U Europskom parlamentu pljeskalo se i našoj europarlamentarki Ruži Tomašić nakon što je usvojeno njezino izvješće o planu izlova male plave ribe. S njom je u Strasbourgu za Dnevnik Nove TV razgovarala reporterka Katarina Alvir.

Galerija


Što usvojeno izvješće znači za hrvatske ribare?

Izvješće znači jako, jako puno, jer u hrvatskoj ribarskoj industriji, s prerađivačkom industrijom, radi više od 10.000 ljudi. Dakle, 10.000 radnih mjesta. Da nije usvojeno izvješće ili da je izmijenjeno, onda bi Komisija implementirala kvote, a to je oko 60% hrvatskog ribarstva.

Zašto je Komisija toliko inzistirala na kvotama?

Vezani članci Miroslav Škoro Domovinski pokret o sapunici s Ružom Tomašić i Robertom Pauletićem: "Izborni zakon mora se mijenjati" Slika nije dostupna 'Hrvatski ribari su ostvarili još jednu značajnu pobjedu pred institucijama EU'

Sigurno nije radi interesa ribara Jadrana, jer da je onda ne bi o tome razmišljala. To je prestrašno, prerigorozno. Želi li Komisija da neke druge kompanije uvoze ribu iz trećih zemalja, ne znam. Ali znam sigurno da su povećali kvote državama trećih zemalja, kao Crnoj Gori i Albaniji.

I ovo je prvi put da su se hrvatski, talijanski i slovenski ribari složili oko nečega?

Problem je bio u tome da nas je Komisija zavađala. Komisija je govorila Talijanima jedno, nama drugo, Slovencima treće. Kad smo vidjeli što se događa, jer nikako se nismo mogli dogovoriti, poslala sam dopis talijanskim ribarima, pokazala im izvješće točno o čemu je, kako je, oni su par stvari bili izmijenili. Naša Vlada se s tim složila, naši predstavnici ribara su se s tim složili, slovenski ribari su se s tim složili i Komisija nam nije mogla ništa. Jedino što smo uspjeli dobro je što su Talijani tražili da bude tri posto i da referentna godina bude 2017. A to je zato što su oni tada izlovili najviše ribe. Naši ribari su počeli s tim da paze da izlovljavaju manje i počeli su s tim 2014. Kad bi uzeli 2017, bili bi kažnjeni.

Za hrvatske ribare za sada ostaje sve isto. Kada će se postići dogovor, kada ćemo točno znati što ih očekuje?

Sada se treba ići na trijalog. U njemu sudjeluje Komisija, Vijeće i ja kao predstavnica Europskog parlamenta. Kada će to biti, ne znam točno.

Merkel u Europskom parlamentu: ''Orban je 2015. tražio pomoć da se izbjeglice puste u Europu''

Stiže nam studeni: U gorju će biti mraza, za vikend možda i malo snijega

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr