Reporter Dnevnika Nove TV Ivan Čorkalo razgovarao je s ljudima koji su bili u prvom planu uspješno provedene operacije uklanjanja vrha sjevernog tornja zagrebačke katedrale.


Alpinisti, vojnici i profesionalni dizaličari danas su pokazali svu svoju profesionalnost i uspješnu suradnju u kompleksnoj operaciji uklanjanja vrha sjevernog tornja zagrebačke katedrale.

Vezani članci Slika nije dostupna Točno mjesec dana od potresa u Zagrebu: Provjerili smo kada će zagrebačka katedrala otvoriti svoja vrata za vjernike Slika nije dostupna Plenković nakon uspješne operacije uklanjanja vrha tornja s Katedrale: "Nakon obnove opet će zasjati u punom sjaju"

S nekolicinom njih razgovarao je reporter Dnevnika Nove TV Ivan Čorkalo.

Prvi su nastupili alpinisti, a kakvo je to iskustvo bilo za njih, Čorkalu je otkrio profesionalni alpinist Zoran.

"Gore je sve bilo okej. U jednom trenutku nas je omeo vjetar, no uspjeli smo sve izvesti na vrijeme", priča Zoran.

Obzirom da je u jednom trenutku bilo problema s dužinom sajli, Zoran je pojasnio da se nikad u stvarnosti ne može odmah pogoditi pravu duljinu pa je trebalo napraviti inspekciju da bi se čitav zadatak obavio kako treba.

Treme za njega i njegovog kolegu, kaže, nije bilo.

"S tim se susrećemo svaki dan, jedino što su sve oči javnosti uperene u nas. To je bilo malo drugačije", rekao je na kraju.

Nakon što su alpinisti obavili svoj dio posla, na red je došla i vojska, a Čorkalo je razgovarao s Krešimirom Marjanovićem iz voda za uklanjanje eksplozivnih naprava inženjerske pukovnije.

"Moja zadaća bila je postavljanje eksplozivnog naboja na čelično uže, odnosno sajle koja se nalazi u tornju, spajanje mreže, odlazak na postaju za paljenje i po dobivenom signalu pukovnika okrenuti ručicu na induktorsko-kondenzatorskoj mašini", pojasnio je Marjanović.

Problema kaže nije bilo, već se samo obavila ekstra provjera kako bi sve prošlo bez problema.

"Na kraju uz profesionalizam i provjeru doveli smo to do kraja", rekao je te posebno pohvalio alpiniste za profesionalizam.

"Timski rad je odigrao svoje", poručio je na kraju Marjanović.

Završni posao pao je u ruke dizaličara, spustiti vrh tornja na tlo. Hrvoje je jedan od dizaličara koji je upravljao 120-metarskom dizalicom.

"To je bio adrenalin na 100 posto", kaže.

Priznao je da je na početku operacije imao malu tremu i strah, no sve se ubrzo vratilo u normalu.

Držati u rukama 25 tona za njega nije bio prezahtjevan zadatak, kaže.

"Za nas to nisu velike tonaže, mi radimo i s većima", kaže Hrvoje.

Posebnih priprema za operaciju uklanjanja vrha sjevernog tornja zagrebačke katedrale kod aktera ove uspješno obavljene operacije nije bilo. Sve se znalo u naprijed i oko svega se unaprijed dogovaralo.

Jednom kad se toranj spustio na tlo, svi su jednoglasno poručili da im je laknulo. Laknulo je i građanima Zagreba.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju