Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

institucije zakazale

Roditelji izvan sebe: "Dječak tuče sve u razredu. Mom je sinu razbio nos pa ga udario šakom u glavu"

Zlostavljanje djece (Foto: Provjereno)
Zlostavljanje djece (Foto: Provjereno) Provjereno
Aktualno Galerija Zlostavljanje djece (Foto: Provjereno) Zlostavljanje djece (Foto: Provjereno) Foto: Provjereno Podaci o nastalim ozljedama (Foto: Provjereno) Podaci o nastalim ozljedama (Foto: Provjereno) Foto: Provjereno Ema Branica i majka djeteta kojem je puknuo mišić zbog udarca (Foto: Provjereno) Ema Branica i majka djeteta kojem je puknuo mišić zbog udarca (Foto: Provjereno) Foto: Provjereno +0 Ema Branica (Foto: Provjereno) Galerija 1/4 >>
Je li samo nestašno dijete ili je riječ o dječaku koji će s vremenom izrasti u zlostavljača? Je li riječ o situaciji za alarm ili samo o nerazumnim roditeljima koji stvaraju histeriju umjesto da sjednu i razgovaraju za dobrobit svoje djece?

Jesu li stručne službe zakazale ili doista ovo nije slučaj zbog kojeg se svi trebaju dignuti na noge? Mi nismo sigurni.

Ekipu Provjerenog zvala je majka djeteta kojem je puknuo mišić zbog udarca, a udario ga je upravo drugi dječak iz razreda. To nije njegov prvi incident. Majka je izvan sebe. Tata drugog dječaka kaže da je problem u stručnim službama jer ne znaju s njim. Ova je priča najbolji primjer kako je sve otišlo ukrivo. Prosvjetni radnici više nemaju autoritet nad djecom, a roditelji su postali vrlo ratoborni.

Uznemirena majka nazvala je novinare Provjerenog jer je njezin prvašić zadobio teške tjelesne ozljede u školi. Tvrdi kako nitko nije poduzeo ništa te joj je muka od pomisli na sljedeću školsku godinu, a ova je tek završila.

"Dijete je krenulo u prvi razred, normalno, radovalo se, međutim problemi su krenuli odmah. S njima u razredu ide jedan dječak kojem je odgođena jedna godina. On ima osam i pol godina sada, moje dijete je tek sad napunilo sedam", kaže majka ozlijeđenog djeteta.

Tuče sve u razredu, a stručna služba ne reagira 

Nitko ne zna zašto mu je odgođen odlazak u prvi razred govori nam mama pa čak ni učiteljica.  Zapravo ni to nije problem nego to što to dijete stalno tuče druge u razredu.

"Odmah su počeli problemi, dječak tuče sve u razredu maltretira ih, fizička sila od početka postoji. Mi roditelji smo svi skupa s učiteljicom pisali anketu gdje smo naveli, netko anonimno, netko se potpisao, što se događa. Mom je djetetu prvo razbijen nos pa je dobio šaku u glavu, pa potom nogom u stomak, a stručna služba uopšte nije regirala", upozorava majke ozlijeđenog djeteta.

Sve je kulminiralo školskim izletom. Njezino dijete 20 dana prije izleta palo je u parku na bedro.Išli su liječniku i na kontrole, sve je zacijelilo tvrdi, a onda je opet uslijedila ozljeda u tu istu nogu. Majka kaže da se taj dječak na školskom izletu zatrčao i nogom udario njezina sina u povrijeđenu nogu pa je on pao.

Pročitajte i ovo Blaženko Boban (Foto: Provjereno) Igre prijestolja u Domu zdravlja Skandalozna snimka do koje je došla ekipa Provjerenog pokazuje kako se biraju podobni, a ne sposobni

Tu su krenule komplikacije, noga je oticala. Mišić je pukao i stvarao se unutarnji hematom. Kako u Kninu nema dječje kirugije, morali su u Šibenik. "Onda su mu to punktirali dva puta i rekao je doktor da bi to sad trebalo biti u redu, međutim to nije bilo u redu, to se i dalje punilo. Treći put kada su ga probali punktirati nisu mogli više probiti jer se počelo kalcificirati", kaže majka ozlijeđenog djeteta.

Zatim su završili u Splitu na operaciji, a majka pojašnjava da je doktor to morao odvajati od kosti s čekićem i dlijetom te da će taj proces liječenja trajati godinama jer taj mišić više uopće nema funkciju. "Drugi mišići će morati preuzeti tu funkciju te, ako se to opet ne počne komplicirati da počne ponovno curiti krv, onda će operacija biti potrebna ponovno da se to čisti stalno", priča majka.

Pročitajte i ovo Ivan Čorkalo (Foto: Provjereno) Ekskluzivno za Provjereno Potresna ispovijest žene koja je Škaru prijavila za silovanje: "Sin mi je rekao: 'Mama, što nisam stariji da te zaštitim'''

Tri mjeseca ne ide u u školu i za to vrijeme, govori majka, nitko nije poduzeo ništa.

Dijete koje je, kako tvrdi, prouzročilo ozlijedu nije dobilo nikakvu sankciju. "Cijelo to vrijeme komunicirala sam s ravnateljicom i jedino što sam je molila je da to dijete prebaci u drugi razred jer dijete nema nikakvih papira. To znači da ne ide ni po prilagođenom ni po individualnom programu, nego je to normalan učenik u razredu koji pravi probleme", pojašnjava majka.

Slaže se s djevojčicama, s dječacima baš i ne. Razgovarali smo i s drugim roditeljima, no rijetki su bili voljni stati pred kameru i ispričati svoju priču.

Kažu kako se dječak ipak primirio u drugom polugodištu i kako se ne bi htjeli miješati. "Razumijete, dijete treba pomoć, ja ne kažem da sad treba dijete osuđivati, ali ovo što se dogodilo, to se može dogoditi mom djetetu, sutra, ne daj Bože, dogodit će se nekom drugom djetetu još gore. Onda se svi ustrče kada se nešto dogodi, a dok smo išli na lijep način nitko ništa nije reagirao u školi", kaže tata drugog djeteta iz razreda.

"Tata tukao me je, istukao me je"

Svaki je dan, govori otac, morao slušati umjesto onoga što su učili koje nepodopštine su se događale. "On dođe pod odmorom, udari ga, gurne ga niz stepenice, tuče se stalno. Pod satom ga udara, kida mu i baca olovku, gumicu, tako da je to isto nemoguće", kaže otac.

Govori i kako je u više navrata odlazio u stručnu službu škole, međutim ništa se nije dogodilo. "On je prvo polugodište dolazio kući, njemu se nije dalo ići u školu, stalno je dolazio i govorio tata tukao me je, istukao me je, istukao me. Ja sam odlazio kod učiteljice, ona je to pokušala riješiti, međutim jednostavno ne, išao sam i u stručnu službu. Onda je stručna služba rekla da će oni to riješiti, da će se javiti kroz 10,15 dana, no nitko se nikada nije javio", kaže otac.

Stručna služba mu daje - čokoladu

Stučna služba ima i psihologa, defektologa i pedagoga. Međutim, roditelji su ljutiti jer tvrde da cijelu školsku godinu ništa ne poduzimaju. Majka ozlijeđenog djeteta kaže da druga djeca i roditelji pričaju da on ode u stručnu službu i vrati se s bombonom nakon 10 minuta i smije se.

Do roditelja dječaka ekipa Provjerenog došla je tek telefonski. Otac govori kako je njegovo dijete življe i samo se u jednoj stvari slaže s drugim roditeljima. "Rekli smo s guštom da ode na stručnu službu. Oni mu kažu: 'Budi dobar, evo ti čokoladica, vrati se nazad'. Smatram da stvarno ima službi u školi, ali da ne rade svoj posao", kaže otac nemirnog djeteta.

Ravnateljica ne želi pred kamere

"Pogotovo sad kad su u školama i stručne službe i što ja znam, da bi svojom stručnošću, je li za to su se školovali, trebaju naći neki recept, neki da tako tu djecu. Ja isto kad im govorim meni je dijete doma kako bih rekao, neću reći janje, ali skroz je OK, ako sam nešto rekao to je tako. Gospodine vas se boji, pa gospođo nađite i vi neku formulu da se i vas boji, kako bih rekao", nadodaje otac nemirnog djeteta.

Pokušali smo razgovarati i s ravnateljicom, no ona pred kameru nije htjela. Rekla je kako je poduzela sve, obavijestila sve službe i kako je postupak u tijeku pa zbog zaštite djece ne želi komentirati.

"Bio sam na sastanku s ravnateljicom, pedagoginjom,učiteljicom, stručnom službom. Svi su rekli da u tom djetetu nema trunke zlobe, nego jednostavno je on živ. On prođe kraj tebe i gurne te, klepne te po ramenu i on ode dalje", kaže otac nemirnog djeteta.

Ravnateljica kaže da ne postoji pravilnik po kojem mogu reagirati 

"Meni je ravnateljica rekla da ne postoji način niti pravilnik po kojem ona može djelovati. Pravilnik je na internetu, znači to svatko može pročitati i mislim, zašto nas pravi budalama, zašto nam govori takve stvari kao da smo mi nepismeni skroz", kaže majka ozlijeđenog djeteta.

Otac nemirnog djetata kaže i da nije problem ako dijete u prolazu "klepne" drugo dijete, to nije tuča i on tu ne vidi nikakve probleme. Sve je kuhalo dok nije došlo do teže ozljede i tu je stvar eksplodirala.  Roditelji dječaka su se posvađali.

''To su sigurno komplikacije od ranije''

"Ne da mislim da pretjeruje, nego sto posto pretjeruje. Dijete je palo u parku te se opasno ozlijedilo i imao je ne znam koje zahvate, u to se stvarno ne kužim. U školi su se igrali i isto nogom što ga je "klepio", kako da kažem, malo, puno po koljenu, ali to su vjerojatno komplikacije od prije te ozlijede, uglavnom udarac sigurno ne može prouzročiti tu ozljedu", kaže otac nemirnog djeteta.

Majka ozlijeđenog djeteta pak kaže da je on sve izmislio jer žele financijsku odštetu od njega. "Koji roditelj bi žrtvovao zdravlje svog djeteta da dobije financijsku odštetu od bilo koga", pita se majka ozlijeđenog djeteta.

Komunikacije ovih roditelja više nema. "Gospođa i dijete bili su u policiji i dali izjavu jer je gospođa tužila nas dvoje za zanemarivanje i zlostavljanje djeteta", kaže otac nemirnog djeteta.

 Vodili dijete liječnicima

Otac govori i da su bili na policiji, socijalnoj službi, gdje god ih je netko od nadležnih poslao, oni su se odazvali.  Stručna služba im je uručila uputnicu za dječjeg psihologa, no oni čekaju termi.  Vodili su ga kod raznih liječnika i svi su ustvrdili da je dijete "ok", govori otac.

"Dijete jednostavno nije svjesno onoga što radi, a roditelji nisu spremni surađivati sa školom jer oni kažu da škola ima psihologa i da to mogu rješavati. S druge strane škola sve gura pod tepih, oni čekaju da završi školska godina i onda će se to zaboraviti", kaže majka ozlijeđenog djeteta.

 Dug oporavak čeka ozlijeđenog dječaka

Njezino dijete čeka dug oporavak i opet povratak u školske klupe. Inzistira na premještaju drugog dječaka iz škole, a škola smatra kako to nije rješenje.

"Zaboravljaju da se moje dijete treba vratiti u taj razred i da će on sutra opet biti pretučen i ako se ovo ponovi šta ću ja napraviti? Da ga ja sad prebacim, njega koji je dobio batine, u drugu školu koja je to poruka mom djetetu? Nasilnici mogu raditi što hoće bez ikakvih sankcija, a žrtve prolaze ovako kako je on prošao", kaže zabrinuta majka ozlijeđenog djeteta.

Pisala je ministarstvu, pravobraniteljici međutim nije dobila odgovor od nikoga.

Ni jedan oblik nasilja ne bi se smio tolerirati.  Što je škola točno poduzela, koji su daljnji koraci i kojim metodama rješavaju ovaj problem nismo uspjeli doznati.  Očigledno je kako osim s djecom, ni s roditeljima nitko ne radi, a sukob koji se stvorio među njima reflekirat će se i na njihovu djecu.

Samo zaboravljaju činjenicu da ne sjede oni u školskim klupama četiri ili pet sati u istoj prostoriji, već njihova djeca.
 

Emisiju gledajte četvrtkom od 22:15 na Novoj TV, a više o pričama iz Provjerenog saznajte na novatv.hr/provjereno

Aktualno Koliko još treba čekati na strože kazne za zlostavljače? "Imala je šest, sedam godina kad ju je očuh počeo dirati..." Dražen Bošnjaković (Foto: Dnevnik.hr) Dražen Bošnjaković (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Prosvjed inicijative Spasi me (Foto: Dnevnik.hr) Prosvjed inicijative Spasi me (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Jelena Veljača (Foto: Dnevnik.hr) Hrvatska Koliko još treba čekati na strože kazne za zlostavljače? "Imala je šest, sedam godina kad ju je očuh počeo dirati..." 1/3 >>

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene