Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nakon prva tri mjeseca

Unatoč krizi, zdravstvena reforma daje dobre rezultate

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zdravstvena reforma, unatoč financijskoj krizi, daje dobre učinke, jer su u prva dva mjeseca ostvarene znatne financijske uštede, a zdravstveni je sustav stabiliziran bez smanjenja prava pacijenata, rezultati su prva tri mjeseca provedbe reforme koje je danas predstavio ministar zdravstva i socijalne skrbi Darko Milinović.

Kritičarima je odgovorio kako nije istina da reforma zdravstvenog sustava generira deficit države, već štoviše donosi prihode koji omogućuju preraspodjelu novca unutar samog zdravstvenog proračuna.

Pročitajte i ovo Marko Primorac Niže porezno opterećenje Primorac o poreznoj reformi: "Oko 80 posto JLS-ova prirez nije kompenziralo najvišim stopama poreza na dohodak" Slika nije dostupna Ministar posjetio novoobnovljene prostore 'Reformu zdravstva ništa neće zaustaviti!'

Tako će na sutrašnjoj sjednici Vlade o rebalansu proračuna, zdravstvo iz vlastitih prihoda preraspodijeliti 130 miljuna kuna potrebnih za socijalnu skrb te 100 milijuna kuna potrebnih za pokriće kredita KBC Zagreb, koje je inače trebalo osigurati Ministarstvo financija iz Državnog proračuna, rekao je Milinović na današnjoj konferenciji za novinare.

>> Zdravstvena reforma ocijenjena kao izniman doprinos stabilizaciji

Podsjetio je kako je zdravstvo i u prethodnim preraspodjelama u Državnom proračunu sudjelovalo s ukupno dvije milijarde kuna, što nije ugrozilo tijek reforme, pa njezina ukupna cijena, po njegovim riječima, iznosi 662 milijuna kuna koliko je zdravstvo dobilo više iz proračuna u odnosu na 2008.

Troškovi lijekova smanjeni za 410 milijuna kuna

Zdravstvo je više prihodovalo zbog uvođenja referentnih cijena lijekova, povećanja broja osiguranika u dopunskom osiguranju, većih prihoda od participacija, zbog smanjenja stope bolovanja, racionalne potrošnje bolničkog sustava, bez novih troškova. Zahvaljujući novim referentnim cijenama lijekova ukupni troškovi za lijekove smanjeni su za 410 milijuna kuna, a rokovi plaćanja dobavljačima gotovo su prepolovljeni sa 300 na 174 dana.

'Hrvatska je jedina zemlja u Europi koja je na taj način uspjela iskontrolirati cijene lijekova, a da istodobno nije došlo do smanjenja prava pacijenata, već su kod nekih ta prava i povećana', rekao je Milinović. Do značajnih prihoda u prva dva mjeseca reforme došlo je i u sustavu dopunskog osiguranja gdje se broj osiguranika povećao sa prijašnjih 680 tisuća na 1,7 milijuna osiguranih osoba. Tako je u prva dva mjeseca 2009. prodano 810.291 novih polica te prihodovano dodatnih 780 milijuna kuna.

Očekuje se dodatnih 70 milijuna kuna iz doprinosa na mirovine

Naplatom povećane pariticipacije u siječnju i veljači prikupljeno je 17 milijuna kuna, a ove se godine očekuje i dodatnih 70 milijuna kuna iz doprinosa na mirovine te 200 milijuna kuna od premija osiguranja automobila. Ministar navodi da je stopa bolovanja smanjena u siječnju sa 4,2 na 3,4 posto, što bi trebalo rezultirati godišnjim smanjenjem troškova od 2,4 milijarde kuna. Dosad je HZZO svakoga dana za bolovanja isplaćivao oko 5,4 milijuna kuna.

Milinović kao značajan uspjeh navodi i skraćenje bolničkih listi čekanja za 30 do 50 posto te stabilno funkcioniranje bolnica, koje ne bilježe dodatne troškove, a istodobno im dug lagano pada. Njihov ukupni dug je smanjen sa 2,3 milijarde na 1,6 milijardu kuna, a zahvaljući prihodima od participacija do 20. ožujka njihov se vlastiti prihod povećao ukupno za 76 milijuna kuna. Milinović je rekao kako je s prvim rezultatima reforme jučer upoznao, uz predsjednike Sabora i Vlade, i predsjednika Republike od kojega je, kako je rekao, dobio potporu reformi.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene