Ravnateljica Državnog zavoda za statistiku Lidija Brković kazala je da nije zadovoljna rezultatima Popisa stanovništva te je u razgovoru za Dnevnik Nove TV otkrila i da je rezultati brinu.

Galerija Sabina Tandara Knezović Lidija Brković Lidija Brković +0 Lidija Brković

Prvi rezultati popisa stanovništva 2021., koje je Državni zavod za statistiku (DZS) objavio u petak, pokazuju da se u razdoblju od 2011. do 2021. broj stanovnika Hrvatske smanjio za 396.360 osoba, odnosno 9,25 posto, a pad broja stanovnika i kućanstava zabilježile su sve županije.

"Kao i svi ostali građani, ne mogu reći da sam zadovoljna rezultatima. Naravno da me brine", kazala je ravnateljica Državnog zavoda za statistiku Lidija Brković, s kojom je razgovarala reporterka Dnevnika Nove TV Sabina Tandara Knezović.

Na pitanje reporterke je li moguće da je popisan netko tko živi i radi u Njemačkoj, a u vrijeme popisa je "naletio" u Hrvatsku, Brković kaže kako u popis stanovnika Hrvatske ulaze samo oni koji borave ili namjeravaju boraviti u Hrvatskoj najmanje godinu dana.

Premalo rođene djece - 1 U Hrvatskoj nedostaje i radne snage: "Prošle godine bilo je 70.000 zahtjeva za dozvole za strane radnike"

Pad stanovništva, ilustracija Porazni rezultati: U Hrvatskoj danas živi 3,88 milijuna ljudi, u nekim županijama demografska katastrofa

Popisom je zabilježen i porast broja stambenih jedinica. Brković je rekla da je najveći porast u Dubrovačko-neretvanskoj i Šibensko-kninskoj te Istarskoj županiji, a pad se bilježi u četiri županije među kojima prednjači potresom pogođena Sisačko-moslavačka županija.

Demografija nije samo pitanje broja stanovnika Demografi: ''Broj stanovnika u Hrvatskoj nije najgora stvar, tek treba vidjeti dobnu strukturu, ona je posebno važna''

Brkić je kazala i kako broj ukupnog stanovništva utječe i na izračun procijepljenosti i BDP-a. "To su samo neki od primjera važnosti broja stanovnika", kazala je gošća Dnevnika Nove TV koja je u posljednji trenutak otkazala dolazak u studio zbog sumnje na koronavirus pa je Tandara Knezović s njom razgovarala putem ZOOM-a.

Upitana za usporedbu ukupnog broja stanovnika Hrvatske s nekim drugim europskim zemljama, poput Rumunjske i Bugarske, Brković je otklonila mogućnost takve usporedbe.

Selo Krndija (Foto: Dnevnik.hr) U nekim selima po dvoje ili troje ljudi: Pogledajte koliko stanovništva ima vaš grad ili općina

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr


 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju