Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prosvjed u Zagrebu

Roditelji djece s teškoćama u razvoju: 'S poteškoćama se možemo nositi, s nepravdom ne'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Roditelji djece s teškoćama u razvoju danas su mirnim prosvjedom na glavnom zagrebačkom trgu zatražili prilagodbu javnoga prijevoza i javnih površina osobama s invaliditetom i njihovo uključivanje u 'sve pore društva', poručivši da se 's poteškoćama mogu nositi, ali s nepravdom ne.'

U organizaciji Facebook grupe roditelja djece s teškoćama u razvoju "Pomozimo djeci s invaliditetom", roditelji s djecom okupljeni na Trgu bana Jelačića pozvali su javnost i cjelokupno društvo da se senzibiliziraju kako bi razumjeli probleme roditelja djece s teškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom, te zatražili da se poboljšaju položaj i prava roditelja njegovatelja, da se djeci omoguće neophodna pomagala i da se sva djeca s takvim teškoćama uključe u "sve pore našega društva".

Pročitajte i ovo Ilustracija Za ožujak Roditelji, provjerite svoje račune: Počinje isplata dječjeg doplatka Ilustracija Demografska praksa u Kini Nagrađuju parove koji stupaju u brak, ali: Mladenka mora ispuniti jedan uvjet

>> 'Ta vam djeca pružaju najbolje od sebe, ali ima i ona crna strana'

Roditelji su zatražili i da se njihovoj djeci omogući što adekvatnija, neophodna odgojno-obrazovna podrška u nastavi i prilagodba državnih i javnih objekata osobama s invaliditetom. Osobe s invaliditetom poručile su da se s poteškoćama mogu nositi, ali s nepravdom ne.

Roditelji djece s teškoćama u razvoju nosili su i transparente s natpisima "Isti među drugačijima, drugačiji među istima", "Koliko ste uštedjeli uskraćujući prava bolesnoj djeci? Dovoljno za avion?", "Diskriminacija je kazneno djelo", "Svi smo jednaki (po Ustavu) samo su neki jednakiji".

Novinari, koji su danas pratili aktivnosti predsjednika Republike Ive Josipovića u Poreču, zamolili su ga da komentira prosvjede obitelji djece s posebnim potrebama. Josipović je istaknuo kako u potpunosti razumije roditelje koji očekuju od države primjerenu skrb. "Naravno, država ima neke okvire koje ne može preći, ali učinit ćemo sve kako bismo pomogli toj djeci," kazao je Josipović. Prosvjedi i inkluzivna druženja su organizirani u još nekoliko gradova u Hrvatsskoj.

Facebook grupa roditelja djece s teškoćama u razvoju "Pomozimo djeci s invaliditetom" okuplja više od tri tisuće članova, većinom roditelja djece s teškoćama i osoba s invaliditetom. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene