Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Hrvatski sabor danas je, bez većih primjedbi raspravio konačne prijedloge zakona o obrani i o službi u oružanim snagama. Zakonom o obrani, rekao je resorni ministar Ante Kotromanović, uređuje se nadležnost Sabora, predsjednika Republike kao vrhovnog zapovjednika, Vlade, Ministarstva obrane i Glavnog stožera OS u području obrane.


Zakonom se uređuje vojna obveza kao i druge dužnosti i prava državljana u obrani. Radi osiguranja stalnog osposobljavanja odgovarajućeg broja državljana za vojnu obranu uređuje se mogućnost dragovoljnog i vojnog osposobljavanja koji se omogućuje i ženama te im se tako osigurava stjecanje temeljnih vojničkih znanja i vještina, odnosno ravnopravno natjecanje za prijem u djelatni sastav Oružanih snaga, rekao je ministar.

Vezani članci Branko Bačić Bačić odgovorio zašto se izvješće o radu Stožera ne dostavlja svaki mjesec pa odbrusio Škori: ''Neka prvo počiste svoj prag'' Hrvoje Zekanović i Željko Reiner Nezgoda zaposlenice saborske stručne službe sve nasmijala: ''Opa, evo ga na...''

>> Zastupnici nastavljaju raspravu o izmjenama Zakona o obrtu

Kotromanović se pohvalio dobrom suradnjom u izradi dvaju spomenutih zakona - prihvaćana je primjedba Odbora za obranu i nekih klubova te propisana nadležnost tog Odbora da daje mišljenje Ministarstvu obrane za postupke javne nabave u vrijednosti veće od 5 milijuna eura. Novina je i da je predsjednik Odbora za obranu čkan Vijeća za obranu.

Zakonom o službi u OS, uz ostalo je preciznije uređeno dragovoljno vojno osposobljavanje i kadetska služba.

Krenuli smo u malu reformu kompletnog školstva i nadamo se da ćemo 2014. godine imati potpuno novi sustav koji će omogućiti puno boljeg i kvalitetnijeg časnika za Oružane snage, rekao je, uz ostalo, ministar.

Sabor je, bez većeg zanimanja zastupnika, zaključio i rasprave o prijedlozima Općeg poreznog zakona, izmjena Zakona o deviznom poslovanju, o poreznom savjetovanju, o obveznom osiguranju u prometu itd. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook