Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Prema prognozi koji je u subotu objavilo ljubljansko 'Delo', na referendumu o arbitražnom sporazumu s Hrvatskom koji se održava iduće nedjelje, za njegovu potvrdu glasovat će 58 posto slovenskih građana, a 43 će glasovati protiv.


Po najavi vodećeg slovenskog lista, na referendum će se odazvati 39 posto upisanih birača. Do ovih rezultata u telefonskoj anketi provedenoj sredinom tjedna na 600 ispitanika došla je agencija 'Delo-Stik'.

Vezani članci Slika nije dostupna Pahorova vlada nedovoljno angažirana na pitanjima krize - ankete Slika nije dostupna Slovenija: Predložen konzultativni referendum

Većina slovenskih agencija koje su ovih dana objavile svoja istraživanja javnog mišljenja navodi da su zagovornici arbitraže u blagoj prednosti pred protivnicima arbitraže. No, još je oko trećina neodlučnih birača, pa se zato ne može sa sigurnošću najaviti konačan rezultat referenduma.

>> Nova anketa: 45,8 posto Slovenaca glasovat će protiv sporazuma

Na one koji još nisu odlučili, najviše će djelovati argumenti koji će biti izneseni u zadnjem tjednu predreferendumske kampanje koja završava iduće subote. Vjeruje se da će obračuni vlade i oporbe oko toga je li arbitražni sporazum veliki uspjeh Pahorove vlade ili njezin diplomatski neuspjeh, kako to tvrdi bivši premijer Janez Janša, vrhunac doseći u zadnjim televizijskim sučeljavanjima Janše i Pahora. (Hina)