Uz nove funkcije, novoimenovane ministre čeka i zahtjevan posao. Neki su već sinoć i službeno preuzeli dužnost, ostali će u ponedjeljak. Svatko od njih sedmero treba se uhvatiti u koštac s nizom problema, a građani očekuju rezultat. Jesu li dorasli zadatku?

Galerija Krešimir Sever (Foto: Dnevnik.hr) Nataša Novaković (Foto: Dnevnik.hr) Ivan Pavličević (Foto: Dnevnik.hr) +0 Novi ministar Uprave Ivan Malenica (Foto: Dnevnik.hr)

Obveze ministrice vanjskih i europskih poslova nasljeđuje Gordan Grlić Radman. Prioritet - pripreme za predsjedanje Europskom unijom: ''U ožujku je donesen Akcijski plan o pripremama i provedbi, a onda slijedom toga će negdje u prosincu mjesecu Nacionalni program koji će uključivati agendu i prioritete našeg predsjedavanja biti odobren od Vlade.''

Dužnost ministra uprave preuzeo je Ivan Malenica, uz ambicije: "Smatram da se treba smanjiti broj jedinica lokalne samouprave u Republici Hrvatskoj."

Čeka ga i nedovršen posao kreiranja Zakona o sprječavanju sukobu interesa. Lovro Kuščević ušao je u prijepore s Povjerenstvom, oko ovlasti, s nestrpljenjem iščekuju novog ministra.

"Očekujemo da nas ministar pozove na radni sastanak, ne samo nas nego i članove radne skupine, da nam predstavi taj zakon i da zapravo u nekom dijalogu vidimo koliko je on dobar, koliko loš i treba li ga se treba popraviti'', rekla je Nataša Novaković, predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa.

Mislav Bago (Foto: Dnevnik.hr) "Svakoj Vladi se krajem mandata topi većina u Saboru. Kod Plenkovića je to obrnuto i on će sigurno ući u izbornu godinu"

Vruća fotelja ministra rada čeka Josipa Aladrovića. Zaziva socijalni dijalog, sindikati poručuju - nema pregovora oko mirovinske reforme. "Ovdje mi se čini da je za mjesto ministra rada on premlada osoba, osoba s nedovoljno političkog i svakog drugog radnog iskustva'', rekao je sindikalist Krešimir Sever.

Nisu više u GSV-u. Izgubljeno povjerenje, kaže Sever, teško je vratiti. "Pitanje je hoće li imati potporu unutar same Vlade, hoće li imati snagu i autoritet za to napraviti", dodaje Sever.

Zazivali su smjenu Marka Pavića, on pak preuzima funkciju od Gabrijele Žalac. Za oporbu, ostavila je polovičan rezultat. "Ono što je najvažnije, a to je realizacija projekta, isplata novca iz EU fondova, zapravo dogodila se na način da smo povukli samo 17 posto ukupne alokacije i da smo uvjerljivo zadnja zemlja od 28 članica EU'', rekao je Branko Grčić.

Kandidati za pozicije ministara pred Saborom (Foto: Dnevnik.hr) Nakon cjelodnevnog ''natezanja'' po odborima, uspješno izglasani novi ministri: ''S ovim smo završili aktivnost koja se zove osvježenje''

Poljoprivrednike zanima što će donijeti nova ministrica u njihovu resoru. Muči ih spora birokracija, nedostatak radne snage. Proizvođač rajčica Zvonimir Belić zaposlio je novih 20 radnika iz Indije: ''Voljeli bi da ministarstvo i dalje prati to, kolike su potrebe da se prati i da se one tako povećavaju ili smanjuju koliko treba.''

Puno posla i za nasljednicu Nade Murganić. Na Ustavnom sudu kažu više neće čekati novi Obiteljski zakon koji je Vlada obećala. Poručuju da već rade na ocjeni ustavnosti aktualnog zakona te da će svoju odluku donijeti najkasnije do kraja godine.

Očekivanja su i od novog ministra državne imovine, koja desetljećima čeka na rješenja.

"Ne moramo se varati. U ovih godinu dana mirnog mandata nema puno vremena i nema puno očekivati da može puno napraviti, moje i od mojih kolega je očekivanje da počne s nama razgovarati", rekao je Denis Čupić, predsjednik udruge developera HUP-a.

Novi ministri dužnost formalno preuzimaju u ponedjeljak. I premijer i javnost očekuju da zasuču rukave i bace se na posao.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
  Oliver Stone iznenadio Putina neočekivanim pitanjem, a ruski predsjednik mu odgovorio: ''To moraš nju pitati'' Vladimir Putin i Oliver Stone (Foto: kremlin.ru) Vladimir Putin i Oliver Stone (Foto: AFP) Vladimir Putin i Oliver Stone (Foto: AFP) +2 Vladimir Putin i Oliver Stone (Foto: AFP)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju