Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Francuski prijedlog nije davao jamstva

'RH prvi put pristala na povezivanje pristupnog procesa i graničnog pitanja'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska je, prema riječima slovenskog ministra vanjskih poslova Samuela Žbogara, svojom izjavom u okviru dogovora predsjednika dviju vlada Boruta Pahora i Jadranke Kosor, po prvi put pristala da njezin pristupni proces učlanjenja u Europsku uniju bude povezan s rješenjem graničnog pitanja.

U slovenskom parlamentu u petak kasno poslije podne završen je sastanak iza zatvorenih vrata na kojemu je ministar vanjskih poslova Samuel Žbogar članovima odbora za vanjske poslove i odbora za europske poslove dao pojašnjenje dogovora predsjednika vlade Boruta Pahora s hrvatskom premijerkom Jadrankom Kosor. Žbogar je nakon sastanka izjavio da očekuje da će idućeg tjedna članovi odbora podržati prijedlog dogovora koji su u četvrtak potvrdili Pahor i Kosor. Što se tiče njegova nastupa pred zastupnicima, Žbogar je rekao da je bilo riječi o pismu koje je švedskom predsjedništvu EU u petak uputila Kosor, te o odgovoru švedskom predsjedništvu koje Slovenija treba dati kako bi se sazvala pristupna konferencija za Hrvatsku, odnosno deblokirali pristupni pregovori.

Pročitajte i ovo Volodomir Zelenski - 3 vrlo široki nacrti Što bi Ukrajina mogla prepustiti Putinu: U tišini traju pregovori za okončanje rata u Ukrajini Slika nije dostupna Pahor brani dogovor 'Dogovor s Hrvatskom velik je uspjeh za Sloveniju'

>> Jelinčič: Ovaj dogovor je izdaja slovenske vlade

Zastupnici će si uzeti nekoliko dana

'Slovenska je vlada danas donijela odluku kojom predlaže parlamentu da dade suglasnost na dogovor dvoje premijera. Zastupnici su danas dobili na stol pismo premijerke Jadranke Kosor švedskom predsjedništvu', rekao je Žbogar, dodavši da su zastupnici odlučili da za odluku uzmu još nekoliko dana. Žbogar je u izjavi novinarima nakon sastanka rekao da se dogovorom Pahora i Kosor predviđa i rješavanje graničnog pitanja, te da je izjava koju je u petak dala premijerka Kosor različita od izjave koju je za deblokadu u prosincu prošle godine predlagalo francusko predsjedništvo.

U francuskom prijedlogu nije bilo jamstava

Slovenska je vlada dala prijedlog da se ta izjava prihvati i hrvatski pristupni pregovori nastave, dodao je. 'U prijedlogu francuskog predsjedništva nije bilo tih jamstava, a sada one postoje', rekao je Žbogar. Prema shvaćanju obiju strana sada postoji volja i dovoljno jamstava da se granično pitanje riješi prije ulaska Hrvatske u Europsku uniju, te da Slovenija u tom smislu' sve instrumente ima u svojim rukama, pojasnio je. Žbogar je u izjavi za komercijalnu televiziju POP TV danu nakon sastanka, rekao da sadašnje rješenje koje je predloženo štiti slovenski interes. Po njegovim riječima, slovenska vlada odlučna je u svojoj namjeri da dobije potvrdu stranaka kako bi se dogovor primijenio i hrvatski pristupni pregovori nastavili, a očekuje se da će to biti postignuto idućeg tjedna.

>> Slovenija deblokira pregovore, RH neće prejudicirati granicu

'Korak naprijed'

Očekuje se da će idućeg tjedna na zajedničkoj sjednici odbora za vanjske poslove i odbora za europske poslove zastupnike o dogovoru informirati predsjednik vlade Pahor, nakon čega će dobiti njihovu privolu. Po Žbogarovim riječima, Hrvatska je svojom izjavom po prvi put pristala da njezin pristupni proces učlanjenja u Europsku uniju bude povezan s rješenjem graničnog pitanja. Predsjednica odbora za europske poslove slovenskog parlamenta Darja Lavtižar-Bebler izjavila je nakon sastanka da se raspravljalo o pismu koje je švedskom predsjedništvu uputila hrvatska premijerka Kosor i o mišljenju koje švedskom predsjedništvu treba uputiti Slovenija, kako bi se pregovori Hrvatske s EU nastavili. Bebler je izjavila da su zastupnici na zatvorenoj sjednici iznijeli neke ideje kako bi se osiguralo da proces pristupanja Hrvatske EU i rješenje graničnog pitanja budu još vjerodostojniji. Dogovor premijerke Kosor sa premijerom Pahorom nazvala je 'korakom naprijed' prema rješenju otvorenih pitanja. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene