Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prošli bez incidenata

Rezultati prijevremenih lokalnih izbora za dva grada i sedam općina

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prijevremeni izbori za gradonačelnike i načelnike te gradska i općinska vijeća u dva grada i sedam općina završeni su, a većina rezultata već je poznata.

Izborni dan je bio miran, bez prigovora ili dojava o remećenju javnog reda i mira, rekla je članica DIP-a Janja Horvat Dribnjak.

Anja Šimpraga (SDSS) izabrana za zamjenicu šibensko-kninskog župana

Pročitajte i ovo Nikola Grmoja - 2 Pjesme i slogani Grmoja o sloganu Mosta koji je isti kao i Vučićev: "Imamo možda samo jednu poveznicu" Rat objavama - 1 Fotomontaže Politički rat proširio se na internet: Hoće li pobijediti lord Voldemort ili Karaplenković?

Kandidatkinja SDSS-a Anja Šimpraga osvojila je najviše biračkih glasova, 76, 86 postona nedjeljnjim prijevremenim izborima za zamjenika župana Šibensko-kninske županije iz reda srpske nacionalne manjine, doznaje se u Županijskom izbornom povjerenstvu u Šibeniku.

Za Šimpragu, jednu od petero kandidata za nasljednika Mirka Raškovića, koji je dužnost županova zamjenika zamijenio mjestom u Hrvatskom saboru, glasovalo je 2.259 birača od 2.939 koliko ih je izašlo na birališta.

Za SDP-ova Slobodana Rončevića glasovalo je 7,5 posto birača, nezavisne Đuru Rusića 7,2 , Branka Dragovića 3,5 te Draganu Čakić 3,2 posto birača.

Prijevremenim izborima odazvala se četvrtina birača, od oko 12.300 glasovalo ih je nešto manje od tri tisuće. Nevažećih listića bilo je 50 ili 1, 7 posto.

To su konačni neslužbeni rezultati, dobiveni sa svih 54 biračka mjesta, rekao je predsjednik ŽIP-a Sanibor Vuletin, napominjući da prije nego postanu službeni i konačni moraju proteći zakonski rokovi za moguće prigovore, odnosno žalbe.

Izbori su, ističe Vuletin, protekli mirno, bez dojava o prigovorima.

Nova Gradiška: U drugi krug izbora za gradonačelnika SDP-ov Vinko Grgić i HDZ-ov Dražen Oršulić

Stanovnici Nove Gradiške gradonačelnika će izabrati u drugom krugu prijevremenih izbora, u koji idu Vinko Grgić (SDP), kandidata koalicije SDP – Hrvatski laburisti-stranka rada s 37,54 posto osvojenih glasova i Dražen Oršulić (HDZ), kandidat koalicije HDZ-HSS-HSP AS, s 27,42 posto glasova.

Vinko Grgić je u današnjem prvom krugu izbora po neslužbenim rezultatima gradskog izbornog povjerenstva osvojio 1777 glasova odnosno 37,54 posto, a Dražen Oršulić 1298 to jest 27,42 posto glasova birača izašlih na birališta. Na trećem mjestu s osvojena 1163 ili 24,57 posto glasova je dosadašnji gradonačelnik Željko Bigović, a Dubravko Gubić, kandidat HDSSB-a, osvojio je 416 to jest 8,79 posto glasova.

Na izborima za 17 mjesta u Gradskom vijeću sudjelovalo je šest lista. Prema neslužbenim rezultatima, lista koalicije SDP - Hrvatski laburisti-stranka rada osvojila je s 34,58 posto glasova sedam mjesta u Gradskom vijeću; pet mjesta osvojila je koalicija HDZ-HSS-HSP AS s 28,80 posto osvojenih glasova; četiri vjećnička mjesta pripala su Kandidacijskoj listi Željka Bigovića koja je dobila 21,89 posto glasova, a jedno vjećničko mjesto pripalo je listi HDSSB-a, koja je dobila 9,11 posto glasova.

Od ukupno 12.562 birača, na prijevremene izbore izašlo je 37,6 posto birača. Izborna povjerenstva na 14 biračkih mjesta utvrdila su da je u glasačkim kutijama bilo 80 nevažećih glasačkih listića. Predsjednica gradskog izbornog povjerenstva Lidija Klašnja Petrović za Hinu je potvrdila kako su izbori protekli u miru.

Današnji prijevremeni izbori u Novoj Gradiški posljedica su neusvajanja proračuna za 2016. godinu. Dosadašnji gradonačelnik Željko Bigović koji je na lokalnim izborima izabran na listi koalicije HDZ-HSS-HSP AS za svoj prijedlog proračuna nije dobio podršku vijećnika HDSSB-a, koja je bila presudna u aktualnom mandatu gradske vlasti u Novoj Gradiški. Željko Bigović nakon toga nije dobio ni podršku stranačkih kolega u HDZ-ovom gradskom odboru, te je HDZ za svog kandidata istaknuo Dražena Oršolića.

Bigović je potom prikupio dovoljno potpisa i na izbore za Vijeće i za gradonačelnika izašao s vlastitim listama. U finišu predizborne kampanje kao iznenađenje podršku su mu došli dati i Mostovci, ministar gospodarstva Tomislav Panenić i Antun Šprlje, ministar pravosuđa.

Nova Gradiška najveća je jedinica lokalne samouprave u kojoj su danas održan prijevremeni izbori.

Kolan: U drugi krug kandidati za načelnika Josip Zubović i Šime Gligora

U drugi krug prijevremenih izbora za načelnika općine Kolan idu Josip Zubović (HSS) s 41,31 posto glasova i Šime Gligora (HDZ) s 32,95 posto glasova birača, doznaje se u općinskom izbornom povjerenstvu.

Treći kandidat Ivan Čemeljić (grupa birača) osvojio je, po neslužbenim rezultatima, 24,26 posto glasova. Dosadašnji načelnik Općine Kolan bio je Josip Zubović.

Općinsko vijeće činit će četiri vijećnika HSS-a, čija je lista osvojila 34,56 posto glasova; po dva vijećnika HDZ-a (22,87 posto glasova) i HSP AS (20,03 posto glasova) te jedan vijećnik s liste grupe birača nositelja Branimira Tauzera, koja je dobila 15,03 posto glasova.

Ukupna izlaznost u Kolanu bila je 77 posto od ukupno 793 birača. Prijevremeni izbori održani su zbog toga što Općinsko vijeće nije usvojilo proračun za 2016. godinu. Drugi krug izbora održat će se u nedjelju 3. travnja.

Gvozd: U drugi krug za načelnika općine Jovičić (SDSS) i Stijepović (SDP)

Općina Gvozd za dva će tjedna birati novog načelnika općine, jer na prijevremenim lokalnim izborima u nedjelju, ni jedan od tri kandidata nije dobio natpolovičnu većinu glasova, a u drugi krug izbora su ušli bivši načelnik Branko Jovičić (SDSS), koji je dobio 49,26 posto i Zdravko Stijepović (SDP) za kojeg je glas dalo 28,62 posto birača izašlih na izbore.

Iz izborne je utrke ispao Viktor Valentić (HDZ) koji je osvojio 17,78 posto glasova. Branko Jovičić je bio dosadašnji načelnik općine Gvozd kojemu Općinsko vijeće nije prihvatilo proračun za ovu godinu.

Drugi krug izvanrednih izbora za načelnika održat će se u nedjelju 3. travnja. U Općinskom vijeću koje ima 13 članova, u mandatu koji traje nešto više od godinu dana, do redovitih lokalnih izbora, SDSS je osvojio sedam mandata te ima većinu. Nositelj list bio je bio Branko Jovičić.

Liste SDP-a s nositeljem Đurom Rodićem i HDZ-a s Marijom Idžan, dobile su po tri mandata. Ni jedan mandat nije dobila lista HSP-a.

U općinskom izbornom povjerenstvu u Gvozdu napominju da osim skromne izlaznosti (36,84), nije bilo problema. Izbori su prošli u redu i zasad povjerenstvo nije primilo ni jedan prigovor.

Ražanac: Za načelnika općine izabran Nikola Miletić, HSP AS

Na prijevremenim lokalnim izborima za načelnika Općine Ražanac, prema neslužbenim podacima općinskog izbornog povjerenstva, pobijedio je kandidat HSP Ante Starčevića Nikola Miletić.

On je dobio 860 odnosno 52,79 posto glasova, a kandidat HDZ-a Nenad Kožul dobio je 704, to jest 43,22 posto glasova. Glasovalo je 1629 ili 56,06 posto od ukupno 2906 birača.

U Općinskom vijeću će Hrvatska stranka prava dr. Ante Starčević, koja je osvojila 766 to jest 48,36 posto glasova, imati sedam vijećnika. HDZ je osvojio 720 to jest 45,45 posto glasova i pripada im šest vijećničkih mjesta, a SDP, koji je dobio 98 odnosno 6,19 posto glasova, neće imati predstavnika u Općinskom vijeću.

Na prijevremene izbore za Općinsko vijeće izašlo je 1628, odnosno 56,02 posto birača. Prijevremenih izbori održani su zbog toga što nije usvojen proračun Općine za ovu godinu.

Cestica: Načelnik ponovno Mirko Kortaj (HNS)

Dosadašnji načelnik općine i kandidat koalicije HNS-SDP, Mirko Korotaj, osvojio je novi mandat na čelu općine Cestica u Varaždinskoj županiji budući da je na današnjim prijevremenim izborima osvojio gotovo 57 posto glasova čime je osigurao mandat u prvom krugu, a koalicija HNS-SDP osvojila je i najviše mandata u Općinskom vijeću, devet od 15.

HDZ u vijeću ima tri vijećnika, a Nezavisna lista Stjepana Bistrovića dva te Narodna stranka – reformisti jednog vijećnika. Na izbor u općini Cestica izašlo je 61 posto birača. Prijevremeni izbori u općini Cestica raspisani su nakon što Vijeće nije izglasalo proračun za ovu godinu. Inače, Kortaj (HNS) je dugogodišnji načelnik i na čelu općine je već 15 godina.

Kandidat HDZ-a za načelnika Tomislav Lazar osvojio je 18 posto, nezavisni Stjepan Bistrović 15,6 posto te Nikola Ščuric iz Narodne stranke-reformisti 9 posto glasova birača.

U izjavi za Hinu Korotaj je rekao da su projekti i programi koje je ta koalicija provodila dosad bila jamstvo kod birača za novi mandat. Naši projekti stvorili su kod mještana sigurnost da smo mi jedina opcija koja može kvalitetno voditi ovu općinu. Tome u prilog govore rezultati izbora – rekao je Korotaj. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene