Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Budućnost Europe

Merkel u Europskom parlamentu: ''Orban je 2015. tražio pomoć da se izbjeglice puste u Europu''

Angela Merkel (Foto: EBS)
Angela Merkel (Foto: EBS) EBS
Aktualno Galerija Angela Merkel (Foto: EBS) Angela Merkel (Foto: EBS) Foto: EBS Angela Merkel (Foto: EBS) Angela Merkel (Foto: EBS) Foto: EBS Angela Merkel (Foto: EBS) Angela Merkel (Foto: EBS) Foto: EBS Angela Merkel u Europskom parlamentu govori o budućnosti Europe (Foto: EBS) Angela Merkel u Europskom parlamentu govori o budućnosti Europe (Foto: EBS) Foto: EBS +2 Angela Merkel (Foto: AFP) Galerija 1/7 >>
Angela Merkel na sjednici Europskog parlamenta govorila je o ''Budućnost Europe'', a osim pljeska koji se više puta prolomio dvoranom, čuli su se i uzvici negodovanja. Juncker ju je ohrabrio riječima: ''Dobili ste više pljeska nego ja kada sam ovdje držao govor''.

Angela Merkel, njemačka kancelarka, gošća je plenarnog zasjedanja Europskog parlamenta u Strasbourgu gdje je pred zastupnicima održala govor na temu ''Budućnost Europe'', a potom je na tu temu otvorena rasprava s eurozastupnicima.

Pročitajte i ovo Prometna policija, ilustracija na nivou EU-a Stižu nova pravila za oduzimanje vozačke dozvole Osniva se nova stranka - 3 Još jedna Kolakušić i Sinčić udružili snage: Osnovali novu stranku u borbi za produljenje mandata u Europskom parlamentu

Antonio Tajani, predsjednik Europskog parlamenta tijekom pozdravljanja Angele Merkel, svojoj je gošći poručio da Europski parlament želi više ovlasti na primjer po pitanju odluka o budžetu EU, te veću suradnju EU s Afrikom, odnosno generalno veće ovlasti u vanjskoj politici.

''Različitost je najveća europska snaga'', kazala je Merkel u svom govoru dodajući da iako smo različiti zajedno možemo donositi odluke.

Merkel ističe kako je sve teže stajati sam na globalnoj sceni, te da moramo shvatiti da je tolerancija duša Europe, i da je to esencija koja nas čini Europljanima. ''Moramo u obzir uzeti potrebe i interes drugih jednako kao i naše potrebe i interse'', kazala je Merkel.

''Solidarnost je univerzalna vrijednost'', rekla je Merkel. Kazala je da je Europa područje na kojem vladaju zakoni te da svi moramo poštivati dogovore i zakone, a ne da se po njima ponašaju samo neke članice. ''Solidarnost mora nadvladati egoizam'', kaže.

Osvrnula se i na Brexit kazavši: ''Velika Britanija će uskoro napustiti EU i to je duboka rana''.

Prihvaćanje izbjeglica

Ljudi u Europu dolaze zbog loših uvjeta u zemljama iz kojih dolaze. To je povezala s klimatskim promjenama koje utječu i mijenjaju živote mnogih. ''Prihvaćanje izbjeglica od strane različitih zemalja izazvala je različite reakcije. Solidarnost znači da zajednički prilazimo ovom pitanju, moramo zajedno raditi. Solidarnost je naš zajednički interes'', rekla je kancelarka.

Istaknula je tri teme kao najvažnije – vanjska i sigurnosna politika, monetarna politika i politika prema masovnim migracijama.

Što se tiče sigurnosne politike ističe kako se moramo obraniti zajedničkim snagama. ''Ako želimo braniti svoju zajednicu mi Europljani moramo svoju sudbinu uzeti u svoje ruke'', rekla je Merkel.

Trebamo, a to govorim svjesna događaja posljednjih godina, trebamo raditi na viziji da jednog dana imamo europsku vojsku'', rekla je nakon čega je dobila veliki pljesak. To će, kaže, pokazati da nikada neće biti rata u Europi.

"Jean-Claude Juncker je već prije nekoliko godina rekao da bi zajednička europska vojska svijetu pokazala da nikada više među europskim zamljama neće biti rata", kazala je u Europskom parlamentu.

''Tolerancija i solidarnost predstavljaju našu zajedničku budućnost i za njih se vrijedi boriti'', zaključila je Merkel.

''Nisam znao da ima vukova u ovoj vijećnici''

Osim pljeska brojnih eurozastupnika, mogli su se čuti i uzvici negodovanja, na što je Tajani rekao: ''Nisam znao da ima vukova u ovoj vijećnici''.

U raspravi su dvije najjače europarlamentarne stranke, pučani i socijaldemokrati naglasili da se slažu s kancelarkom Merkel kada je riječ o solidarnosti i toleranciji kao najvećim europskim vrijednostima.

Ryszard Antoni Legutko, iz grupe konzervativaca i reformista primijetio je da su predsjednik pučana i socijaldemokrata rekli iste stvari za govor Angele Merkel i da se slobodno mogu zamijeniti za mjesta. Iznijevši ovu svoju primjedbu, napomenuo je da je Europski parlament skrenuo u lijevo.

Guy Verhofstadt predstavnik grupe liberala i demokrata pitao je Merkel kada će zaustaviti skandalozno ponašanje mađarskog lidera Victora Orbana u Europskoj uniji.

Odgovarajući na pitanja zastupnika, Merkel se osvrnula i na migracije. ''Očito je da moramo osigurati da kada imate ilegalne migracije da to ne podržimo. Tu imamo dogovor s Turskom, na temelju kojeg ilegalne migracije mijenjamo u legalne migracije, imamo Frontex…'', kazala je Merkel dodavši: ''Moramo učiti iz grešaka i partnerstvo s Afrikom je dio toga.''

Osvrnula se i na klimatske promjene riječima: ''Imamo ambiciozne klimatske ciljeve i pokušat ćemo ih ostvariti do 2030.'' Na pitanje o Orbanu nije odgovorila.

Govoreći o načinu na koji se Mađarska odnosi prema pitanju izbjeglica otkrila je da je Orban zapravo 2015. tražio pomoć. Naime, istaknula je da je tada otvorila granice, nakon što je Orban eksplicitno molio austrijskog kancelara Wernera Faymanna da pomogne i primi ljude, a Faymann je zatim s tim zahtjevom došao njoj.

Podsjetimo, od početka godine na temu ''Budućnost Europe'' govore lideri država Europske unije, svakog mjeseca jedan. Među liderima koji su do sada govorili bio je i hrvatski premijer Andrej Plenković.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene