Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Burna rasprava o zdravstvenoj reformi

'Vlada je kao karcinom - širi se tijelom, napada organ po organ dok sve ne iscrpi'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Gotovo sat vremena ministar Zdravstva Darko Milinović zastupnicima je prezentirao svoju reformu. Ponovio je sve ono o čemu se već danima govori.

Uvode se participacije za pacijente, ali to ne znači da će se liječiti moći samo bogati. Participaciju od 15 kuna plaćati će svi osim trudnica, socijalnih slučajeva i djece. Ministar je još jednom pojasnio kako je spas za pacijente dodatno zdravstveno osiguranje jer će i njegovi korisnici biti će oslobođeni participacije.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Prvi korak Reforma zdravstva: Ključni zdravstveni zakoni u javnoj raspravi Slika nije dostupna Milinović ravnateljima uručio rješenje Ministar najavio takmičenje među ravnateljima bolnica?!

Kao iznimno bitnu stvar naveo je velik broj bolovanja koja državu godišnje stoje 2,3 milijarde kuna. Novima pravilima ministar namjerava uštedjeti 350 milijuna kuna. Naknade za bolovanje isplaćivati će se 18 mjeseci. Nakon toga isplaćivati će se 50 posto zadnje naknade. Problem s bolovanjima, napomenuo je ministar, su oni koji kažu 'idem doktoru uzeti dva dana bolovanja jer moram, ne znam, okrečiti kuću'.

HNS: Medicinske sestre nisu blagajnice

SDP nije štedio ministra. Vlada se ponaša kao karcinom kazala je SDP-ova Biljana Borzan.

'Širi se po tijelu,napada jedan po jedan organ, a kada sve izcrpi nastaje kolaps', opisala je tako SDP-ova zastupnica svoj stav kao odgovor na prezentiranu reformu zdravstva. Partcipacije koje uvodi reforma ministra Milinovića SDP smatra novim porezom.

'Vlada je ubacila u petu brzinu, ali samo kada se radi o udaranju po džepovima građana', kazala je Borzan. Pita se i kako da liječnici privole pacijente da dolaze u ambulante 'Hoće li se uz stetoskop kao oprema dijeliti lisice za privođenje pacijenata?', interesirala se Borzan.

Milinović: 'Sve znam bio sam medicinska sestra'

Ministar se branio. Optužio je SDP da su oni unazadili zdravstvo 2000. godine. Pohvalio se kako zna probleme sustava jer je i sam godinu dana bio medicinska sestra, a one su srce hrvatskoga zdravstva. Time je pokušao odgovoriti na optužbe koje stižu i iz HNS-a. 

Goran Beus Richenberg ustvrdio je kako medicinske sestre nisu blagajnice te je pojasnio kako i u Europi u zemljama gdje se plaća participacija novac od pacijenata ne ubiru medicinske sestre jer to nije njihov posao.

O reformi zdravstva danas će se dugo raspravljati no njezina stvarna budućnost ovisi o proračunu koji je već počeo štedjeti upravo na zdravstvu. Koliko će stvarno novaca imati za svoje planove Milinović će znati tek nakon što Vlada i službeno amandmanima u potpunosti uobliči proračun za iduću godinu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene