Nogomet je u prošlom mjesecu bio ne najvažnija sporedna, već najvažnija stvar na svijetu. Koliko se euforija koja je vladala Hrvatskom odrazila na rejtinge stranaka i podršku Vladinim potezima, Dnevnik Nove TV donosi u najnovijem Crobarometru.

Galerija Crobarometar (Dnevnik.hr) Crobarometar (Dnevnik.hr) Crobarometar (Dnevnik.hr) +6 Crobarometar (Dnevnik.hr)

HDZ I SDP NA ISTOJ RAZINI

Vezani članci CROBAROMETAR - srpanj 2021. - 7 Novi Crobarometar: HDZ zacementiran na prvome mjestu, ali dogodio se i veliki preokret: SDP više nije druga stranka u državi! Slika nije dostupna CROBAROMETAR Vodeće opcije blago pale, a broj neodlučnih sve veći

Unatoč općem pozitivnom raspoloženju u odnosu na mjesec ranije i rastu općih pokazatelja, na političkoj karti, zapravo se malo toga promijenilo kada je u pitanju podrška strankama.

HDZ u srpnju ima 27,1 posto potpore birača, a SDP 18,3 posto, čime su praktički ostali na istoj razini kao i mjesec ranije.

Živi zid, međutim, nastavlja trend pada. U odnosu na prošlomjesečnih 13,8 sada im ispitanici daju podršku od 12,3 posto.

Podjednako kao i prošli mjesec stoji i MOST sa 7,8 posto podrške ispitanika.

Sjednica Vlade nakon što je hrvatska nogometna reprezentacija izborila ulaz u finale (Foto: Patrik Macek/PIXSELL) Crobarometar (Dnevnik.hr)

KAKO STOJE OSTALE STRANKE, PA I KOALICIJSKI PARTNERI PREMIJERA PLENKOVIĆA?

Stranka Milana Bandića može računati na 3,7 posto potpore, Pametno je na 3,1 posto, a HSS na 3 posto. Regionalna opcija IDS na nacionalnoj razini uživa potporu od 2,7 posto birača, dok je HSU na 1,9 posto. Reformisti Radimira Čačića uživaju potporu 1,6 posto birača, Neovisni za Hrvatsku 1,5 posto, a HNS 1 posto. Stranka Glas srpanj završava potporom od 0,8 posto, Hrast je na 0,5 posto, a ostale stranke zajedno imaju 5,1 posto podrške birača. Neodlučnih je 9,6 posto.

Sjednica Vlade nakon što je hrvatska nogometna reprezentacija izborila ulaz u finale (Foto: Patrik Macek/PIXSELL) Sjednica Vlade nakon što je hrvatska nogometna reprezentacija izborila ulaz u finale (Foto: Patrik Macek/PIXSELL) Foto: Patrik Macek/PIXSELL

OPĆI POZITIVNI DOJAM O KRETANJU ZEMLJE PORASTAO

Iz ovomjesečnog istraživanja očito je da je opći pozitivni dojam o kretanju zemlje porastao. 21 posto ispitanika smatra da je smjer dobar, u odnosu na prošli mjesec kada se pozitivno izrazilo 18 posto ispitanika. Međutim, iako je veći broj optimista u odnosu na lipanj, i dalje je izrazito visok postotak ispitanika koji misle da zemlja ne ide u dobrom smjeru – njih 72 posto. Ne zna njih 7 posto.

Sjednica Vlade nakon što je hrvatska nogometna reprezentacija izborila ulaz u finale (Foto: Patrik Macek/PIXSELL) Crobarometar (Dnevnik.hr) - 6

ODOBRAVAJU LI GRAĐANI ODLUKE I POTEZE VLADE ANDREJA PLENKOVIĆA?

I u ovom segmentu brojke u korist radu Vlade rastu, ali i dalje su dosta daleko od 31 posto podrške u veljači, kada govorimo o ovoj godini. Poteze Banskih dvora uglavnom odobrava 27 posto ispitanika, što je 3 posto više nego prošli mjesec, uglavnom ne odobrava njih 65 posto, dok ne zna 8 posto.

Sjednica Vlade nakon što je hrvatska nogometna reprezentacija izborila ulaz u finale (Foto: Patrik Macek/PIXSELL) Crobarometar (Dnevnik.hr)

Da će se vladajuća koalicija održati na vlasti od kraja 2020. godine misli 76 posto građana. Suprotnog je mišljenja njih 18 posto, dok 6 posto ne zna.

 

NAPOMENA: Istraživanje je provela agencija Ipsos od 1. do 20. srpnja ove godine, na slučajnom uzorku od 984 punoljetnih građana iz cijele Hrvatske. Maksimalna pogreška uzorka iznosi +/ -3,3%, a za rejtinge stranaka +/ -3,6%.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju