Nasilje nad ženama postaje kazneno djelo. Vladin plan je da do kraja godine, primjerice, šamar ženi ne bude samo prekršaj.

Galerija


Bila su potrebna tri mjeseca od prosvjeda Inicijative #spasime da Vlada, osim potpore, njihove zahtjeve pretoči u strože zakone.

Vezani članci Gordana Buljan Flander Psihologinja o vršnjačkom nasilju: "Na svaki oblik nasilja treba reagirati odmah. Ono se dešava u svakoj školi" Nasilje nad ženama i dalje ogroman problem - 5 Ispovijest žrtve obiteljskog nasilja: "Svaki dan trpim psihičko zlostavljanje, psovke, vrijeđanje, nasrtanje, nazivanje svakakvim imenima"

Obiteljsko nasilje koje je jedna od zlostavljanih žena doživjela, ali i njezina kći, trajalo je godinama.

"Šest, sedam godina je imala kad ju je očuh počeo dirati. To se nastavilo duži niz godina, sve je to skrivano, prošle godine je ona meni priznala da je i silovana", kazala je žrtva obiteljskog nasilja.

Prijavile su ga i odmah su primljene u sigurnu kuću, a počinitelj je još četiri mjeseca hodao slobodan. Zbog toga se nisu osjećale nimalo zaštićenima.

"Morale smo ići i doktoru i ovako... U velikom strahu smo uvijek išle. U velikom strahu", dodaje žrtva nasilja.

Da su kazne preblage i pravda prespora, upozorava i Inicijativa #spasime. Prosvjedovali su i osnovali Fond za zaštitu žrtava. Bit će zadovoljni kad obiteljsko nasilje postane kazneno djelo, a ne prekršaj.

"Nasilnik za šamar ili goru fizičku ozljedu može prema današnjim Zakonima dobiti 500 kuna kazne - kao da je prošao kroz crveno ili se nije vezao. Time je nasilje zapravo legalizirano. Time je čak i potaknuto", smatra Jelena Veljača iz Inicijative #spasime.

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković uvjerava da će stroži zakon u proceduru do ljeta. "Vjerujem da bismo u te procedure mogli ući prije ove stanke. Radi se na tome da kazne budu veće iako naš kazneni okvir ima od godinu dana do osam godina. Vidite koliki je to prostor gdje sud određuje kaznu", objašnjava ministar Bošnjaković.

Svaki četvrti nasilnik ponavlja djelo. Zato je osim strože kazne važna i prevencija kao i rehabilitacija. "Sada po novom zakonu koji predlažemo - osnovati obiteljske centre koji će davati jednu stručnu savjetodavnu pomoć obiteljima s tim problemima", kazala je Nada Murganić, ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Dok se čekaju promjene, one najcrnje statistike su poražavajuće. U posljednjih 10-ak godina 47% svih ubojstava je počinjeno između bliskih osoba, a ove godine ih je bilo sedam.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr