Obavijesti Video Pretražite Navigacija
revidira se popis djela

Niz reakcija nakon najave da se kažnjavani zlostavljači neće moći kandidirati na izborima

Žena koja je preživjela fizičko zlostavljanje supruga
Žena koja je preživjela fizičko zlostavljanje supruga DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Žena koja je preživjela fizičko zlostavljanje supruga Žena koja je preživjela fizičko zlostavljanje supruga Foto: DNEVNIK.hr +0 Glasanje, ilustracija Galerija 1/2 >>
Vlada je odlučila pomrsiti račune obiteljskim nasilnicima koji su se planirali kandidirati na idućim lokalnim izborima. I ne samo njima. Revidirat će cijeli popis kaznenih djela. Nakon što je to u Dnevniku Nove TV sinoć najavio ministar pravosuđa, uslijedile su reakcije iz redova oporbe.

Od nasilnog supruga je pobjegla, mora se skrivati.

"Moja poruka u ime zlostavljanih žena, pokušajte izmjestiti zlostavljača iz našeg doma, a da mi koje smo zlostavljane ostanemo u svom domu zajedno sa svojom djecom", poručuje jedna žena.

I s pravomoćnom presudom, obiteljski nasilnik može se kandidirati za političku funkciju, poput župana Alojza Tomaševića.

"Daje vjetar u leđa svim nasilnicima, mogu raditi što hoće, neće biti kažnjeni, neće odgovarati za ništa, a s druge strane mi koji smo žrtve mi se izmještamo iz našeg doma dok oni uživaju u svim blagodatima onoga što smo stekli", kaže žrtva.

Da će zabraniti kandidiranje nasilnicima najavio je sinoć u Dnevniku Nove TV ministar pravosuđa.

"Vjerujem da ćemo uz izmjenu Zakona o lokalnim izborima uvrstiti to kazneno djelo kao prepreku za kandidiranje na lokalnim izborima", rekao je Ivan Malenica.

Pročitajte i ovo Nasilje nad ženama i dalje ogroman problem - 5 MUP objavio spot protiv nasilja Ispovijest žrtve obiteljskog nasilja: "Svaki dan trpim psihičko zlostavljanje, psovke, vrijeđanje, nasrtanje, nazivanje svakakvim imenima"

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Obiteljsko nasilje kod Varaždina Pijan mlatio ženu pred djecom: Šakom i nogom udarao suprugu po glavi i tijelu, prijetio da će ju ubiti i zapaliti kuću

Revidirat će cijeli popis kaznenih djela koja zabranjuju kandidiranje. Zakon je prije četiri godine dobio naziv i Lex Vlahušić, bivšem gradonačelniku Dubrovnika tad je zbog presude spriječeno kandidiranje. Sad je rehabilitiran.

"Kandidirat ću se na lokalnim izborima i to kao nositelj nezavisne liste Dubrovnik naš grad, a očekivanja su da ću ući u drugi krug i da će građani Dubrovnika kao i prethodna tri puta odlučiti između HDZ-a tj. gospodina Frankovića i mene tj. čovjeka koji je inicirao Lex Vlahušić i zabranio mi političko kandidiranje na proteklim izborima i čovjeka koji je za Dubrovnik učinio jako puno toga“, kaže Andro Vlahušić.

I nekadašnji gradonačelnik Vukovara SDP-ov Željko Sabo odslužio je kaznu, može se ponovno kandidirati. Još nije konačno odlučio.

"Želim samo poručiti da Željko Sabo sigurno nije počinio ništa loše u životu i da se ne osjeća ili za onaj koji je osuđen“, rekao je Sabo.

Zakon se mijenja kad treba spriječiti nečije kandidiranje, tvrdi, a takvih prepreka nema za druge izbore.

"Ispadne da je teže se kandidirati za načelnika općine ili gradonačelnika ili župana nego za Sabor ili za predsjednika države", dodaje Sabo.

Vodstvo SDP-a još ne iznosi svoj stav o Sabinim planovima.

"Tu odluku će donijeti Gradski odbor SDP-a u Vukovaru nakon što sa kolegicama i kolegama iz Vukovara vodstvo stranke obavi razgovore", kaže Peđa Grbin.

Grbin se zalaže i da se uvede zabrana i za druga kaznena djela i usklade zakoni. Ako se pita aktualnog vukovarskog gradonačelnika trebalo je ići puno šire.

"Po meni za osobu koja je osuđena ili pak protiv koje su postupci u tijeku za kaznena djela nema naprosto prostora", smatra Ivan Penava.

I drugi iz oporbe imaju svoje uvjete.

"Naravno da ćemo podržati ako će se raditi a) o svim kaznenim djelima koja uključuju elemente nasilja i b) ako će obuhvaćati sva kaznena djela vezana uz korupciju i gospodarski kriminalitet", rekla je Sandra Benčić.

"To svakako podržavamo, ne samo za lokalne izbore nego i za nacionalne, dakle, parlamentarne izbore, a ne da imamo pravomoćno osuđene ljude na listama ne znam SDP-a ili HDZ-a", rekao je Nikola Grmoja.

Popis kaznenih djela razmatrat će se početkom godine, a plan je da stupi na snagu prije lokalnih izbora.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene