Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Na snagu stupa zakon kojim je određeno da redovni studenti i nakon 26. godine života mogu ostvariti obvezno zdravstveno osiguranje. HZZO je pojasnio detalje.


Redovni studenti stariji od 26 godina mogu ostvariti obvezno zdravstveno osiguranje i nakon 26. godine života prema izmijenjenom Zakonu o obveznom zdravstvenom osiguranju koji stupa na snagu u subotu, 16. studenog, priopćio je danas Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO).

Vezani članci Cijepljenje u Hrvatskoj - 5 Što ako odete na godišnji i jave vam da imate termin za cijepljenje drugom dozom? HZZO objasnio postupak i mogućnosti Dijabetes sve veći problem (Foto: Dnevnik.hr) - 3 HZZO o odluci koja je uznemirila dijabetičare: ''Ne možemo komentirati postupak koji je u tijeku''

Studenti mogu ostvariti obvezno zdravstveno osiguranje pod uvjetom da su državljani Hrvatske s prebivalištem ili boravištem u Hrvatskoj, odnosno da su državljani Hrvatske s prebivalištem u drugoj državi članici EU koji u Hrvatskoj imaju odobren privremeni boravak.

>> Sabor: Svim redovnim studentima osam godina zdravstvenog osiguranja

Također mogu ostvariti obvezno zdravstveno osiguranje ako su stranci s odobrenim stalnim boravkom u Hrvatskoj ili ako nisu obvezno zdravstveno osigurani u drugoj državi članici EU.

Pravo na zdravstveno osiguranje mogu koristiti najduže do isteka školske godine, odnosno završetka akademske godine u kojoj su završili redovito školovanje, a najduže u trajanju od ukupno osam godina kao redovni studenti, ako pravo na obvezno zdravstveno osiguranje ne ostvaruju po drugoj osnovi.

Status u obveznom zdravstvenom osiguranju utvrđuje se za studente koji su zahtjev s potvrdom o statusu redovnog studenta predali nadležnim službama HZZO-a prije dana stupanja na snagu Zakona, dakle prije 16. studenog, a status se utvrđuje s danom stupanja na snagu Zakona.

Za studente koji su zahtjev s potvrdom o statusu redovnog studenta predali nadležnim službama HZZO-a nakon stupanja na snagu Zakona, dakle poslije 16. studenog, status se utvrđuje od dana kada su podnijeli zahtjev, odnosno kada su se javili HZZO-u.

Status u obveznom zdravstvenom osiguranju ne može se utvrđivati retroaktivno, prije stupanja na snagu Zakona, dakle prije 16. studenoga, napominje HZZO. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook