Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tromi sustav

REFORME U JAVNOJ UPRAVI: Tko je na meti nove vlasti?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Reforma javne uprave jedno je od važnijih obećanja svih dosadašnjih Vlada. No značajnije promjene u tom golemom i tromom sustavu na kraju nitko nije napravio.

Buduća Vlada Domoljubne koalicije i Mosta obećava upravo veliku reformu javne uprave, uz decentralizaciju i smanjenje broja županija i općina. No, u kampanji se današnji partneri o tome nisu baš slagali.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Bolji uvjeti za korištenje fondova Vlada pokrenula postupak nove podjele Hrvatske na 4 statističke neadministrativne jedinice Sa sastanka premijera sa županima (Foto: Dnevnik.hr) IZMJENE NUTS2 PODJELE Ministrica Žalac najavila novu podjelu hrvatskih regija: "Ispravljamo nepravdu učinjenu 2012. godine"

Jedno od velikih obećanja nove vlasti je - reforma javne uprave. Prema podacima iz Registra zaposlenih u javnom sektoru prije točno godinu dana radilo je 207.378 ljudi, od kojih su 56.220 državni službenici i namještenici, a 151.158 javni službenici.

Na njihove plaće svake godine se iz proračuna izdvoji oko 25 milijardi kuna. Digitalizacija, transparentnost zapošljavanja, mjerenje učinkovitosti rada samo su neka od obećanja danih u programu Domoljubne koalicije.

'Sigurno da ima tu puno zahvata, ono što je bitno da ta reforma mora biti postupna i eventualno smanjenje broja zaposlenih mora biti usklađeno s rastom u gospodarstvu, onom realnom sektoru', rekao je 30. prosinca 2015. Tomislav Karamarko.

Na meti nove vlasti nisu zaposleni u školstvu, zdravstvu, policiji i drugim službama, već troma birokracija. Najavljuju i manje ministarstava. Ova Vlada imala ih je 20, smanjenje broja agencija, ureda i zavoda.

'Reforma zbog učinkovitosti'

'Mislim da treba ići u reformu zbog učinkovitosti, zbog pravilnog dimenzioniranja djelatnika, obveza, opisa poslova, i da na taj način preuzme odgovornost u javnom dijelu cijela lokalna uprava', rekao je Ivan Vrkić, gradonačelnik Osijeka.

Decentralizaciju zazivaju svi, no MOST želi više od toga - smanjiti broj općina, županija, dužnosnika, i njihovih plaća. HDZ-u koji na čelu većine županija ima svoje ljude, to baš ne odgovara.

'To podrazumijeva decentralizaciju i financija i poslova i fiskalna i funkcijska decentralizacija, i u tom mislim da možemo naći sebe odnosno da županije imaju što kazati i reći i biti nositelj regionalnog razvoja', rekao je Goran Pauk, predsjednik hrvatske zajednice županija.

No MOST je odlučan. 'Svakako smanjenje broja županija, hoće li se zvati županije kao povijesni naziv ili će se zvati regije, to nije bitno, broj regija isto tako je dio našeg zajedničkog dogovora', rekla je Ines Strenja Linić iz Mosta 30. prosinca 2015.

Hrvatska ima 428 općina, 127 gradova, 20 županija i Grad Zagreb. Najmanja općina Civljane broji tek 137 stanovnika. Iako većina financijski ne može opstati, svim vijećnicima, načelnicima, pročelnicima, zamjenicima, tajnicima, vozačima i ostalim činovnicima, plaća se mora isplatiti.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene