Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Na rubu propasti

Ribari blokirali Dunav, traže više izlova

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Brodovi od jutros otežano plove Dunavom. Dvadesetak riječnih ribara čamcima je blokiralo hrvatski dio rijeke.

Ribari prosvjeduju zbog 'uskog' područja izlova, te malih lovnih kvota, što ih je dovelo, kažu, na rub propasti. Iz Dunava na godinu smiju izloviti 17,5 tona ribe, što je, kažu nedostatno za pokrivanje troškova i plaćanja poreza državi. S gospodarskim ribarima, ne slažu se športski ribiči, koji upozoravaju da je prevelik izlov poguban za opstanak života u rijeci. Za vrijeme trajanja blokade, brodovi su usporeno plovili uz srbijansku obalu.

Pročitajte i ovo Neobičan prizor u Brijunskom akvatoriju Jezivo Neobičan prizor na Jadranu, neki su uvjereni: "To je napad morskog psa..." Slika nije dostupna Tisuće ga obožavaju VIDEO Znate li što je ovo?

>> FOTO: Ribič na Dunavu ulovio albino soma

'Za njih je Dunav samo plovno područje, a kud god dalje odemo loviti, pišu nam prijave i oduzimaju alate', rekao nam je Miroslav Milić, gospodarski ribar. Ribari iz Srbije problema s izlovom nemaju i njih oko 250 nesmetano love ribu, a naša policija domaće ribare uporno privodi i kažnjava. S pravom, odgovaraju športski ribiči, jer kako kažu, zakoni se moraju poštivati, ne može se loviti do iznemoglosti. 'Reprodukcija ribe na tim područjima je jako bitna, ako se to uništi, i ako tu dopustimo da se riba izlovljava, uništit će se cijeli riblji fond ove rijeke', zaključuje Saša Piljaš, športski ribič.

Na Dunavu su danas samo labudovi bili slobodni. Međunarodni su brodovi 'klizili' uz srbijansku obalu. Ribari će uskoro prosvjedovati i pred Ministarstvom poljoprivrede.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene