Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vojno osposobljavanje žena

Sabor bez većih primjedbi raspravio 'obrambene zakone'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski sabor danas je, bez većih primjedbi raspravio konačne prijedloge zakona o obrani i o službi u oružanim snagama. Zakonom o obrani, rekao je resorni ministar Ante Kotromanović, uređuje se nadležnost Sabora, predsjednika Republike kao vrhovnog zapovjednika, Vlade, Ministarstva obrane i Glavnog stožera OS u području obrane.

Zakonom se uređuje vojna obveza kao i druge dužnosti i prava državljana u obrani. Radi osiguranja stalnog osposobljavanja odgovarajućeg broja državljana za vojnu obranu uređuje se mogućnost dragovoljnog i vojnog osposobljavanja koji se omogućuje i ženama te im se tako osigurava stjecanje temeljnih vojničkih znanja i vještina, odnosno ravnopravno natjecanje za prijem u djelatni sastav Oružanih snaga, rekao je ministar.

Pročitajte i ovo Glasovanje izvan Hrvatske - 4 Kako to? Kakva sramota: Nisu glasali ni sami za sebe Gabrijela Kišiček, stručnjakinja za komunikaciju Iz minute u minutu Izborna emisija Nove TV! Komunikacijska stručnjakinja: "Ovo nije bio pobjednički govor"

>> Zastupnici nastavljaju raspravu o izmjenama Zakona o obrtu

Kotromanović se pohvalio dobrom suradnjom u izradi dvaju spomenutih zakona - prihvaćana je primjedba Odbora za obranu i nekih klubova te propisana nadležnost tog Odbora da daje mišljenje Ministarstvu obrane za postupke javne nabave u vrijednosti veće od 5 milijuna eura. Novina je i da je predsjednik Odbora za obranu čkan Vijeća za obranu.

Zakonom o službi u OS, uz ostalo je preciznije uređeno dragovoljno vojno osposobljavanje i kadetska služba.

Krenuli smo u malu reformu kompletnog školstva i nadamo se da ćemo 2014. godine imati potpuno novi sustav koji će omogućiti puno boljeg i kvalitetnijeg časnika za Oružane snage, rekao je, uz ostalo, ministar.

Sabor je, bez većeg zanimanja zastupnika, zaključio i rasprave o prijedlozima Općeg poreznog zakona, izmjena Zakona o deviznom poslovanju, o poreznom savjetovanju, o obveznom osiguranju u prometu itd. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene