Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pahor i Tuerk

'Rehnov prijedlog potrebno uravnotežiti'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik slovenske vlade Borut Pahor i predsjednik države Danilo Tuerk založili su se za 'uravnoteženje' Rehnova prijedloga o rješavanju graničnog prijepora s Hrvatskom, najavljujući dopune na tekst sporazuma koji je hrvatski Sabor prošlog tjedna već prihvatio.

'Ako se želi doći do sporazuma o arbitraži, onda to mora biti uravnotežen sporazum koji će biti prihvatljiv objema stranama', rekao je Pahor nakon svog sastanka s francuskom premijerom Francoisom Fiollonom koji je doputovao u dvodnevni posjet Sloveniji, čija je glavna tema gospodarska suradnja dviju država.

Pročitajte i ovo Predsjednik Milanović sudjelovao na sastanku povodom obilježavanja 20 godina članstva Slovenije u EU, 22. travnja 2024. okupljanje u Brdu kod Kranja Milanović o zasjedanju Sabora: "Neću nikoga požurivati, nikakva alkemija i metafizika, to su vrlo jednostavne stvari" Slika nije dostupna Kontakt, spojnica... Rehn ne bi o promjenama u svom prijedlogu iz lipnja

Samo uravnoteženjem postojećeg teksta o osnivanju ad-hoc arbitraže, što Hrvatskoj i Sloveniji predlaže Rehn u svom prijedlogu, može se doći do kompromisnog rješenja o granici i tako spor koji traje već 18 godina uspješno zaključiti, iznio je Pahor. Pahor će u utorak na sastanku s predsjednicima parlamentarnih stranaka pokušati osigurati što veću potporu za prijedlog izmjena Rehnova nacrta sporazuma o arbitraži, o kojemu se stranke nisu uspjele sasvim usuglasiti prije tjedan dana, a sastanku će nazočiti i predsjednik države Danilo Tuerk.

>> Slovenska vlada odbila objaviti razgovor Janše i Sanadera

>> Pahor će strankama predložiti bitne dopune na Rehnov prijedlog

>> 'Rješenje je stvar prestižne borbe Pahora i Janše'

Tuerk je o sadržaju Rehnova prijedloga govorio i s francuskim premijerom Fillonom, a kako je nakon sastanka priopćeno iz njegova ureda, Tuerk se zauzeo za 'uravnoteženo rješenje'. Tuerk je gostu iz Francuske u svezi s Rehnovim prijedlogom pojasnio da se Slovenija zauzima za 'što više uravnotežena i međusobno korisna rješenja' koja će riješiti 'granično pitanje s Hrvatskom', priopćeno je iz Tuerkova ureda.

Ukoliko Pahor u utorak sa strankama postigne suglasnost ili veliku potporu prijedlozima izmjena Rehnove injicijative, onda će o tim dopunama teksta u četvrtak na redovnoj sjednici odlučivati vlada, u petak će se raspraviti u parlamentarnom odboru za vanjsku politiku, a odgovor Europskoj komisiji mogao bi biti poslan krajem tjedna. Pahor je izjavio da je dobro što je slovenska politika uzela potrebno vrijeme kako bi se razjasnile neke pojedinosti iz prijedloga, te da je isto to učinila i Hrvatska koja nije odmah odgovorila na raniji Rehnov prijedlog koji je kasnije izmijenjen.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene