Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić rekao je u razgovoru za francuski list Le Monde da će Hrvatska priznati neovisnost Kosova ako to učine i Europska unija i Sjedinjene Države.


"Ako Kosovo proglasi svoju neovisnost i ako nju prizna većina zemalja 27-orice i SAD, tada ćemo je i mi priznati. Slijedimo većinu jer želimo biti dio Europske unije i jer će se raditi o uzimanju u obzir novog realiteta", rekao je Mesić.
Ocijenio je da je "teško reći kada će biti objavljena deklaracija o neovisnosti Kosova", ali da je "teško zamisliti rješenje temeljeno na dogovoru budući da Albanci ne žele ništa osim neovisnosti a Srbi im ne nude ništa osim autonomije".

Vezani članci Xhelal Svecla - 2 Nakon krvavog kaosa kosovski ministar za Dnevnik Nove TV: "Gdje Vučić vidi ugnjetavanje Srba?" Neredi u Sjevernoj Mitrovici VIDEO Kaos na Kosovu - Vučić Srbima: "Nemojte reagirati na nasilje, ali ako krenu u nasilje - vi zaštitite narod, a mi ćemo biti uz vas".

"Autonomija, nezavisnost, ne znam što je bolja solucija ali danas treba odrediti novi status Kosova", rekao je hrvatski šef države i dodao da je "sada na Srbiji da riješi problem".

"U slučaju neovisnosti najgore za Beograd bi bilo da prekine veze sa zemljama koje priznaju Kosovo", prenosi Le Monde riječi hrvatskog predsjednika.

Mesić je u intervju naglasio da ne treba vezati pitanje konačnog statusa Kosova s rješavanjem stanja u BiH.

"Kosovo je uvijek bilo posebni entitet....a budućnost BiH ovisi o njezina tri konstitutivna naroda, Srbima, Bošnjacima i Hrvatima. To nema veze sa statusom Kosova", poručio je Mesić.

Hrvatski predsjednik nalazi se u dvodnevnom radnom posjetu Francuskoj, gdje će kasnije u utorak razgovarati s francuskim
predsjednikom Nicolasom Sarkozyem.

Ranije u utorak Mesić je razgovarao s francuskim ministrom vanjskih poslova Bernardom Kouchnerom koji mu je rekao da Francuska podržava ulazak Hrvatske u Europsku uniju i nada se da će za francuskog predsjedanja u drugoj polovici 2008. hrvatski pregovori s EU-om biti ubrzani.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju