Zoran Milanović prisegnuo je pred predsjednikom i sucima Ustavnog suda, a nakon toga i potpisao tekst prisege.


Na Pantovčaku je danas prisegnuo predsjednik Zoran Milanović. Nakon prisege održao je i kratki govor, a njegova je inauguracija prva koja nije održana na Markovu trgu te je bila s najmanje uzvanika do sada. Uz predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović, predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića, predsjednika Vlade Andreja Plenkovića, inauguraciji su nazočili i bivši predsjednici Stjepan Mesić i Ivo Josipović.

''Korektan govor, uputio je nekoliko bitnih poruka, a najvažnija je da trebamo međusobno surađivati bez obzira na političke razlike'', komentirao je Milanovićev govor predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković.

Zoran Milanović i Kolinda Grabar-Kitarović Zoran Milanović prisegnuo za predsjednika, Grabar-Kitarović otišla s Pantovčaka

Zoran Milanović "Ovo je kuća za nas": Milanović u govoru citirao stihove legendarnog beogradskog benda

I Siniša Hajdaš Dončić zadovoljan je govorom novog predsjednika. ''U skladu s kampanjom, vrlo dobar dojam. Govor je bio državnički, i cijeli ambijent, izbor izvođača, i cijeli program. Meni je to vrlo dobro'', rekao je Hajdaš Dončić.

''Drugačije je nego što su bile dosadašnje inauguracije drugih predsjednika, no to je bila i želja i u tom kontekstu to je sve bilo korektno'', rekao je potpredsjednik Sabora Željko Reiner.

"Decentno, ugodno, lijepo i dostojanstveno. Druga je stvar što sam ja mislio da je radi neke simbolike ili političke poruke ono mjesto staro mjesto, ali to zaista nije neka važna primjedba", rekao je Ivo Josipović.

"Kada sam ja prvi puta biran trebalo je dobiti međunarodnu podršku. 12 predsjednika država je došlo, jer smo mijenjali sustav iz polupredsjedničkog u parlamentarnu demokraciju pa je trebalo malo više pompe", rekao je Stipe Mesić.

"Nisam imao tremu, bilo je lijepo, svečano i ono što je najvažnije u skladu s Ustavom i zakonom. Mi smo veseli da u svojoj domovini možemo prisustvovati prisegi predsjednika, to je svakako veliki događaj za RH", rekao je predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković nije htio komentirati inauguraciju petog predsjednika Republike Hrvatske. Samo je odmahnuo rukama novinarima koji su ga čekali i napustio Pantovčak. 

Što očekuju od novog predsjednika rekli su neki od političara.

"Očekujem da će sve svoje kapacitete i znanja i iskustvo staviti u funkciju RH i naroda s ciljem boljitka države i naroda", rekao je Milijan Brkić.

"U govoru je naglasak bio na bitnim stvarima kojima se misli baviti, nejednakost, jednaka prava, da svi imamo jednake mogućnosti za uspjeh, da nitko nije privilegiran", rekao je predstojnik Ureda predsjednika RH Orsat Miljenić.

"Prije svega želim čestitati na toj odgovornoj i zahtjevnoj funkciji, želim mu puno zdravlja, to želim i sebi, sreće i uspjeha", rekao je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

"Ono što je moja želja je da mnogi druge političke opcije iz opozicije pa i iz pozicije i ja osobno, poslušamo malo dijelove govora kada kaže kuća za sve nas. Je Hrvatska je kuća za sve nas i nije lijepa kuća ako se unutra mrzi, dijeli, nepomirljivo svađa", rekao je predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak.

"Mislim da bi najprije trebao, a to je i sam rekao izgladiti odnose sa susjedima jer je to u hrvatskom interesu. Mislim da on to može i siguran sam da će on to i napraviti", uvjeren je predsjednik HSS-a Krešo Beljak.

Predsjednička inauguracija pratila se diljem Hrvatske. Aureliji iz Dubrovnika svidjela se izvedba himne koju je na inauguraciji otpjevala Josipa Lisac. ''Divna mi je. Ona mi se uvijek sviđala i ona je održala ono baš kako ona pjeva, nije išla u druge vode i to mi se sviđa, jako mi se sviđa'', kaže Aurelija.

Dubrovčanka Ana zadovoljna je i prvom damom Sanjom Musić Milanović. ''Prirodna, normalna, nije kič. Meni se sviđa'', rekla je Ana.

''Nadam se da će nam biti bolje'', kaže Sadeta iz Rijeke.