Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Halal turizam, odnosno turizam koji odgovara vjerskim zahtjevima turista muslimanske vjeroispovijesti, iz godine u godinu raste. No, u Hrvatskoj za sada svega 7 hotela i restorana posjeduje Halal certifikat, no to bi se uskoro moglo promijeniti.


Sultani, šeici i arapski prinčevi vole Jadran. Goleme jahte bogataša iz arapskog svijeta sve su češći prizor na hrvatskoj obali gdje im se, osim sunca i mora, malo toga nudi.'To su gosti koji su financijski izrazito moćni i stabilni koji, zapravo, gledaju gdje bi potrošili novac i to su gosti koji ne pitaju koliko je nešto nego kako je', kazao je Aldin Dugonjić, voditelj Centra za certificiranje Halal kvalitete.

Vezani članci Žičara (Foto: Dnevnik.hr) Nekadašnji velebni kompleks, perjanicu hrvatskog turizma, pokušali su prodati čak 17 puta u pet godina Ugostitelji (Foto: Arhiva/Dnevnik.hr) Očajni ugostitelji traže manju stopu PDV-a, ali ne vjeruju da će cijene jela pasti: "Povećat ćemo plaće barem 10 posto"

Halal certifikat u Hrvatskoj posjeduju tek malobrojni. Baš je zbog toga u Rijeci organiziran seminar, a interesa ima. 'Držim da je vrlo važno, pogotovo restoranima ili hotelima visoke kategorije', kazao je Branko Muždeka, voditelj jednog restorana.

>> Islanđani najgostoljubiviji prema turistima, pogodite gdje je Hrvatska!

Najviše se pažnje poklanja pripremi hrane. Namirnice moraju imati Halal certifikat, a osoblje posebnu edukaciju. Priprema Halal hrane ne smije se miješati s onom koja to nije. 'Tako da tu ulaze i noževi, daske za pripremu, roštilj ne znam, nekakvi lonci', dodao je Dugonjić.

I sam smještaj, da bi bio Halal, mora udovoljavati posebnim zahtjevima. 'Jedna prostirka za molitvu, jedan Kuran. iz mini bara se izbacuje sav alkohol. Potrebno je osigurati i dnevni plan molitvi', kazao je Dugonjić.

Halal turizam ima velik potencijal, pogotovo u predsezoni i posezoni. Na fakultetu za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu već su se prihvatili posla. 'Razmišljamo o tome da krenemo u pripremu programa Halala i naravno Košera', kazao je dr. Slobodan Ivanović s Fakulteta za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu. Halal certifikat ne zahtjeva mnogo ulaganja, a dobit bi mogla biti velika.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook