Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Udaljene 23 milje od zaklona

Hrabri ribar spasio brodolomce iz olujnog mora nasred Jadrana

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iz olujnog mora nasred Jadrana, dvojicu članova posade i njihov brod spasio je ribarski brod 'Nebeski', čiji je zapovjednik Robert Mršić odlučio isploviti iz zaklona i priteći u pomoć 23 milje udaljenim brodolomcima.

U luci Komiža u koju je ribarica doteglila motornu jedrilicu 'Nage Libre', pružena je hitna pomoć Skiperu Hrvatu koji je ozlijeđen i Belgijancu koji je u šoku, te je organiziran hitan prijevoz helikopterom u splitsku bolnicu, izvijestilo je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture.

Pročitajte i ovo Primopredaja broda Dalmacija u danskom Hirtshalsu - 4 Ovog ljeta u prometu FOTO Jadrolinija preuzela Dalmaciju: Pogledajte norveški trajekt koji će ploviti Jadranom i što sve nudi Riba Pojas - 1 riba pojas Iznimno rijedak susret s ogromnom ribom, morskim čudovištem: U Jadranu je viđena tek 3 puta, a u cijelom Sredozemlju samo 60

Nacionalna središnjica za traganje i spašavanje na moru poziv u pomoć zaprimila je sinoć u 20,22 sati s jedrilice dužine 13,55 metara, američke zastave, koja je bila na putu iz marine Tribunj kod Šibenika prema Italiji. Na sredini Jadrana oko 23 nautičke milje južno od otoka Visa, pokvario joj se motor i zbog olujne bure se našla u pogibeljnoj situaciji.

Ribarski brod čekao povoljno vrijeme za bacanje mreža

Središnjica je zbog velike udaljenosti pozicije u akciju spašavanja uključila najbliže trgovačke i ribarske brodove i stupila u kontakt s ribarskim brodom 'Nebeski', luke upisa Rijeka, koji je u zaklonu kod otočića sv. Andrija čekao povoljno vrijeme da bi bacio mreže.

Zapovjednik Muršić je bio 23 milje od mjesta nesreće Zapovjednik Robert Mršić, iako je bio 23 nautičke milje od mjesta pogibli, odlučio se usprkos olujnom vjetru i ogromnim valovima uključiti u akciju spašavanja. Nakon višesatne borbe s olujnim morem ribarica 'Nebeski' se oko ponoći uspjela približiti jedrilici u nevolji te je uhvatiti u tegalj. Uz velike napore, doteglila je jedrilicu jutros oko 9,30 sati u luku Komiža na otoku Visu.

Skiper zadobio teži prijelom rebra

Skiper američke jedrilice Predrag Ambreković iz Zagreba zadobio je teže ozljede prijeloma rebara prilikom pokušaja da osposobi motor na jedrilici, a Belgijanac Leenders Rudolf je u stanju šoka.

Brodolomce je ispitala Ispostava Komiža i napravila zapisnik o pomorskoj nezgodi, kaže se u priopćenju glasnogovrnice Marine Halužan.

>> Doživjeli brodolom, pa odlučili ostati na otoku 6 mjeseci

U priopćenju se napominje i da je Nacionalna središnjica za traganje i spašavanje na moru sa sjedištem u Rijeci putem najnovijeg Sustava nadzora i upravljanja pomorskim prometom (VTMIS), u blizini locirala strani trgovački brodovi 'Meganisi' i 'CSK Grandeour' kojima je uputila poziv da pomognu brodolomcima. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene