Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Slovenski ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel izrazio je sinoć u razgovoru za Slovensku televiziju nadu da će nova hrvatska vlada brzo riješiti pitanje ZERP-a s EU jer bi se Hrvatska u suprotnom suočila sa "sankcijama".


"Najveći dio tog posla obavit će Europska komisija koja je bila vrlo jasna sa svojim porukama u vezi ZERP-a, a nadam se da će to pitanje biti riješeno s novom hrvatskom vladom", rekao je Rupel, sudjelujući u razgovoru za emisiju "Odmevi" slovenske nacionalne televizije.

Vezani članci Gordan Jandroković, predsjednik Sabora Jandroković o proglašenju isključivog gospodarskog pojasa: "Neće donijeti bitne promjene u odnosu na ZERP" Andrej Plenković Plenković najavio: Hrvatska će u ponedjeljak proglasiti isključivi gospodarski pojas

"Mi ćemo s naše strane pokušati pomoći hrvatskim prijateljima, no bit ćemo odlučni. Ako stvar ne bi bilo moguće odmah riješiti, nastupit će sankcije, a to za Hrvatsku ne bi bilo dobro", izjavio je Rupel.

Slovenski izvori zadnji su tjedan javljali da Europska komisija nije zadovoljna rješenjem po kojemu je ZERP s početkom godine stupio na snagu za članice EU-a, makar se u praksi ne primjenjuje

Mediji tvrde da bi nova hrvatska vlada i Sabor morali što prije i
formalno poništiti saborsku odluku o implementaciji ZERP-a jer bi u suprotnom u pregovaračkom procesu pristupanja EU-u moglo doći do zamrzavanja pet ili šest pregovaračkih poglavlja.

Pri tome se slovenski dužnosnici pozivaju na izjave europskih
dužnosnika, osobito povjerenika za proširenje EU-a Ollija Rehna, da bi za Hrvatsku nastupile ozbiljne posljedice ako ne dođe do političkog dogovora s Rimom i Ljubljanom koji bi odgovarao svim stranama i da bi moglo doći do negativnih posljedica za pristupni proces u ključnoj godini kad Hrvatska u pregovorima očekuje napredak koji bi omogućio članstvo za nekoliko godina.