Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ministar zadovoljan

Reforma zdravstva cvjeta, prihodi veći od milijarde kuna

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Tri mjeseca nakon što je reforma zdravstva stupila na snagu ministar Darko Milinović iznio je prve financijske pokazatelje. Po njima, zdravstvo se oporavlja.

No, podsjetimo se tako je bilo i liječnicima prosvjednicima. Oni su imali jedan podatak o broju liječnika koji ne naplaćuju participaciju, a ministar drugi. Preostaje da vjerujemo u sve izloženo iako će za one prave pokazatelje trebati sigurno još neko vrijeme. Ministar je, nismo mogli ne primijetiti optimističan i samouvjeren.

Pročitajte i ovo Kolaps sustava na jugu - 2 vlada panika Krajnjem jugu zemlje prijeti kolaps sustava: "Entuzijazam ne može trajati vječno" Slika nije dostupna Prvi korak Reforma zdravstva: Ključni zdravstveni zakoni u javnoj raspravi

Poručio je i svojim kritičarima kako nije istina da reforma zdravstvenog sustava generira deficit države, već štoviše donosi prihode koji omogućuju preraspodjelu novca unutar zdravstvenog proračuna. Na sutrašnjoj sjednici Vlade o rebalansu proračuna tako će iz vlastitih prihoda preraspodijeliti 130 milijuna kuna potrebnih za socijalnu skrb, ali i sto milijuna za pokriće kredita KBC Zagreb koje je inače trebalo osigurati ministarstvo financija. I nije to sve, kad su u pitanju ministrove pozitivne brojke, no, pacijenti i neki liječnici o njima imaju drugačije mišljenje.

>> Unatoč krizi, zdravstvena reforma daje dobre rezultate

Pred zdravstvene djelatnike stavljaju se veliki zahtjevi, puno administriranja, puno zakona, pod zakona, akata, međutim, mi to jednostavno, tu frekvenciju i zahtjeve naših pacijenata više nismo u stanju rješavati Vesna Potočki Rukavina Zdravstvena reforma podigla je prašinu. Tri mjeseca nakon njezina početka pacijentima, čini se, nije ništa bliže. 'Mislim da je to za pacijente samo trošak i mislim da su sto posto zdravstveni djelatnici u pravu i da bi trebali ići u štrajk', rekla je jedna pacijentica. Unatoč tome, ministar tvrdi - reforma je uspješna. Veliki planovi oko nje i dalje su njegova glavna misija. Hvali se samo odličnim rezultatima.

Doprinosi iz mirovina, osiguranja od automobilske odgovornosti, participacije i dopunsko zdravstveno osiguranje samo u prvih nekoliko mjeseci donijeli su prihode veće od milijardu i 300 milijuna kuna. Troškovi su srezani i u ostalim dijelovima zdravstvenog sustava. U odnosu na prijašnje godine ušteda je znatna na smanjenju lista čekanja, stopi bolovanja, racionaliziranom trošenju lijekova, smanjenju dugova bolnica i HZZO-a.

'Ja mislim da smo razuvjerili one koji su iz politikantskih razloga išli Hrvatskom i strašili ljude da reforma zdravstvenog sustava nije uspjela', rekao je Milinović. Problemi će se, kaže on, rješavati u hodu. A ostalo je mnogo toga. S novim pravilnikom za ortopedska pomagala nije krenulo baš najbolje kao ni s šestomjesečnim receptima, ali ni s liječnicima primarne zdravstvene zaštite koji još uvijek prosvjeduju ne naplaćivanjem participacije. Igra miša i mačke tako se nastavlja, iako Milinović opet najavljuje oštre mjere.

'I samo je sad pitanje odluke Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje s kojim nivoom kazne ili upozorenja ćemo ići', rekao je ministar. No, liječnici se ne daju. Od prosvjeda ne odustaju, a reformu smatraju neuspješnom. 'Pred zdravstvene djelatnike stavljaju se veliki zahtjevi, puno administriranja, puno zakona, pod zakona, akata, međutim, mi to jednostavno tu frekvenciju i zahtjeve naših pacijenata više nismo u stanju rješavati', rekla je Vesna Potočki Rukavina.

Premijer i predsjednik navodno su zadovoljni ministrovom željom da zdravstvo konačno dovede u red. Za rupu bez dna odlazi svaka šesta kuna, odnosno najveći dio proračunskih sredstava. Vidjet ćemo kako će se situacija razvijati, unatoč brojevima koje ministar pokazuje. Ne treba zaboraviti da je još niz problema neriješenih. Kad su u pitanju liječnici prosvjednici dat problem razvukao se na tri mjeseca što dodatno zbunjuje same pacijente. I dok liječnici prijete tužbom, ministar je, kako smo, čuli najavio oštre mjere. Ne treba isključiti i da će čekati kraj godine kada liječnicima ističu stari ugovori s HZZO-om.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene