Sabor će raspravljati o izmjenama i dopunama Zakona o sprječavanju nereda na sportskim natjecanjima kojim predlagatelj, Vlada, odnosno MUP želi povećati sigurnost na sportskim natjecanjima, a sankcionirat će se i prikrivanje identiteta i alkoholiziranost.

Galerija


Sjednica je započela predstavljanjem prijedloga zakona o privatnoj zaštiti, nakon čega su uslijedile replike.

Vezani članci Premijer Andrej Plenković na sjednici Vlade Vlada pokrenula razrješenje Dražena Jelenića: ''Nije radio nezakonito, ali je povjerenje bilo narušeno'' Milan Bandić (Foto: Patrik Macek/PIXSELL) Bandić zaprijetio Vladi: "Moji zastupnici neće dizati ruke u Saboru ako se ne povećaju plaće prosvjetarima"

9:54 Miro Bulj iz Mosta iskoristio je mogućnost replike kako bi upozorio na problem starih autobusa kojim se prevoze djeca u škole.

"Nitko ništa ne poduzima za sigurnost djece. Kao da ste ih stavili u atomsku bombu. Tu je korupcija do bola. Prevozite djecu u autobusima starim 30 godina", upozorio je Bulj. 

Predložene izmjene Zakona o sprječavanju nereda na sportskim natjecanjima se odnose na povećanje sigurnosti na sportskim natjecanjima kod gledatelja koji su na sportskim natjecanjima poglavito zbog samog natjecanja, a ne zbog namjere počinjenja protupravnih ponašanja, ističe se u obrazloženju.

Također, očekuje se da će isključenje sa sportskog natjecanja počinitelja protupravnih ponašanja koja se predlaže uvrstiti u zakon dovesti do smanjenja angažiranja policije na provedbi mjera osiguranja iz nadležnosti policije.

To izravno dovodi do smanjenja utroška proračunskih sredstava, naglašavaju predlagatelji.

Nadalje, predložene promjene za svrhu imaju i smanjivanje negativnog dojma u javnosti i medijima koji se veže uz protupravna ponašanja na sportskim natjecanjima, koja kod međunarodnih natjecanja štete i međunarodnom ugledu Republike Hrvatske, smatraju predlagatelji.

Prijedlogom zakona predlaže se propisati da prekršaj čini i osoba koja dolazi na sportsko natjecanje pod utjecajem droga. Također, osoba koja na sportsko natjecanje dolazi pod utjecajem alkohola činila bi prekršaj već samim odbijanjem ispitivanja alkoholiziranosti mjernim uređajem, kao i osoba koja bi odbila podvrgnuti se ispitivanju prisutnosti droga u organizmu.

Tako će se prevladati pravna praznina koja onemogućava postupanje policije prema osobi koja je pod vidnim utjecajem droga ili alkohola, a negira takvo stanje i odbija se podvrgnuti spomenutom ispitivanjima,drže predlagatelji. Također, zakonskim prijedlogom u prekršaju bi bila osoba koja s očitom namjerom da ide na sportsko natjecanje kod sebe ima predmete namijenjene za prikrivanje identiteta.

Nadalje, zakonskim prijedlogom utvrđuje se prekršajem i pozivanje, poticanje ili sudjelovanje u tučnjavi ili napadu na druge gledatelje, redare, službene osobe, sportaše ili druge osobe te oštećenja ili uništenja dijelova sportskog objekta kada je nastupila mala šteta,stoji u obrazloženju prijedloga zakonskih izmjena. (Hina)