Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Sabor: Bolje educirati djecu o zaraznim bolestima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Oporbeni saborski klubovi u jutrošnjoj su saborskoj raspravi o prijedlogu izmjena Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti upozorili na potrebu edukacije školske djece o zaraznim bolestima.

Izmjenama zakona ministru zdravstva se u slučaju opasnosti od pojave nove zarazne bolesti omogućuje da proširi listu zaraznih bolesti čije je suzbijanje od interesa za državu.

Pročitajte i ovo Promocija dokumenta platforme LGBT centra Split - 1 Promocija u Splitu Važan dokument za ljudska prava: ''Važno je da su LGBT osobe dobrodošle'' Beba bolesti haraju Gripa je na vrhuncu, velik broj hospitaliziranih zbog RSV-a: "Dojenčadi to pričinjava velike probleme"

U obrazloženju se ukazuje na nužnost te izmjene zbog novih zaraznih bolesti koje su promijenile svoju epidemiologiju, a u raspravi je naglašeno kako je u posljednjih 25 godina otkriveno 38 novih zaraznih bolesti koje se često javljaju među pučanstvom, kao i stotinjak rjeđih zaraznih bolesti.

Prema ovom zakonu zaraznim bolestima čije je sprečavanje i suzbijanje od interesa za RH trenutačno su obuhvaćene 82 bolesti.

Rajko Ostojić (SDP) smatra da je zakon manjkav na području edukacije osobito školske djece koja, kako je rekao, preko chat-rooma na svojim kompjutorima dobiva loše informacije, umjesto da putem edukacije u školi, utemeljene na znanosti, dobiju pravu informaciju, osobito u seksualnom odgoju.

Miljenko Dorić (HNS) upozorio je da izmjenama nije utvrđeno tko će ministru zdravstva signalizirati da mora promptno reagirati jer se pojavila nova zarazna bolest.

Sabor je raspravu nastavio o prijedlogu Zakona o saintarnoj inspekciji.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene