Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prošao kroz crveno

Pijan razgovarao na mobitel dok je vozio, pa naletio na taksi i usmrtio vozača: Sud mu povećao kaznu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Visoki kazneni sud sa šest i pol na devet godina zatvora povećao je kaznu muškarcu (41) kojeg je zagrebački Županijski sud nepravomoćno proglasio krivim da je, pijan i pričajući na mobitel, u središtu Zagreba naletio na taksi te usmrtio njegova vozača.

Ne navodeći identitete, Sud je u četvrtak priopćio da je presudom prihvatio žalbu tužiteljstva te preinačio nepravomoćno izrečenu kaznu od šest i pol godina zatvora zbog izazivanja prometne nesreće u cestovnom prometu.

Prema optužnici, on je lani krajem veljače sa 2,6 alkoholnih promila te razgovarajući na mobitel automobilom prošao kroz crveno svjetlo na semaforu te udario u taksi kojim je vozač vozio putnika.

Taksist je na mjestu poginuo, dok je putnik preživio, no od nesreće se nalazi u vegetativnom stanju, stoji u presudi.

Uz zatvorsku kaznu optuženiku je izrečena i sigurnosna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom svih kategorija u trajanju koje je tri godine dulje od izrečene zatvorske kazne, a u vrijeme zabrane uračunato je i vrijeme privremenog oduzimanja vozačke dozvole od lipnja 2022. te nadalje.

Prizivni sud smatra da je prvostupanjski sud za optuženog precijenio olakotne okolnosti, dok je otegotnim okolnostima dao premali značaj.

Precizirao je da je zagrebački Županijski sud propustio ocijeniti prijašnju višestruku prekršajnu osuđivanost zbog prometnih prekršaja te činjenicu da su žrtve u vrijeme nesreće imale 40 odnosno 32 godine, kao i posljedice kaznenog djela koje pogađaju njihove obitelji.

Pročitajte i ovo Ilustracija U tijeku očevid U teškoj nesreći kod Krapine poginuo biciklist: "Probali smo ga spasiti"

Pročitajte i ovo Ilustracija Očevid u tijeku Tragedija u Zagrebu: U sudaru automobila i motora jedna osoba poginula

Stoga, drugostupanjski sud nalazi osnovanim žalbene navode državnog odvjetnika da kazna zatvora u trajanju od šest godina i šest mjeseci nije adekvatna opsegu optuženikove kaznene odgovornosti i posljedicama prometne nesreće', zaključuju u Visokom kaznenom sudu.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene