Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Četrdesetak velikih ribarskih brodova danas je blokiralo rogozničku operativnu obalu, čime ribari prosvjeduju protiv jučerašnje odluke općine Rogoznica da se zabrani privezivanje koća na rogozničkoj rivi.


U rogozničkoj općini tu su odluku obrazložili time što su ribari svoje koće do sada privezivali gdje su htjeli, a istovar ribe obavljali su najčešće noću da bi izbjegli plaćanje privezišta. 

Vezani članci Lijekovi, ilustracija Ponestaje lijekova za onkološke bolesnike: "Zvali su me iz bolnice i rekli da nema. Ne znaju kad će ga dobiti", Ministarstvo: "Nema naznaka da bi ijedan pacijent bio ugrožen" Opća bolnica Zabok Imaju zalihe za još dva tjedna: Veledrogerije obustavile isporuku lijekova još jednoj bolnici

Događalo se da deseci hladnjača blokiraju rivu, a buka i smrad ribe rastjerivali su nautičare privezane uz rivu.

Prosvjed ribara u Rogoznici podržava i Sindikat ribara, a trajat će sve dok se ne osigura potreban privez za ribarske brodove.

Predsjednik sindikata Petar Baranović ističe kako ribari ne mogu pristajati i istovariti ribu ni u jednoj luci u Šibensko-kninskoj i Splitsko-dalmatinskoj županiji.

Ribare nitko neće, a samo na području Šibensko-kninske županije ima 250 registriranih ribara obrtnika koji porezima pune državni proračun, a sada nemaju gdje istovariti i prekrcati ribu, kaže Baranović.

U susjednoj općini Primošten podsjećaju kako je za rogozničke ribare, vlasnike većih brodova, privezivanje i istovar ribe osiguran na gatu Krušice i u luci Zečevo, te da u općini samo jedan ribar ima koću dok su desetak drugih profesionalnih ribara vlasnici manjih brodica. 

Brojne koće koje se svakodnevno privezuju uz rogozničku rivu,
kažu, dolaze iz drugih županija, pa čak i iz Istre.