Više od trideset godina Nikola fotografira osobe za dokumente. Zakoni i pravila su se često mijenjali, kaže. Osobama koje nose naočale pokušava olakšati izradu dokumenata.

Galerija


U principu mi napravimo i s naočalama i bez naočala, a ne naplaćujemo ništa ekstra, nego po istoj cijeni dobiju slike. Onda kada dođu na MUP, vide hoće li oni prihvatiti onu s naočalama, a ako ne, onda daju one bez naočala", napominje Nikola Kurti, vlasnik fotostudija.

Vezani članci Davor Božinović Božinović o međunarodnom skandalu: "Ovo je još jedna u nizu provokacija. EU parlamentarci su htjeli nezakonito prijeći granicu" Peđa Grbin SDP osudio zaustavljanje europarlamentaraca na granici s BiH: "Hrvatska je članica EU te je dužna poštivati njene zakone i vrijednosti"

Zbunjeni su fotografi, ali i građani, koji nerijetko rade dvije vrste fotografija.

"Bez naočala radi identifikacije rožnice, to je bilo za osobnu, a za vozačku imam obavezno naočale tako da policija vidi da nosim naočale", kaže Ante.

"Imam vozačku dozvolu s naočalama, a osobnu bez naočala" kaže Ivan.

Ako nosite naočale, fotografije za dokumente možete napraviti bez njih, ali također i s njima ako zadovoljavaju zakonske propise, a to je vidljivost svih elemenata na licu koji zadovoljavaju dobru biometrijsku fotografiju za dokumente.

Na stranicama MUP-a piše: Oči moraju biti jasno i točno prepoznatljive, nedopuštene su refleksije na staklima naočala, tonirana stakla ili sunčane naočale. Rub stakala ili okvir ne smiju prekrivati oči.

I onda se može fotografirati s naočalama.

"Moraju biti tanki okviri, s debljim okvirima ne prolazi i ne smije imati refleksiju odnosno odbljesak na fotografiji jer slika mora biti čista", objašnjava Nikola Kurti.

"Uvijek sam se fotografirala s naočalama jer kad se fotografiram za dokumente imam naočale. I vozačku imam s naočalama", kaže Ankica.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr