Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Otvaranje džamije u Rijeci u subotu prilika je i za turističke djelatnike na Kvarneru da se dokažu kao pravi domaćini i tako ostave dobar dojam na goste koji bi se jednoga dana mogli vratiti kao turisti. Naime, turisti iz islamskog svijeta prošle su godine potrošili oko 12 milijardi dolara na putovanja, a očekuje se da će do 2020. ta brojka skočiti do 192 milijarde dolara.


Gospođa Esma Halepović Đečević ovih dana ima pune ruke posla. Priprema se za otvaranje džamije u Rijeci. 'Ovo je, zapravo, bio san mojega oca koji, eto, taj san nije doživio jer je umro 1990. godine, a sve do tada je aktivno sudjelovao u svim pripremama', kazala je.

Vezani članci Mladen Šćulac i Nikolina Farčić Dok se kava iza 19 sati na riječkom Korzu pije s nogu, na jugu Hrvatske nakon više od četiri mjeseca terase su ponovno pune Hrana na ljetovanju (Foto: thechive.com) - 6 Htjeli su samo pojesti nešto domaće na ljetovanju, a poslužene su im čudnovate kreacije

Na otvaranju džamije očekuje se oko 25.000 ljudi. Dok priprema hranu za svoje goste, Esma kao liječnica pomaže i u organizaciji hitne pomoći na dan otvaranja. 'To nikako ne bi bilo moguće da nam u tome nije izašla u susret Primorsko goranska županija koja će s tri tima hitne medicinske pomoći biti na terenu i dakako bez crvenoga križa', kazala je Esma.

>> Evo što je halal turizam!

A stigne pripremiti i hranu za svoje goste. Hranu pripremaju i kvarnerski hoteli, neki već spremni s halal ponudom. 'Može se napraviti jela od junećih pisanica na sve moguće načine kao što se inače pripremaju kod nas, a najvažnije je to da bude certificirana namirnica, tu su i jela od riže, tjestenine i sira', kazao je Claudio Vukonić, voditelj Odjela hrane i pića.

Gosti iz islamskih zemalja vrlo su cijenjeni turisti i odlični potrošači. 'To su gosti koji troše u principu 1.700 dolara na godišnjim odmorima a to je 500 dolara više nego prosječni Europljani', kazala je Irena Peršić Živadinov, direktorica Turističke zajednice Primorsko - goranske županije.

Ti gosti, budu li zadovoljni hrvatskom ponudom -sigurno će se opet vratiti. 'Mi smo već neke hotele i uzurpirali,ako se tako mogu izraziti. Dakle, kapaciteti su popunjeni, još uvijek javljamo da ljudi dolaze, prijavljujemo ih, sugeriramo gdje se mogu smjestiti', kazao je Hajrudin ef. Mujkanović, glavni riječki imam. Riječki glavni imam siguran je da će džamija postati vjersko okupljalište, ali i turistička atrakcija - kao jedina džamija na Jadranu.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju