Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U Sloveniji od pohvala do pokuda

Jelinčič: Ovaj dogovor je izdaja slovenske vlade

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Slovenske političke stranke brzo su u petak reagirale na dogovor hrvatske premijerke Jadranke Kosor i slovenskog premijera Boruta Pahora o nastavku hrvatskih pristupnih pregovora s EU i pregovora o rješenju graničnog prijepora, a ocjene sežu od pohvala do pokuda.

Parlamentarna stranka 'Zares', dio vladajuće koalicije, smatra da je to 'pozitivan korak prema uređenju odnosa' dviju zemalja. Stranka izvrsnim uspjehom smatra hrvatsko stajalište koje je Kosor iznijela u pismu švedskom predsjedništvu Europske unije. Liberalna demokracija Slovenije (LDS), također jedna od vladajućih stranaka, pozdravlja obećanje hrvatske premijerke da se rješenje za utvrđivanje granice nastavlja tražiti odmah i s punim intenzitetom. Jelko Kacin, koji je i europski parlamentarni zastupnik, čestitao je Kosor na 'političkoj hrabrosti' jer je došla u Ljubljanu. Ministar pravosuđa Aleš Zalar smatra bitnim da je sačuvan koncept koji je zagovarala Europska komisija i povjerenik za proširenje Olli Rehn.

Pročitajte i ovo Biračko mjesto, ilustracija Izbori u srijedu 17. travnja Počinju teći rokovi za sastavljanje lista i prikupljanje potpisa: Evo i koliko će trajati predizborna kampanja Provjereno: Hrvatski sabor - 1 Unosan biznis Svi mi sudjelujemo u njihovom financiranju, a jedna osoba može ih osnovati koliko želi: Novih stranaka imamo na izvoz

>> Rehn: Pristupna konferencija 16. listopada

'Vraćanje starim stvarima koje su ostale bez pomaka'

LDS je podupirao bilateralno dogovaranje između država, posredovanje i mogući arbitražni sporazum. Vladajući socijaldemokrati (SD) premijera Boruta Pahora su, kao parlamentarna stranka, pozdravili današnji dogovor Kosor-Pahor. Potpredsjednica odbora za vanjsku politiku Janja Klasinc ocijenila je da je 'pobijedio dijalog' i da je 'bilo dobro što su se države odlučile za tihu diplomaciju'. Oporbena Slovenska demokratska stranka (SDS) Janeza Janše smatra da u susretu Kosor i Pahora nije bilo nikakva povijesnog pomaka, nego se vratilo na stara i poznata pitanja. Bivši ministar vanjskih poslova Dimitrije Rupel iz SDS-a istaknuo je da se 'dvije strane vraćaju starim pitanjima u kojima do sada pomak nije bio moguć'. Susret je, međutim, ocijenio pozitivnim korakom i za gospodarstvo i za građane.

'Za Sloveniju nije učinjeno ništa'

'Slovenija današnjim dogovorom predsjednika dviju vlada nije učinila baš ništa. Držim da je za deblokadu hrvatskih pristupnih pregovora trebalo uvjetovati da se Hrvatska makne sa zauzetoga slovenskog teritorija i vrati na stanje od 25. lipnja 1991.', rekao je predsjednik oporbene Slovenske narodne stranke (SLS) Radovan Žerjav. SLS će, poručio je, zbog 'očitih vladinih napora da se Hrvatskoj što prije omogući uključenje u EU, a da se prije toga Hrvatska ne povuče sa zauzetog dijela slovenskog kopna i mora, početi prikupljati potpise za održavanje referenduma jer Sloveniji prijeti velika opasnost da izgubi teritorijalni doticaj s međunarodnim vodama'.

'Ovo je izdaja'

Vođa Slovenske nacionalne stranke (SNS) Zmago Jelinčič kazao je da je Pahorova vlada danas izdala Sloveniju i sve slovenske državljane. 'Cijela slovenska vlada pokazala je potpuno nepoznavanje slovenske povijesti i lako bismo ju mogli staviti na iste stranice povijesnih knjiga na kojima se nalaze i ostali izdajice slovenskog naroda, oni isti koji su se u ljeto 1941. u Rimu poklonili Mussoliniju i koji su do kraja rata služili okupatoru', rekao je Jelinčič. 'Tiha diplomacija, koja je po zakonu o vanjskim odnosima protuzakonita i protuustavna, donijela je odluku bez odobrenja Državnog zbora (parlamenta)', zaključio je Jelinčič. Populistička udruga bivšeg predsjednika Slovenske pučke stranke SLS Marjana Podobnika Zavod '25. lipnja' današnji je dogovor nazvao 'kapitulacijom Slovenije' jer je Ljubljana spremna ukinuti blokadu a da se Hrvatska prije toga ne povuče za 'zaposjednuta slovenskog teritorija'. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene