Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Piše ljubljansko Delo

'Nije odgovorna Slovenija, RH nije otvorila poglavlja'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Slovenci su uložili više amandmana na nacrt izvješća Hannesa Swobode o napretku Hrvatske.

O tim će se amandmanima raspravljati na vanjskopolitičkom odboru Europskog parlamenta, piše ljubljansko 'Delo'.

Pročitajte i ovo Nekretnine Nijemci nisu na vrhu Ova zemlja na prvom je mjestu po kupnji nekretnina u Hrvatskoj. Iznenadit će vas i gdje se najviše kupuju Crveno more - 2 Opasno u Crvenom moru Hutisti napadaju brodove koji plove prema Izraelu: "Sve dok oni ne počnu donositi hranu i lijekove u Gazu"

Riječ je o formulacijama u izvješću iz kojih bi se dalo razumjeti da je lanjski zastoj u pregovorima Hrvatske s Europskom unijom uzrokovan samo slovenskom blokadom i da je nakon dogovora premijera Boruta Pahora s premijerkom Jadrankom Kosor stvorena mogućnost za otvaranje svih pregovaračkih poglavlja.

U 'relativno zatišje' koje prevladava u odnosima Ljubljane i Zagreba nakon dogovora dvoje premijera sada će se očito umiješati Europski parlament, piše vodeći slovenski list. 'Delo' navodi da se u Swobodinu izvješću navodi kako je Hrvatska 'unatoč devetomjesečnom zastoju i svjetskoj ekonomskoj krizi' napredovala na gotovo svim područjima, pri čemu je, ističe list, izvjestitelj za Hrvatsku zanemario da u vrijeme zastoja Hrvatska nije otvorila nijedno poglavlje, a ne samo ona što ih je zbog graničnog prijepora zaustavila Ljubljana.

Za zastoj u RH pregovorima nije odgovorna samo Slovenija

U vanjskopolitičkom odboru Slovenija je 'snažno predstavljena' jer u njemu sjede Ivo Vajgl, Zoran Thaler i Alojz Peterle, a sva trojica su nekoć bila ministri vanjskih poslova, Peterle čak i predsjednik vlade, navodi 'Delo'. List dodaje da su slovenski eurozastupnici preko europskih političkih grupacija u kojima djeluju unijeli amandmane na Swobodin tekst jer žele da se razjasni kako za zastoj u hrvatskim pristupnim pregovorima nije odgovorna samo Slovenija svojom blokadom.

Vajgl se tako u svom amandmanu, piše 'Delo', zauzima da se u tekstu odijeli zastoj u pristupnom procesu Hrvatske koji je bio uzrokovan graničnim prijeporom i zastoj zbog ostalih pitanja i kašnjenja reformi u Hrvatskoj. U raspravu na vanjskopolitičkom odboru namjerava se, navodi 'Delo', uključiti i eurozastupnik Jelko Kacin, koji je i izvjestitelj za Srbiju. Prijedlog Swobodine rezolucije govori i da je arbitražni sporazum omogućio otvaranje svih preostalih pristupnih poglavlja Hrvatske i brz napredak u pregovorima, no to je, navodi slovenski list, 'samo djelomice točno'.

>> Hrvatska u ponedjeljak zatvara još dva poglavlja

Slovenski ministar vanjskih poslova Samuel Žbogar izjavio je u Bruxellesu da se još traže rješenja za poglavlja ribarstvo i okoliš i da se nada kako bi problem mogao biti riješen do iduće pristupne konferencije koju španjolsko predsjedništvo planira za 19. veljače, piše list. Dodaje se kako 'četiri članice na čelu s Nizozemskom' i dalje blokiraju neka poglavlja vezana za pitanja suradnje s Haškim sudom i privatizacije brodogradilišta. Vajgl se zato zauzima da se u deklaraciji umjesto formulacije 'otvaranje svih preostalih poglavlja' upotrijebi formulacija 'otvaranje idućih poglavlja', piše 'Delo'. (Hina)
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene