Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Europska komisija danas je pozdravila hrvatsku odluku o prihvaćanju inicijative za uključivanje skupine pod vodstvom Marttija Ahtisaarija u rješavanje graničnog prijepora, što bi trebalo pomoći nastavku hrvatskih pristupnih pregovora, te je istaknula da će se europsko posredništvo temeljiti na međunarodnom pravu i sudskoj praksi.


'Pozdravljam odluku hrvatske vlade i parlamenta kao daljnji korak prema europskom uključivanju koje bi trebalo pomoći u rješavanju graničnog pitanja i omogućiti nastavak hrvatskih pristupnih pregovora. Proučavamo pojedinosti i hrvatskog i slovenskog stajališta, a naravno svaka vrsta europske pomoći temeljit će se na međunarodnom pravu i sudskoj praksi', izjavio je povjerenik za proširenje Olli Rehn.

Vezani članci Gužve na autocesti Susjedi novim mjerama žele sniziti cijene goriva na autocestama: "Vlada će odustati od poreza na ekološko zagađenje" Nestašica goriva u Sloveniji Kaos u susjedstvu zbog goriva: Na crpkama nestašice, prijevoznici bijesni, a država istražuje je li bilo muljaža

>> Hrvatska prihvatila posredništvo EU i očekuje hitnu deblokadu pregovora

Hrvatski državni vrh danas je odlučio prihvatiti inicijativu Europske komisije o posredovanju Ahtisaarijeve skupine, no ona bi trebala Hrvatskoj i Sloveniji pomoći u pripremi za izlazak pred Međunarodni sud pravde u Haagu (ICJ). Rehn je najavio da će se sutra u Bruxellesu sastati s ministrima vanjskih poslova Hrvatske i Slovenije, Gordanom Jandrokovićem i Samuelom Žbogarom, kako bi razgovarali o mandatu i ulozi posredničke skupine.

'Hrvatska bi mogla završiti pregovore do kraja godine'

Na pitanje očekuje li da će Međuvladina konferencija o pristupanju biti održana kako je predviđeno 27. ožujka i da će Slovenija deblokirati hrvatske pristupne pregovore, Rehn je rekao da 'ne želi ulaziti u pojedinosti. Sada znamo parametre i namjeravamo nastaviti naše razgovore, a dio toga je najprije rješavanje graničnog pitanja i paralelno s tim ukidanje blokade pregovora kako bi Hrvatska mogla dostići cilj da tehnički završi pregovore do kraja ove godine, što je realno pod uvjetom se ubrzo ukine blokada pristupnih pregovora, na čemu se radi'.

U usuglašenom tekstu koji je danas objavio hrvatski državni vrh te je kao priopćenje podijeljen novinarima ističe se da Hrvatska pozdravlja i prihvaća inicijativu koju je iznio povjerenik Rehn. Kaže se, međutim, da 'posrednička skupina treba pomoći dvjema državama u oblikovanju prijedloga sporazuma o iznošenju graničnoga spora pred Međunarodni sud pravde u Haagu, te u formuliranju prijedloga rješavanja ostalih pitanja'.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju