Hrvatski sabor danas nastavlja sjednicu raspravom o izvješću o radu Državnog ureda za reviziju za prošlu godinu.


U slobodnim govorima prije početka rasprave dominirale su teme vezane uz aferu Janaf i famozni klub.

Vezani članci Izbačeni SDP-ovci osnovali Klub socijaldemokrata Osnovan Klub socijaldemokrata: "Ne pamtim da se ikada ijedno vodstvo neke političke stranke samo sebe destruiralo i stavilo se u marginalnu poziciju" Premijer Plenković Plenković osudio nasilje prema migrantima: "Ministar Božinović ima moje povjerenje. Ima zadaću da riješi ovo pitanje i podnese mi izvješće što prije"

Dalija Orešković tako je za govornicu stigla s posebnim rekvizitom - brojačem novca koji se navodno nalazi i u samom Klubu.

"Trudimo se učiti od iskusnijih pa smo danas nabavile brojač novca jer smo vidjeli da je to običaj u klubovima. Žao nam je što nam nitko nije rekao da klubovi moraju imati brojač novca", rekla je Orešković i dodala da je to simbol "omalovažavanja transparentnosti".

"Nitko se ne bi usudio domaćinu pokloniti brojač novca da ne postoji neko strujanje svijesti da se tu vrti nekakva para i da je to uglavnom svima u tom klubu jasno. Brojač novca je ovdje metafora moći, nedodirljivosti i uzvišenosti", kazala je te dodala da bi u normalnoj državi ostali bez "dvije i pol glave vlasti".

"Ovim brojačem možemo brojati kad koja strana ima 75, a kad 76 ruku", zaključila je.

Jučer su ona i Marijana Puljak izvele politički performans ispred Kluba u Slovenskoj, na što im je predsjednik Milanović poručio da su "samodopadni provokatori" te da će se Sabor još zaželjeti Pernara. 

Zekanović o pobačaju

Vili Matula (Zeleno-lijeva koalicija) rekao je u slobodnom govoru na početku sjednice da su primijetili kako se često plenarne sjednice održavaju u isto vrijeme kada i sjednice odbora.

''Baš u ono vrijeme kada je zbog epidemije nemoguće organizirati raspravu u sabornici kao inače, u tom je trenutku jedina prilika da se uđe u dublju raspravu po odborima. Razumijemo zastupnike koji ne mogu biti u Zagrebu zbog svojih funkcija, ali bitno je održavati rasprave na odborima'', kazao je. 

Hrvoje Zekanović osvrnuo se na slobodni govor zastupnice Kluba SDP-a koja je kazala da će SDP uputiti u saborsku proceduru zahtjev za zaštitom života i zakonskim uređenjem prava na dostojanstveni prekid trudnoće. 

''Znanost kaže da život počinje začećem. Ali moram se osvrnuti na HDZ, koji govori da se život mora štititi, ali kad je kampanja, onda će pokazati srednji prst svima koji su za zaštitu života. Sjećate se srednjeg prsta naše bivše predsjednice? Sva sreća da je bivša. Dobivala je glasove konzervativaca, ali je pokazala da je progresivka, da je za ubijanje'', rekao je Zekanović.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju