Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

USKORO UŽIVO Milanović sazvao izvanrednu konferenciju za medije: Pogledajte što je dočekalo novinare

Rehn: Konačno rješenje oko ZERP-a je u rukama nove hrvatske vlade

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Europski povjerenik za proširenje Olli Rehn ponovio je na Brdu kod Kranja, gdje se sastala Europska komisija sa slovenskom vladom, da rješenje pitanja Zaštićenog ekološko-ribolovnog pojasa (ZERP) treba "hitno" pronaći, čim se formira nova hrvatska Vlada, te da ne treba donositi preuranjene zaključke glede pristupnog procesa Hrvatske.

"Konačno rješenje je u rukama nove hrvatske Vlade", rekao je Rehn na konferenciji za novinare, upozoravajući da je "hitno" potrebno naći političko rješenje.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Prijedlog skriven od javnosti EK ne želi reći jesu li RH i Slovenija odgovorili na Rehnovu inicijativu Slika nije dostupna Olli Rehn: 2008. odlučujuća za hrvatske pristupne pregovore

Rehn je pojasnio da bi nova hrvatska Vlada koja će se uskoro formirati trebala doći do rješenja zajedno sa Slovenijom i Italijom, uz moguću pomoć Europske komisije, te u europskom duhu.

Upitan može li se zbog primjene ZERP-a, kojemu se protive Slovenija i Italija, blokirati proces uključivanja Hrvatske u Europsku uniju, Rehn je rekao da ne treba "donositi prerane zaključke" i da je potrebno pričekati početak rada nove hrvatske Vlade.

Podsjetio je i na svoju izjavu danu neposredno prije Nove godine u kojoj je Hrvatsku upozorio da bi primjena ZERP-a na članice EU-a mogla imati posljedice.

Europski povjerenik izjavio je na konferenciji za novinare da se raduje suradnji sa Slovenijom koja je približavanje država zapadnog Balkana Europskoj uniji i stabilizaciju regije postavila kao jedan od prioriteta svog predsjedavanja.

Rehn je rekao da 2008. godina može biti ključna u približavanju država zapadnog Balkana Europskoj uniji, iako u regiji ostaju važni izazovi.

Na pitanja vezana uz približavanje Srbije Uniji, naglasio je da je ona u zadnjih pola godine napravila napredak u suradnji s Haškim sudom, ali da to i dalje ostaje njena obveza želi li zaključiti Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju s Unijom.

"Ključno je da svi u Srbiji shvate da taj uvjet ostaje i da je
ključan za zaključivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju", rekao je Rehn.

Na putu približavanje zapadnog Balkana Uniji ostaju i rješavanje pitanja konačnog statusa Kosova i stanja u BiH, istaknuo je.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene