Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Adris spreman, Tedeschi poručuje da nije unutra

Dalić pozdravila ideju da domaći konzorcij preuzme neke Agrokorove tvrtke: "Dobro je da se domaći kapital sprema"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Atlantic Grupa i Adris komentirali su navode da su zainteresirani za kupovinu Leda i Jamnice.

Slijedom informacija koje su se pojavile u javnosti, da su Atlantic Grupa i rovinjski Adris zainteresirani za kupnju nekih Agrokorovih tvrtki, prije svega Leda i Jamnice, te da su dogovorili formiranje konzorcija u koji bi pozvali i druge uspješne hrvatske kompanije, Dnevnik Nove TV je tražio odgovor od Atlantica i Adrisa.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Dionice Agrokora i dalje tonu Lex Agrokor, povjerenik, deblokade - ulagači ne pokazuju optimizam Slika nije dostupna CROBEX PAO ZA 1,97 POSTO Nastavlja se pad na Burzi: Još niže vrijednosti Agrokorovih tvrtki

Iz kompanije Emila Tedeschija negiraju bilo kakve aktivnosti vezane uz akvizicije u posrnulom koncernu Ivice Todorića.

"Atlantic Grupa ne poduzima nikakve aktivnosti vezano za formiranje konzorcija za kupnju dijelova sustava Agrokor. Kao listana kompanija o takvim bismo namjerama najprije obavijestili Zagrebačku burzu, a ine medijske napise ne možemo interpretirati", poručili su iz Atlantic Grupe.

Iz rovinjskog Adrisa priznaju pak da bi bili zainteresirani za poslovnu akviziciju u Agrokor koncernu.

"Adris ne komentira medijske napise. Ali, ako budu stvoreni uvjeti za to, Adris je spreman zajedno s uspješnim hrvatskim tvrtkama tražiti cjelovito rješenje za Agrokor, to više što je riječ o tvrtkama koje imaju poslovnu vjerodostojnost i investicijski potencijal. Uvjereni smo da bi to bilo korisno ne samo za te tvrtke nego i za hrvatsko gospodarstvo u cjelini", odgovorili su iz Adrisa na upit Nove TV.

Agrokor: "Pozdravljamo svaki interes"

Novonastalu situaciju prokomentirali su i iz Agrokora.

"Izvanredna uprava pozdravlja svaki iskaz interesa kojim se prepoznaju rezultati rada na restrukturiraju i uspješnost kompanija Agrokora, kojima ćemo nastaviti podizati vrijednost. Međutim, napominjemo da nema prodaje ključnih kompanija, niti prijedloga koji se tiču prodaje prije nagodbe. O prodaji ne odlučuju niti izvanredna uprava niti država, nego odlučuju vjerovnici", rekli su nam iz Agrokora.

Ekonomski analitičar Andrej Grubišić kaže - zbog plana nagodbe do prodaje Jamnice ili Leda može proći i godinu dana. Ne vjeruje da je plan konzorcija zajedničko ulaganje u neku od Agrokorovih tvrtki.

"Zato što su to kompanije koje imaju različite poslovne strategije i nemaju sve jednaki interes u istim firmama. Atlantic vjerojatno ima interes za određeni segment, a Adris vjerojatno za neki drugi. Možda će za neke kompanije biti i konkurenti", kaže Grubišić.

Prije bilo kakve transakcije, pravni problemi koji muče Agrokor moraju se raščistiti.

"Takvi postupci mogu biti vrlo kvalitetni i dobri ako se u jednom primjerenom vremenu završe. I mogu biti vrlo loši i nekvalitetni ako prođe ono vrijeme kad su investitori zainteresirani i kad vjerovnici još imaju raspoloženje da prihvate određene dobre prijedloge", smatra stručnjak za trgovačko pravo Mićo Ljubenko.

Interes za vlasničkim udjelom u Agrokoru pokazuju i dobavljači, a iz redova vjerovničkog vijeća može se čuti kako će sigurno zastupati opće dobro koncerna.

Potpredsjednica Vlade: "Za mene je to dobra vijest"

Potpredsjednica Vlade Martina Dalić također je komentirala informacije o domaćem konzorciju zainteresiranom za Agrokorove tvrtke.

"Savjetnici Alix i partneri rade na pripremi nagodbe, zadaća je izvanrednog povjerenika da sačini i postigne nagodbu najkasnije u zakonom zadanim rokovima. Dobro je da postoji domaći zainteresirani kapital kada vjerovnici donesu odluku što će se, kada i na koji način prodavati. Za mene je vijest da se i domaći kapital priprema kako bi bio spreman na odluke vjerovnika o budućnosti Agrokora dobra vijest", kazala je Martina Dalić.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene