ostvarivanje prava hrvatskih branitelja potrošeno je nešto manje od šest milijardi kuna što je za oko 157,5 milijuna kuna ili 2,65 posto više nego u 2012.

Najviše novca, 84,62 posto potrošeno je za ostvarivanje prava iz mirovinskog osiguranja, za trajna prava branitelja gotovo 700 milijuna kuna, za stambeno zbrinjavanje nešto više od 34 milijuna kuna te za zapošljavanje hrvatskih branitelja 33 milijuna kuna.

"Mi u HNS-u došli smo do zaključka da se prava hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji, a koja proističu iz Zakona o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji u cijelosti poštuju i izvršavaju", uvjeren je HNS-ovac Boris Blažeković.

Upozorio je međutim i kako ne postoje ti novci koji djetetu mogu vratiti tatu, a nekome noge, ruke, oči ili duševni mir. "Ipak šest milijardi kuna je velik novac, no država to izdvaja jer smatra da toliko maksimalno može. Bez obzira na krizu branitelji su to zaslužili", kazao e Blažeković.

Resorno ministarstvo na čelu s Predragom Matićem, po njegovom mišljenju, svoj posao radi predano te stoga, kaže, ne razumije zahtjeve grupe branitelja protiv Matića.

“Ova Vlada, ministar branitelj i svi mi radimo sve što je u ovim okolnostima moguće da zaštitimo dignitet Domovinskog rata, ali i osiguramo sva prava iz zakona za dostojanstvo i bolji život svih hrvatskih branitelja i njihovih obitelji", poručio je SDP-ov Alen Prelec.

11:05 - Otvorena je rasprava, a prvi je za govornicu stao Branko Vukšić. 'Ja neću govoriti o izvještaju za 2013. jer je to besmisleno, poručio je na početku svog obraćanja.

'Jedan me branitelj napao s tisuću laži i pitanjem gdje si bio 1991., kada sam mu javno objasnio gdje sam bio zašutio je. Odmah na početku da ne bi bilo etiketriranja, rat je bio osloboditeljski, a na Hrvatsku je izvršena agresija. Branitelje i obitelji poginulih država mora štititi', rekao je Vukšić i dodao da im se mora osigurati dostojanstven život.

'Zamislite da smo svi kao gospodin Milanović, ili ne daj Bože moja malenkost, bilo bi strašno. Da je kojim slučajem premijer državničkije reagirao na ćirilične table u Vukovaru možda bi one danas bile postavljene', rekao je Vuškić i dodao da mu smetaju manipulacije kojih ima bezgranično, te da ne želi šutjeti o temi branitelja.

'Smeta me isključivot, ultimatumi koje postavljaju, prijetnje koje zvuče oporo', naveo je Vukšić što mu smeta kod branitelja i dodao da predstavnici stožera ne mogu i ne smiju stavljati znak jednakosti između sebe i svih branitelja.

'Do tisuću sam puta čuo da se narušava dignitet Domovinskog rata. Treba reći kada je i tko to napravio. Nemojmo lijepiti etikete', rekao je.

10:58 - 'Očito je da objava registra branitelja nije ispunila svrhu, jer se broj iz godine u godinu povećava', rekao je u Saboru Josip Đakić koji smatra i da treba obratiti veću pozornost na zapošljavanje branitelja i djecu poginulih branitelja.

10:51 - Ministar Branitelja Predrag Matić predstavio je izvješće o kojem danas raspravlja Sabor. Rekao je da bi, kada bi ga obrazlagao u jednoj rečenici, rekao da su izvršene sve predviđene obaveze. Radi se o izvješću za 2013., nagalsio je.  Podsjetimo, na dnevnom redu Sabora je rasprava o dva izvješća koja se odnose na hrvatske branitelje - izvješću o provedbi Zakona o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji te izvješću o poslovanju istoimenog Fonda za 2013. godinu.

10:47 - 'Svaki državnik strani kao gost, i gosti koji su danas bili nazočni mogu održati govor, ali vi to ne dozvoljavate', poručio je Josipu Leki zastupnik Josip Đakić, a Leko mu je odgovorio da ne misli s njim polemizirati o spornom članku.

10:41 - 'Situacija je izvanredna, tri mjeseca na ulici pod šatorom. Što god da kažemo neće bit dobro', rekao je Josip Salapić u Saboru i dodao da bi bilo najpoštenije da je Đuro Glogški govorio deset minuta. Braniteljima je rekao da ih podržavaju u njihovim zahtjevima.

'Vama treba dati za pravo, jer da nije bilo vas, ne bi bilo ni nas. Mi smo nadležni da provodimo propise i da pomognemo vama, ali i svima ostalima. Predsjedniče Sabora znam da i vama nije lako, ali trebali smo to učiniti', osvrnuo se na odluku Josipa Leke da ne dopusti braniteljima obraćanje Saboru.

'Ja sam ovdje zadužen da čuvam proceduru. To je garancija da djeluje Sabor na demokratskim temeljima. Poslovničke odredbe imaju materiju ustavnu, tko može ući u Sabor, tko može govoriti, je dio vrlo važne demokratske procedure. Ne mislim licitirati ljubav prema braniteljima na način da arbitrarno vodim sjednicu Sabora', rekao je Leko.

'Uvijek vam stoji na raspolaganju smjena Hrvatskog sabora, uvijek', rekao je Leko i zastupnike zamolio da nastave razgovarati o suštini problema.

Nakon njegova obraćanja branitelji su napustili sabornicu uz povike 'Stidite se, sramite se'. 'Raspusti taj Sabor, čovječe', čulo se u sabornici.

Stanka od 10 minuta

U 9.30 sati nastavila se sjednica Hrvatskoga sabora. Predstavnici hrvatskih branitelja stigli su u Sabor slušati raspravu koja će se odnositi na njihova prava.

Na početku sjednice HDZ-ov Đakić zatražio je da se braniteljima dopusti da u 10 minuta iznesu svoje zahtjeve i prijedloge.

Glogoški o 'ilegalnom prosvjedu': 'Šator je tamo jer nismo našli dovoljno velik kišobran'

Na temelju članka 229. poslovnika Hrvatskog sabora predsjednik Sabora Josip Leko odbio je njihov zahtjev.

Zatražena je i 10-minutna stanka zbog RIZ-a, nju je Josip Leko prihvatio.

Sabor zasjedanje počinje raspravom o dva izvješća koja se odnose na hrvatske branitelje - izvješću o provedbi Zakona o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji te izvješću o poslovanju istoimenog Fonda za 2013. godinu.

U srijedu Milanović predstavljao izvješće

U srijedu je u Saboru bio premijer Zoran Milanović koji je predstavio izvjeće o sastancima Europskog vijeća u prošloj godini. A tijekom rasprave nekoliko puta zaiskrilo je između predsjednika Vlade i HDZ-ovog saborskog zastupnika Ivana Šukera - zbog čega pročitajte  OVDJE.  (Hina/Ma.B./I.D.)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook