Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U Hrvatskoj je 789 koća, 487 plivarica za malu plavu ribu te 4270 plovila za gospodarski ribolov. Neki od njih će zauvijek prestati s radom. Za koju cijenu, u ministarstvu još ne znaju.


Neven Mimica izgledni je kandidat za povjerenika Europske unije za ribarstvo. Hrvatskim ribarima bi ta njegova pozicija itekako dobro došla jer su suočeni s brojnim problemima od veličine mreža do uništavanja broda u zamjenu za novac.

Gospodarski pojas na Jadranu?

Vezani članci Ursula von der Leyen (Foto: AFP) EU obećao novac za krize izazvane koronavirusom: osniva se fond „težak“ 25 milijardi eura! Prijeti li nam nova migrantska kriza? - 7 Dok napetosti na tursko-grčkoj granici rastu, EU razmatra opciju udomljavanja djece migranata

Ribarstvo je na koljenima, poručuju iz ceha ribara i upozoravaju kako je mnogo nejasnoća. Sami ribari tvrde krivi su oni koji su vodili pregovore s Europskom unijom.

'Ovo je saka koja nažalost ide u povijest', kazao je ribar Vladan Bojić.

Zbog propisa europske unije, Vladan će morati mjenjati mrežu.

'Novi propisi će nam donijet vjerojatno jedno 20 do 30 posto smanjenje ulova', kazao je Vladan.

Unija sada nudi i novac za uništenje broda i prestanak bavljenja ribarstvom.

'To je zapravo šta mi Dalmatinci kažemo karota. Batinu smo već dobili preko leđa a sada ćemo koristiti te fondove koji su minorni u odnosu na štetu koju imamo', rekao je Bojić.

O uništenju broda razmišlja i Drago. Muči ga cijena. Dosad se kaže govorilo o 3600 eura po tonaži.

'Ako su te cifre šta oni pričaju ja bi da brod ja bi se okrenija u drugi posal a ako nije te cifre onda šta ćeš moraš se mučit i kuburit danas sutra', kazao je ribar Drago Šonja.

'Otprilike ispada oko 2600 eura po gross tonaži odnosno GT-u', dodaje Bojić.

Hrabri ribar spasio brodolomce iz olujnog mora nasred Jadrana

Preporuka unije je smanjenje flote za pet posto odnosno oko 40 brodova.

'Ako jedan put smanjite hrvatsku flotu da više povratka nema više ju nemožete povećat. Još se ne zna tko plaća uništenje broda, dali će se plaćat porez na dobit za isplatu broda još se ništa ne zna', rekao je predsjednnik ceha ribara SDŽ, Antun Frančić.

U Hrvatskoj je 789 koća, 487 plivarica za malu plavu ribu te 4270 plovila za gospodarski ribolov. Neki od njih će zauvijek prestati s radom. Za koju cijenu, u ministarstvu još ne znaju.

'Na mjeru trajne obustave aktivnosti scraping predviđeno je 4,6 milijuna eura BLIC Mi tek sad radimo pravilnik u sklopu povjerenstva i gdje je najveći dio ribara i tad ćemo moć utvrdit cijenu', kazala je Irena Jahutka iz Ministarstva poljoprivrede.

Natječaj će biti objavljen do kraja godine. A ribari su tvrdi Drago, najveće žrtve ulaska u EU.

'Tko je pregovarao, ti su krivi. Svaki dan je novi zakon, evo sad po najnovijem moramo imat tvrtku na latinskom ime obrta', rekao je Šonja.

Uz brojne propise i ograničenja,kaže, ribari su na rubu propasti. A oni za to nisu ni najmanje krivi.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook